ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Οι εκπρόσωποι των νοσηλευτών ενημέρωσαν τον Προκόπη Παυλόπουλο για προβλήματα της δημόσιας Υγείας

Οι εκπρόσωποι των νοσηλευτών ενημέρωσαν τον Προκόπη Παυλόπουλο για προβλήματα της δημόσιας Υγείας

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, συναντήθηκαν, χτες Τρίτη, 27 Ιουνίου, οι εκπρόσωποι της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ), έχοντας την ευκαιρία, μέσα από μία εκτενή και «εποικοδομητική» συζήτηση, να εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Υγείας τα τελευταία χρόνια και να μεταφέρουν τις προτάσεις τους για την ενίσχυση των νοσοκομείων και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά και την εκπαίδευση και τις κλινικές αρμοδιότητες των νοσηλευτών.

«Καταρχάς επισημάνθηκε από μέρους μας το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό του ΑΕΠ που διατίθεται για την υγεία και η ανάγκη άμεσης ανασυγκρότησης του κοινωνικού χαρακτήρα του κράτους, ώστε να ανακουφιστούν οι πολίτες που δοκιμάζονται επί σειρά ετών από την οικονομική κρίση», αναφέρει η ΕΝΕ σχετικά με τη χτεσινή συνάντηση.

Στη συνέχεια, συζητήθηκαν οι προτάσεις που ανά τακτά χρονικά διαστήματα η ΕΝΕ αποστέλλει στα συναρμόδια υπουργεία για τη γενναία ενίσχυση των νοσοκομείων με μόνιμους νοσηλευτές και  την άμεση ενίσχυση των δομών της ΠΦΥ, που θα επιτευχθεί με την αναδιανομή των προβλεπόμενων κονδυλίων για την υγεία και με την ταυτόχρονη ανάδειξη του σημαντικού ρόλου των Νοσηλευτών στο ΕΣΥ. Αναφέρθηκαν παραδείγματα από χώρες του εξωτερικού και παρουσιάστηκαν τα τελευταία στοιχεία των διεθνών οργανισμών, βάσει των οποίων η χώρα υπολείπεται σημαντικά σε ανθρώπινους και υλικούς πόρους, αλλά ακόμα και στον στοιχειώδη σχεδιασμό για το άμεσο μέλλον.

«Πέραν των γενικών ζητημάτων που αφορούν στην αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, παρουσιάσαμε στον κ. Πρόεδρο και τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου, ξεχωρίζοντας, εκτός από τα προαναφερθέντα, την ανάγκη για ενιαία τριτοβάθμια πανεπιστημιακή εκπαίδευση, την περιγραφή των κλινικών αρμοδιοτήτων των νοσηλευτών, τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού νοσηλευτικού έργου και την εφαρμογή των διεθνών αναλογιών στελέχωσης, τόσο ανάμεσα σε γιατρούς και νοσηλευτές, όσο ανάμεσα σε νοσηλευτές και πληθυσμό.