ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Συζήτηση σήμερα για το Clawback και όχι μόνο, από την Επιτροπή Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης.

Συζήτηση σήμερα για το Clawback και όχι μόνο, από την Επιτροπή Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης.

Στο ίδιο τραπέζι θα τεθεί και το θέμα των εθελουσίων μειώσεων των τιμών, γενοσήμων φαρμάκων καθώς και η ανακοστολόγηση που αναμένεται μέσα στον Ιούνιο.

Ένα ακόμη θέμα που θα συζητηθεί είναι και η νομοθέτηση για την λειτουργία της Επιτροπής Αξιολόγησης Φαρμάκων όπου προβλέπεται μέχρι το 2018 να έχει αλλάξει, σε Οργανισμό Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας και να λειτουργεί κάτω από άλλο πλαίσιο.

 Αυτό ήταν και ένα από τα θέματα που έθιξε εχθές στην ομιλία του στο 2ο Συνέδριο για το νοσοκομειακό φάρμακο, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Γιώργος Γιαννόπουλος. Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε τη σημασία των κριτηρίων αξιολόγησης για τις νέες φαρμακευτικές θεραπείες που θα μπουν στην αγορά του φαρμάκου, αλλά και των θεραπευτικών πρωτοκόλλων καθώς και της δημιουργίας των μητρώων χρόνιων παθήσεων. Επίσης τόνισε τη σημασία της αύξησης της χρήσης των γενοσήμων φαρμάκων που αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία δεν ξεπερνούν το 11-12%.

Το κυριότερο θέμα που θα συζητηθεί από την Επιτροπή Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης στο Υπουργείο Υγείας, είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, αλλά και ο τρόπος επιβολής του clawback, το οποίο αποτελεί αγκάθι μέχρι σήμερα. Όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα στο DailyPharmaNews, υπάρχει δέσμευση για μείωση του clawback κατά 30%, με βάση τα τελευταία μνημονιακά μέτρα αλλά και δέσμευση της κυβέρνησης για μία καλύτερη και δικαιότερη λύση του θέματος, για τις φαρμακευτικές εταιρείες.