ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Πατούλης VS Μάρκου σημειώσατε Χ

Πατούλης VS Μάρκου σημειώσατε Χ

Σε σήριαλ εξελίσσεται η κόντρα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με τον πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), Κ. Μάρκου για το ζήτημα των αρμοδιοτήτων των Ιατρικών Συλλόγων.

 Την περασμένη εβδομάδα ο ΙΣΑ είχε δώσει στην δημοσιότητα διαμαρτυρία του προς τον κ. Μάρκου για την άρνηση του τελευταίου να δώσει πληροφορίες στο προεδρείο του Συλλόγου με την δικαιολογία ότι απαντά θεσμικά μόνο στον ΠΙΣ. Ακολούθησε προσωπική επίθεση του κ. Μάρκου στον πρόεδρο του ΙΣΑ, Γ. Πατούλη και τελικά είχαμε χθες νέα αντίδραση από τον ΙΣΑ...

Στην αρχική διαμαρτυρία του ΙΣΑ αναφερόταν ότι «ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας αρνήθηκε με προκλητικό τρόπο, να απαντήσει σε ερώτημα που του έθεσε ο ΙΣΑ ,το οποίο εμπίπτει στην αρμοδιότητά του και προέκυψε κατά την εξέταση πειθαρχικού φακέλου, απαξιώνοντας το θεσμικό ρόλο και παρεμποδίζοντας το έργο του ΙΣΑ». Και συνεχίζουν σε έντονο ύφος πρόσθεταν: «Το ΚΕ.Σ.Υ όχι μόνο αρνήθηκε να ασκήσει το έργο που επιτελεί παρεμποδίζοντας τις διαδικασίες διαφάνειας και αυτοκάθαρσης του ΙΣΑ αλλά εκφράστηκε με απαξιωτικό τρόπο για τους Ιατρικούς Συλλόγους, υποβιβάζοντας το θεσμικό τους ρόλο».

Ειδικότερα ο ΙΣΑ στις 16-01-17 ζήτησε από το ΚΕ.Σ.Υ., να γνωμοδοτήσει σχετικά με τις ιατρικές ειδικότητες οι οποίες δύνανται να προβαίνουν σε πράξεις αφαίρεσης κονδυλωμάτων στα πλαίσια εξέτασης πειθαρχικού φακέλου. Μετά από τρεις μήνες, στις 20-04-17 το ΚΕ.Σ.Υ.  απάντησε ότι... επιστρέφει το έγγραφό του ΙΣΑ και του ζητά τα ερωτήματά του να αποστέλλονται στον ΠΙΣ, μέσω του οποίου θα διαβιβάζονται στις αρμόδιες αρχές!

Από τον ΙΣΑ εκτίμησαν τότε ότι «η αντιδημοκρατική αυτή συμπεριφορά που στοχεύει στην απαξίωση του θεσμικού ρόλου του ΙΣΑ, υπηρετεί μια συντονισμένη προσπάθεια φίμωσης των Ιατρικών Συλλόγων πίσω από την οποία κρύβονται πολιτικές και προσωπικές σκοπιμότητες».

 

Η απάντηση του Κ. Μάρκου

Ο κ. Μάρκου απάντησε στην συνέχεια ότι «ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας έχει εύκολη την αβασάνιστη έκδοση καταγγελιών, τις οποίες εκτοξεύει κατά πάντων και αρκετές φορές καταλήγει ζητώντας και την παραίτηση του καταγγελόμενου». Και εξήγησε: «Πριν λίγες μέρες ο κ. Πατούλης  εξέδωσε Δελτίο Τύπου και κατήγγειλε τον υπογράφοντα, τον οποίο ως τώρα παραδόξως είχε παραλείψει να καταγγείλει.

Αφορμή της καταγγελίας αποτέλεσε το γεγονός ότι ως Πρόεδρος του ΚΕ.Σ.Υ. απάντησα σε έγγραφο του ΙΣΑ ότι τυχόν ερωτήματα Ιατρικών Συλλόγων πρέπει να αποστέλλονται στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και μέσω αυτού να διαβιβάζονται στο ΚΕ.Σ.Υ..

Εκτοξεύει λοιπόν ο κ. Πατούλης  σε βάρος μου χαρακτηρισμούς για «αντιδημοκρατική συμπεριφορά» και «συντονισμένη προσπάθεια φίμωσης των Ιατρικών Συλλόγων πίσω από την οποία κρύβονται πολιτικές και προσωπικές σκοπιμότητες».

Θεωρώ χαμένο κόπο την προσπάθεια να αποδείξω στον κ. Πατούλη αν είμαι δημοκράτης ή αν προσπαθώ να φιμώσω του Ιατρικούς Συλλόγους. Ούτε βεβαίως θα επιστρατεύσω ανοίκειους χαρακτηρισμούς σε βάρος του, διότι σέβομαι το θεσμικό του ρόλο. Απλώς θα επισημαίνω πως ως πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου είναι απαράδεκτο να αγνοεί τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των Ιατρικών Συλλόγων. Συγκεκριμένα το άρθρο 12 του ΒΔ του 1957 -το οποίο βρίσκεται σε πλήρη ισχύ- αναφέρει ρητά πως οι Ιατρικοί Σύλλογοι «αλληλογραφούν προς  τις  κεντρικές  Αρχές μέσω του ΠΙΣ όταν πρόκειται περί γενικής φύσεως ζητημάτων».

Επειδή λοιπόν το ερώτημα του ΙΣΑ αφορούσε ερώτημα γνωμοδότησης για γενικής φύσεως ζήτημα συστήσαμε να διαβιβαστεί μέσω του ΠΙΣ, όπως εξάλλου πράττουμε σε όλα τα ανάλογα ερωτήματα».

 

 Και χθες ήρθε η νέα απάντηση από τον ΙΣΑ που αναφέρει:

Κύριε Πρόεδρε,

Επιλέξατε να επιτεθείτε προσωπικά στον Πρόεδρο κ. Πατούλη επί ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Λυπούμεθα ειλικρινά που μετά από πέντε ολόκληρους μήνες το ΚΕ.Σ.Υ. και σεις προσωπικά ανακαλύψατε και επικαλεστήκατε μία, επί εξήντα σχεδόν έτη, ανενεργή διάταξη νόμου για να αποφανθείτε ότι δεν μπορείτε να απαντήσετε σε δύο ερωτήματα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Ερωτήματα μάλιστα που δεν αφορούσαν γενικής φύσεως ζητήματα, αλλά ζητήματα αποκλειστικής αρμοδιότητας των Ιατρικών Συλλόγων.

Ουδείς εκ των προκατόχων σας το είχε πράξει μέχρι σήμερα.

Στα έτη της κρίσης, σε εποχές όπου η ανάπτυξη και η άμεση λύση οποιουδήποτε ζητήματος ταλανίζει το ιατρικό σώμα και τον μαχόμενο Έλληνα ιατρό αποτελούν για όλους μας, αλλά περισσότερο για τα θεσμικά όργανα, ηθική τουλάχιστον υποχρέωση, σεις αδρανήσατε και τελικώς αρνηθήκατε να λάβετε θέση.

Δώσατε ένα σαφές μήνυμα και ένα δείγμα γραφής προς κάθε Έλληνα ιατρό. Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την ενημέρωση κάθε ιατρού της χώρας.

Υποβαθμίζετε έμπρακτα το ρόλο και το κύρος του ΚΕΣΥ και σας διαβεβαιώνουμε ότι καθ΄ όν χρόνο προεδρεύετε δεν θα απευθύνουμε άλλο ερώτημα προς σας, είτε απευθείας, είτε δια του ΠΙΣ.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

 

 

Μ.Τ.