ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Οι ακαταλόγιστοι ψυχικώς πάσχοντες χρήζουν ειδικής νοσηλείας, αλλά δεν την έχουν...

Οι ακαταλόγιστοι ψυχικώς πάσχοντες χρήζουν ειδικής νοσηλείας, αλλά δεν την έχουν...

Γράφει η Πόπη Γεωργίου

 

 

Διάσειση και νευρικό κλονισμό υπέστη η νοσηλεύτρια του ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής «Δρομοκαΐτειο», η οποία δέχθηκε προχθές τα ξημερώματα μία αιφνίδια και, ασφαλώς, απρόκλητη, βίαιη επίθεση από νοσηλευόμενο βαρέως ψυχικώς πάσχοντα, τη στιγμή κατά την οποία εκείνη επεχείρησε να του χορηγήσει αντιβίωση στην κλίνη του.

 

Η νοσηλεύτρια έλαβε αναρρωτική άδεια διάρκειας μίας εβδομάδας, προκειμένου να συνέλθει...

 

Όσον αφορά τον νοσηλευόμενο βαρέως ψυχικώς πάσχοντα, πρόκειται για πολύ δύσκολη περίπτωση, με αποτέλεσμα να εγκλείεται συχνά - πυκνά στην απομόνωση. Εμφανίζει βίαιη και επιθετική συμπεριφορά, πολύ περισσότερο το τελευταίο διάστημα, κατά το οποίο του έχουν αφαιρεθεί κάποια ψυχιατρικά φαρμακευτικά σκευάσματα από την αγωγή του, επειδή εξεδήλωσε πνευμονία.

 

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο dailypharmanews.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων (ΣΥΝΟΨΥΝΟ) - ΕΣΥ νομού Αττικής Γιώργος Αβραμίδης, «το προσωπικό του 'Δρομοκαϊτειου' βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία να αντιμετωπίσει τέτοιους νοσηλευόμενους ασθενείς, βίαιους και επιθετικούς, καθώς η υποστελέχωση καθιστά αδύνατη τη λήψη μέτρων προστασίας της ίδιας της σωματικής του ακεραιότητας. Το βασικότερο, όμως, είναι ότι η υποστελέχωση πλήττει το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους ασθενείς, ενώ ο Σύλλογός μας έχει προειδοποιήσει εγγράφως, ακόμη και την ίδια την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ότι βίαια και επικίνδυνα περιστατικά, όπως αυτό της Δευτέρας, θα έχουμε διαρκώς, όσο διατηρούνται οι υφιστάμενες συνθήκες νοσηλείας για τους πάσχοντες και όσο το προσωπικό θα μειώνεται ».  

 

Τα βίαια περιστατικά κατά νοσηλευτών Ψυχικής Υγείας πληθαίνουν, η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη και διαρκώς πιο επικίνδυνη, όπως, άλλωστε, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝΟΨΥΝΟ – ΕΣΥ νομού Αττικής:

 

«Τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι βρισκόμαστε ενώπιον του παράδοξου και οξύμωρου φαινομένου ασθενείς- κρατούμενοι που έχουν κριθεί από το αρμόδιο δικαστήριο ως επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια (άρθρο 69 ΠΚ), έχοντας διαπράξει αξιόποινες πράξεις, να θεωρούνται εν τοις πράγμασι «ακίνδυνοι» για εργαζομένους, ασθενείς και συνοδούς- γιατί πώς αλλιώς να εξηγηθεί λογικά η εδώ και έτη μη παρουσία φυλακτικού προσωπικού και η παράλειψη διαμόρφωσης ειδικών χώρων νοσηλείας

Επίσης, επισημαίνουμε ότι τα ποσοστά ακούσιας νοσηλείας ξεπερνούν το 60% των νοσηλευομένων και η εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς από τους ασθενείς  είτε κατά την εισαγωγή τους, είτε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους αποτελεί καθημερινότητα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την τραγική υποστελέχωση, διαμορφώνει μία κατάσταση άκρως επικίνδυνη για τους ασθενείς και το προσωπικό.

 Στο συγκεκριμένο τμήμα οξέων περιστατικών που τραυματίστηκε η συνάδελφος εκτελούσαν βάρδια μόλις δύο άτομα (ένας άνδρας και μία γυναίκα) για 31 ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται σε δύο ορόφους!

 Είναι τέλος γεγονός ότι στα τμήματα οξέων περιστατικών νοσηλεύονται ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ ασθενείς οι οποίοι δεν θα έπρεπε να νοσηλεύονται σε αυτά, όπως ασθενείς με νοητική υστέρηση ή με το καθεστώς του άρθρου 69 του ΠΚ, εξαρτημένοι από ουσίες και άλλοι οι οποίοι έχουν ανάγκη νοσηλείας σε ειδικές θεραπευτικές μονάδες».

 

Ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα εξέδωσε πριν από λίγες ώρες και η ΠΟΕΔΗΝ. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Εκτός της δραματικής υποχρηματοδότησης, της έλλειψης κλινών, της υποστελέχωσης, προκύπτει και η αντιμετώπιση της έντονης επιθετικότητας, λόγω νόσου, έργω και λόγω, συχνά με βίαιο τρόπο εναντίον των εργαζομένων και κυρίως των νοσηλευτών, που έρχεται να συμπληρώσει τις βάρδιες-Οδύσσεια του προσωπικού.

Την 12/6/17 μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού σε τμήμα οξέων περιστατικών του Νοσοκομείου, δέχτηκε επίθεση από νοσηλευόμενο με συνέπεια τον τραυματισμό της και την μεταφορά της σε κλινική γενικού νοσοκομείου για την παροχή ιατρικής φροντίδας.

Η εμπειρία της εργαζόμενης, αλλά και η συνδρομή του ετέρου νοσηλευτή της βάρδιας αποσόβησαν τα χειρότερα και η συνάδελφος έλαβε εξιτήριο αποκομίζοντας διάσειση.

Αναρωτιόμαστε αν και στο επόμενο περιστατικό βίας θα είναι οι εργαζόμενοι τόσο «τυχεροί».            Αναρωτιόμαστε αν την επόμενη φορά θα υπάρχει κάποιος αρωγός για το επόμενο θύμα βίας.

Το νοσηλευτικό προσωπικό στις Δημόσιες Ψυχιατρικές δομές, σωματικά και ηθικά εξουθενωμένο, καλείται να προσφέρει νοσηλευτική φροντίδα σε νοσηλευόμενους με ακούσια νοσηλεία, τοξικομανείς, αλκοολικούς, άρθρο 69 του Π.Κ, κοινωνικών περιστατικών, χωρίς όμως η πολιτεία να έχει φροντίσει την αριθμητική επάρκεια όλων των ειδικοτήτων.

Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας και τις ευχές μας για γρήγορη ανάρρωση στη συνάδελφο και διαβεβαιώνουμε τους εργαζόμενους στο Ψ.Ν.Α «Δρομοκαΐτειο» πως θα αγωνιστούμε για να εξασφαλίσουμε επάρκεια σε νοσηλευτικό προσωπικό, καλύτερες συνθήκες εργασίας και νοσηλείας των ασθενών.

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλοποίηση της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Δημόσια Ψυχική Υγεία.

Ήδη το Σωματείο Εργαζομένων έχει παρέμβει στην Διοίκηση του Νοσοκομείου με προτάσεις για την διαχείριση της εφημερίας και εισαγωγών των οξέων περιστατικών σε νοσηλευτική μονάδα που ενδείκνυται για τη νοσηλεία τους και όχι όπου υπάρχει κενή κλίνη. Επίσης προτείνουμε συν-εφημερία και με άλλα νοσοκομεία για την κάλυψη της συνεχούς ζήτησης σε κλίνες».