ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Φωτήλας: Χρειάζεται επανασχεδιασμός των δημοσίων μονάδων Υγείας!

Φωτήλας: Χρειάζεται επανασχεδιασμός των δημοσίων μονάδων Υγείας!

 Ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. σχολιάζει έκθεση του Πάνου Καναβού για τις κοινωνικές δαπάνες

 

 
Την ανάγκη να γίνουν αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας προκειμένου να καταστεί βιώσιμο και να εξυπηρετεί πιο αποτελεσματικά τους πολίτες τόνισε την περασμένη Πέμπτη 29 Ιουνίου ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας, κατά τη συζήτηση που ακολούθησε με εκπροσώπους κομμάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, με αφορμή την παρουσίαση έκθεσης για τις κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα του καθηγητή στο LSE κ. Παναγιώτη Καναβού, στο βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone.

 

Ο κ. Φωτήλας εξήγησε πως τα δεδομένα της σημαντικής έρευνας του κ. Καναβού αναδεικνύουν πως τα επόμενα χρόνια οι κρατικές δαπάνες για το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα και ειδικά για την υγεία θα είναι περιορισμένες λόγω των υπαρκτών δημοσιονομικών περιορισμών αλλά και προβλήματα που έχουν να κάνουν με την γήρανση του πληθυσμού στη χώρα μας. Επομένως, χρειάζεται επανασχεδιασμός των δομών υγείας, που λειτουργούν κατά μη ορθολογικό τρόπο σήμερα, ώστε να μπορούν να παρέχουν υψηλής ποιότητας φροντίδα στους ασθενείς. Βασικός άξονας των αλλαγών που επεξεργάζεται η ΝΔ στο πρόγραμμά της - και σύντομα θα ανακοινώσει - αποτελεί η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Με τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένα του οικογενειακού γιατρού θα παρέχονται βασικές φροντίδες υγείας στους πολίτες ώστε να μην αναγκάζονται να καταφεύγουν στα νοσοκομεία.

 

Ο κ. Φωτήλας κλείνοντας τόνισε πως δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα η δημιουργία νέων κρατικών δομών στην υγεία - όπως προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ - καθώς θα επιτείνουν τη γραφειοκρατία και θα αυξήσουν σε απαγορευτικό επίπεδο το κόστος συντήρησής τους. Αντιθέτως, χρειάζεται αξιοποίηση και του ιδιωτικού τομέα όπου είναι εφικτό ώστε να καλυφθούν κενά σε ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και σε υπαρκτές δομές, όπως διαγνωστικά κέντρα και θεραπευτήρια.