ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Το όραμα και οι άμεσοι στόχοι του νέου Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ

Το όραμα και οι άμεσοι στόχοι του νέου Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

«Μαζί για έναν κόσμο με περισσότερη Υγεία». Με αυτό το σύνθημα που αντιπροσωπεύει το στοίχημα που θέλει να κερδίσει, ανέλαβε από την 1η Ιουλίου 2017, τα καθήκοντα της πενταετούς θητείας του ως νέος Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, ο οποίος  υπήρξε στο παρελθόν υπουργός Υγείας και Υπουργός Εξωτερικών της Αιθιοπίας αλλά και πρόεδρος του συμβουλίου του Παγκόσμιου Ταμείου για την εξάλειψη της ελονοσίας.

 Ο Δρ Tedros σχεδιάζει να επικεντρωθεί σε πέντε βασικούς τομείς δράσεων κατά τη διάρκεια της θητείας του:

  • Την επίτευξη καθολικής κάλυψης των αναγκών για θέματα υγείας
  • Την ενίσχυση της ικανότητας των εθνικών αρχών και των τοπικών κοινοτήτων να ανιχνεύουν, να προλαμβάνουν και να διαχειρίζονται καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας
  • Τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των γυναικών, των παιδιών και των εφήβων
  • Την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος και του περιβάλλοντος στην υγεία
  • Την οικοδόμηση ενός νέου, διαφανούς και υπεύθυνου ΠΟΥ

 

Το όραμα του νέου γενικού διευθυντή του ΠΟΥ

«Οραματίζομαι έναν κόσμο, στον οποίο όλοι θα μπορούν να ζήσουν υγιείς, διάγοντας παραγωγικά το βίο τους, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι ή πού ζουν», δήλωσε με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του ο Δρ Tedros. «Πιστεύω ότι η παγκόσμια δέσμευση για βιώσιμη ανάπτυξη προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να αντιμετωπιστούν οι καθοριστικοί κοινωνικοί, οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες της υγείας και να βελτιωθεί η ευημερία των ανθρώπων παγκοσμίως.

Η επίτευξη αυτού του οράματος θα απαιτήσει έναν ισχυρό, αποτελεσματικό ΠΟΥ, ο οποίος θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις αναδυόμενες προκλήσεις και να επιτύχει τους υγειονομικούς στόχους της αειφόρου ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε έναν ΠΟΥ -κατάλληλο για τον 21ο αιώνα- που να ανήκει σε όλους, ισότιμα. Χρειαζόμαστε έναν ΠΟΥ που να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις ανάγκες που προκύπτουν, να διαθέτει σωστά τους πόρους, με ιδιαίτερη έμφαση στη διαφάνεια, την υπευθυνότητα και την αξιοποίηση των χρημάτων».