ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Φορολογία μέχρι τελικής πτώσεως και στα όρια της νομιμότητας για τους νοσοκομειακούς γιατρούς

Φορολογία μέχρι τελικής πτώσεως και στα όρια της νομιμότητας για τους νοσοκομειακούς γιατρούς

Στην φορολόγηση των γιατρών ισχύει ό,τι στην φορολόγηση όλων των Ελλήνων που πασχίζουν μα επιβιώσουν αξιοπρεπώς στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Είτε είναι δημόσιοι υπάλληλοι, είτε ιδιωτικοί, το κράτος γίνεται «συνέταιρος» και παίρνει την μερίδα του λέοντος με το «έτσι θέλω»! Με ένα «θέλω» που φτάνει και ξεπερνά μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις τα όρια της νομιμότητας, μετατρέποντας τη νόμιμη εργασία, σε απαγορευτική πολυτέλεια! Τελευταίο κρούσμα που έπεσε στην αντίληψή μας είναι αυτό των νοσοκομειακών γιατρών στην περίπτωση που συμμετέχουν στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων. Κι αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι τα απογευματινά ιατρεία έγιναν για να διευκολύνουν τον κόσμο και να δώσουν ένα επιπλέον νόμιμο εισόδημα στους γιατρούς του Δημοσίου που θα μπορούσε να «πολεμήσει» το περίφημο «φακελάκι….  

Τα μέλη ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Κρήτης απέστειλαν επιστολή στην ηγεσία του ΥΥΚΑ αναφέροντας τι τους «προκαλεί» η εργασία στα απογευματινά ιατρεία.

Δείτε παρακάτω τι αναφέρουν:

Η συμμετοχή ενός ιατρού στα απογευματινά ιατρεία των κρατικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων, επιφέρει την υπέρμετρη φορολόγησή του, στα όρια της νομιμότητας, και την φορολογική αντιμετώπιση του συνολικού εισοδήματός του, ως εισόδημα προερχόμενο εξ ολοκλήρου από ελεύθερο επάγγελμα, παρά την υφιστάμενη σχέση μισθωτής εργασίας.
Σήμερα φορολογούνται ως επιχειρηματική δραστηριότητα (φόρος 22-45%, εισφορά αλληλεγγύης, προκαταβολή φόρου 100%) και φυσικά σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο της παράλληλης εργασίας πιθανότατα θα επιβαρυνθούν με εισφορές ΕΦΚΑ. Αιτούμενοι την αποκατάσταση της στρεβλότητας, ζητάμε να υπολογίζονται ως σχέση εξαρτημένης εργασίας γιατί :
α. γίνονται σε χώρο (ιατρεία) μέσα στο Νοσοκομείο
β. η αμοιβή εισπράττεται από το Νοσοκομείο
γ. η απόδειξη δίδεται στον ασθενή από το Νοσοκομείο (δεν είναι απόδειξη του ιατρού)
δ. ο γιατρός πληρώνεται, από το νοσοκομείο, μέρος των χρημάτων της συνολικής επίσκεψης.

Ο Πρόεδρος                   Ο Γεν. Γραμματέας
Χάρης Βαβουρανάκης    Γεώργιος Κοχιαδάκης

Συντονιστής Νοσοκομειακών Ιατρών
Δημήτριος Ξυδάκης

 

Μ.Τ.