ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Όλοι ανησυχούν για την Υγεία και κονταροχτυπιούνται ποιος βοήθησε περισσότερο τους ανασφάλιστους

Όλοι ανησυχούν για την Υγεία και κονταροχτυπιούνται ποιος βοήθησε περισσότερο τους ανασφάλιστους

Η χθεσινή εκτός ημερησίως διάταξης συζήτηση στη Βουλή είχε πολλές φορές ως αντικείμενο τον «πόνο» όλων για την Υγεία και όσα δεινά περνούν οι πολίτες, ειδικά οι ανασφάλιστοι όταν χρειάζονται νοσηλείες και φάρμακα.

 

Λίγο αργότερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο «στο Κόκκινο» ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός είπε ότι ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για να παραγραφούν τα επιβεβαιωμένα από την Εφορία χρέη ανασφάλιστων που έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομεία… Άντε να το δούμε καθώς τα «μπιλιετάκια» από την Εφορία  αίρονται και φέρονται!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε σε δευτερολογία του ότι «θέλω να δώσω και μια απάντηση - γιατί έχω κουραστεί να το ακούω - στο ζήτημα της πρόσβασης των ασφάλιστρων στην υγεία. Εξακολουθείτε, κ. Τσίπρα και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, να λέτε ψέμα για το ζήτημα αυτό. Θα καταθέσω στα πρακτικά την Κ.Υ.Α. υπογεγραμμένη από τον κ. Σταϊκούρα, τον κ. Βορίδη και τον κ. Βρούτση, με ημερομηνία 28 Ιουνίου του 2014. «Οι ανασφάλιστοι Έλληνες πολίτες, οι νομίμως διαμένοντες στην ελληνική επικράτεια ομογενείς κ.τ.λ. κ.τ.λ. δικαιούνται δωρεάν φαρμακευτική φροντίδα». Σταματήστε, λοιπόν, κ. Τσίπρα να λέτε ψέματα. Σταματήστε πια να λέτε ψέματα. Έχουμε ένα πρωθυπουργό, ο οποίος μονίμως ψάχνει να βρει δικαιολογίες για όλα. Εσείς κ. Τσίπρα, δεν φταίτε ποτέ για τίποτα».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τα της υποθέσεως του Ερρίκος Ντυνάν και τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα αποτελέσει όπως όλα δείχνουν, βασική προεκλογική του «καραμέλα»… Όπως είπε, «για πολλούς από εσάς δεν υπήρχε θέμα αγωνίας για το πώς θα νοσηλευτείτε ή πώς θα πληρώσετε τα νοσήλια, γιατί νοσηλευόσασταν τζάμπα στο "Ντυνάν" εις υγείαν των κορόιδων» όπως αποκαλύπτεται από την Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία». Και πρόσθεσε ότι «ο επόμενος μεγάλος στόχος για την Υγεία είναι έως το τέλος του 2017 να έχουν τεθεί σε λειτουργία 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε 80 διαφορετικές περιοχές της χώρας».

Η δε Φώφη Γεννηματά «τίμησε» ιδιαίτερα τα θέματα Υγείας αλλά και τον κ. Καμμένο αναφέροντας ότι «το έχουμε πει και το επαναλαμβάνουμε. Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου κοστίζει πολύ ακριβά στον τόπο. Γι’ αυτό ότι και αν λένε η καταδίκη του λαού, έρχεται αμείλικτη. Και όσο πιο γρήγορα έρθει η ώρα αυτή τόσο το καλύτερο για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες», είπε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Νωρίτερα εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για τα θέματα της Υγείας αναφέροντας ότι ζουν σε παράλληλο σύμπαν και επαναλαμβάνουν όσα λέει ο κ. Πολάκης αντί να βλέπουν τα χάλια στα νοσοκομεία.

Ρύθμιση για τα χρέη των ανασφάλιστων

Εν τω μεταξύ, νομοθετική ρύθμιση μέσω της οποίας θα διαγράφονται βεβαιωμένα χρέη ύψους 28 εκατ. ευρώ ανασφάλιστων που νοσηλεύτηκαν στο ΕΣΥ, ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό ανακοίνωσε ο Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο».

«Στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις, όπου επειδή ακριβώς ήταν επείγον ο χαρακτήρας του νοσήματος, υπήρχε νοσηλεία από το δημόσιο σύστημα υγείας, όμως με την υποχρέωση του ανασφάλιστου να υπογράψει δήλωση αποδοχής χρέους και να μεταφερθεί αυτό το χρέος στη ΔΟΥ. Σήμερα λοιπόν έχουν συσσωρευτεί 28 εκατομμύρια ευρώ χρέη ανασφάλιστων, τα οποία τα δύο υπουργεία ετοιμάζονται να διαγράψουν», τόνισε ο κ. Ξανθός.

«Αυτό θα είναι στην ουσία μία πράξη που θα κλείσει αυτήν την εκκρεμότητα από το παρελθόν και επίσης να πω ότι είχαν καταγραφεί οφειλές στα νοσοκομεία πολλαπλάσιου ύψους, τις οποίες εμείς παγώσαμε και δεν δώσαμε», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας, ότι «με εντολή δική μας δεν προχώρησαν να βεβαιωθούν την τελευταία διετία».

Και κατέληξε ο υπουργός Υγείας λέγοντας ότι «πρόκειται για μια πολύ σημαντική παρέμβαση κοινωνικής ανακούφισης. Είναι μία παρέμβαση που μείωσε πολύ τις υγειονομικές ανισότητες που είχαν δημιουργηθεί στη χώρα μας εξαιτίας αυτής της αποασφάλισης του πληθυσμού και της μη δυνατότητας πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Άρα λοιπόν, με αυτήν την παρέμβασή μας, νομίζω ότι ικανοποιούμε ένα αίτημα καθολικότητας και ισότητας, το οποίο είναι και στο αξιακό σύστημα της αριστεράς και όχι μόνο, δεν αφορά μόνο τις υπηρεσίες υγείας, αλλά συνολικά τις υπηρεσίες που οφείλει να παρέχει ένα οργανωμένο κοινωνικό κράτος».

 

 

Μ.Τ.