ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Μία θλιβερή ιστορία, με αφορμή το Aloperidin 2mg/ml...

Μία θλιβερή ιστορία, με αφορμή το Aloperidin 2mg/ml...

Γράφει η Πόπη Γεωργίου

 

Μόλις άκουσε την ερώτηση ο αγαπητός μας φίλος Κώστας Λουράντος εξερράγη! Η ερώτηση αφορά την έλλειψη ενός βασικού φαρμακευτικού σκευάσματος για την Ψυχιατρική, φαρμακευτικό σκεύασμα πρώτης εκλογής για τα ψυχωσικά επεισόδια, και όχι μόνον. Ένα παλαιό, δοκιμασμένο, πολύ καλό και ευρέως χρησιμοποιούμενο φαρμακευτικό σκεύασμα.

Ο Κώστας Λουράντος είναι σαφής: Το Aloperidin 2 mg/ml, πόσιμο διάλυμα, απουσιάζει εδώ και δυόμιση μήνες από την ελληνική αγορά φαρμάκου! Το σκεύμασμα έχει λιανική τιμή ίση με… 1,72 ευρώ, πολύ χαμηλότερα, δηλαδή, από την πολύτιμη θεραπευτική δράση του και την ποικίλη χρήση του στην Ψυχιατρική!

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που έκανε την εμφάνισή της στο… facebook η παραπληροφόρηση, η οποία ήθελε το Aloperidin 2 mg/ml να έχει αποσυρθεί από την ελληνική αγορά φαρμάκου!

Η παραπληροφόρηση αφορούσε, λοιπόν, ένα πολύ σημαντικό φαρμακευτικό σκεύασμα για τους ψυχιάτρους και σήμανε σχετικός συναγερμός στην Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία (ΕΨΕ), η οποία απέστειλε επιστολή – ερώτημα για την τύχη του σκευάσματος προς την παρασκευάστρια φαρμακευτική εταιρεία Janssen Hellas.

Πράγματι, η Janssen Hellas ανταποκρίθηκε πάραυτα στο ερώτημα της ΕΨΕ, στην οποίαν απέστειλε την περασμένη Παρασκευή 16 Ιουνίου την απαντητική της επιστολή, με την οποίαν η εταιρεία διαψεύδει κατηγορηματικά ότι το Aloperidin 2 mg/ml, πόσιμο διάλυμα, έχει αποσυρθεί από την ελληνική αγορά, παραδέχεται ότι σημειώνεται μία «προσωρινή έλλειψη» του σκευάσματος από την ελληνική αγορά φαρμάκου, λόγω προβλημάτων στην παραγωγή του σκευάσματος, κατάσταση η οποία, σύμφωνα πάντα με την Janssen Hellas, αναμένεται να έχει ομαλοποιηθεί περί τα τέλη του τρέχοντος Ιουνίου.

Ο Κώστας Λουράντος έβγαζε «φωτιές»: «Πέραν από πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) είμαι επίσης μέλος της επιτροπής τιμών φαρμάκων του υπουργείου Υγείας. Εκατοντάδες φάρμακα φεύγουν στις παράλληλες εξαγωγές, ο ΕΟΦ δεν ασκεί τον ρόλο του και δεν τολμάνε να δώσουν μία ελαφρά αύξηση στην τιμή κλασικών, πολύ φθηνών φαρμάκων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται το Aloperidin, προκειμένου να έχουν κίνητρο οι εταιρείες για να καλύπτουν την ελληνική αγορά. Δυστυχώς, γνωρίζουν ότι ο κόσμος, ακόμη κι εάν δεν βρίσκει το φάρμακό του, δεν θα αντιδράσει, γιατί έχει κουραστεί, και η κατάσταση συνεχίζεται σα να μην τρέχει τίποτε…!».

Μας είπε κι άλλα ο Κώστας Λουράντος, αλλά αυτά δεν γράφονται…