ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Αλαλούμ με τους απλήρωτους εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Η ΠΟΕΔΗΝ στα «κάγκελα» για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας

Αλαλούμ με τους απλήρωτους εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Η ΠΟΕΔΗΝ στα «κάγκελα» για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας

Όλοι οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων για το 2017, πήραν ΦΕΚ μετά τον Απρίλιο. Άρα για το χρονικό διάστημα από Ιανουάριο έως Απρίλιο πρέπει να νομοθετήσει το υπουργείο Υγείας έτσι ώστε να καλύψει το χρονικό αυτό διάστημα, διότι οι Επίτροποι θεωρούν ως παράνομη την καταβολή των δεδουλευμένων εφόσον ο προϋπολογισμός είναι μεταγενέστερος. Οι γιατροί δεν εμπίπτουν στις ίδιες διατάξεις και έτσι τελικά πληρώνονται κανονικά. Αλλά το υπόλοιπο προσωπικό των νοσοκομείων έχει πρόβλημα. Και σαν να μην έφταναν αυτά τα προβλήματα, τώρα κινδυνεύουν να απολυθούν 5000 βοηθοί νοσηλευτές μέσω διαδικασιών του υπουργείου Παιδείας. Εξ ου και η σημερινή κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ!

Ας εξετάσουμε το χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός νοσοκομείου της περιφέρειας όπου δίνεται αγώνας για τα αυτονόητα: Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι!

 

Ενημέρωση για τα νυχτερινά εξαιρέσιμα–υπερωρίες από τον πρόεδρο του σωματείου Εργαζομένων του Ν. «'Αγιος Παύλος».

Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου, τον Υποδιοικητή, την Υπηρεσία Επιτρόπου καθώς και με το Ελεγκτικό Συνέδριο,

 κατάφερα να πάρω την υπόσχεση από την Υπηρεσία Επιτρόπου πως αν αύριο 12-7-2017 το μεσημέρι σταλούν στο Πρωτόκολλο της Υπ. Επιτρόπου οι μήνες Μάιος και Ιούνιος θα ανοίξει η πύλη και τουλάχιστον έως τις 27/7/2017 θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.

Ευελπιστώ ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου θα πράξει όπως πρέπει και θα αποστείλει τα εντάλματα στην ώρα τους. Δεν μπορεί στο Νοσοκομείο να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο κατηγοριών και δύο ταχυτήτων. Από τη μια οι γιατροί και από την άλλη το υπόλοιπο προσωπικό του Νοσοκομείου. Πολύ σωστά στους ιατρούς έχουν καταβληθεί εφημερίες από την αρχή του έτους έως και το Μάιο και προσεχώς ο Ιούνιος, όμως είναι αδιανόητο για το υπόλοιπο προσωπικό να οφείλονται δεδουλευμένα από τον Ιανουάριο και να χρειάζεται ειδική τροπολογία! 

Ντρέπομαι για τους ανθρώπους αυτούς που πριν δύο χρόνια ήταν «στα κάγκελα» και φώναζαν γιατί είχαν καθυστερήσει να τους καταβληθούν μόνο δύο μήνες! Τώρα φυσικά δεν τους ενδιαφέρει το πώς επιβιώνουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι!!

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων

Δημήτριος Γ. Βαλαρούτσος

 

Η κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ

Η ΠΟΕΔΗΝ, με την υποστήριξη της ΑΔΕΔΥ και των Ενώσεων των νοσοκομειακών γιατρών, πραγματοποιεί σήμερα νέα κινητοποίηση με αίτημα στην στήριξη των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό. Αντιδρά με τον τρόπο αυτό στην είδηση ότι θα μείνουν εκτός νοσοκομείων 5000 βοηθοί νοσηλευτές που καλούνται να περάσουν νέα διαδικασία ΑΣΕΠ.

 

Η σημερινή πανελλαδική κινητοποίηση του προσωπικού που υπηρετεί με ελαστικές μορφές απασχόλησης στο ΕΣΥ, την Πρόνοια, το ΕΚΑΒ (επικουρικό, κοινοτικά προγράμματα, εργολαβικοί ή πρώην εργολαβικοί εργαζόμενοι, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ με συμβάσεις εργασίας ή έργου) είναι η απόλυτη αντίδραση στις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

 

Στην Αττική έχει κηρυχθεί και 5ωρη στάση εργασίας 10 πμ – 3 μμ για το προσωπικό με ελαστικές μορφές απασχόλησης και συγκέντρωση στις 10:00 πμ έξω από το Υπουργείο Υγείας η οποία και πραγματοποιήθηκε.

 

Διεκδικούν:

 

  • την μονιμοποίησή τους

 

  • την εξόφληση των δεδουλευμένων

 

  • την εκδίωξη των εργολάβων.

 

 

«Οι συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων δεν αποτελούν λύση καθότι υπηρεσίες Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου αρνούνται να υπογράψουν τα εντάλματα πληρωμής του επικουρικού προσωπικού επικαλούμενοι ότι ξεπέρασαν το 24μηνο απασχόλησης με ανανεούμενες συμβάσεις. Ως εκ τούτου η μόνη λύση είναι η μονιμοποίησή τους. Δεν θα δεχτούμε η κυβέρνηση να δημιουργήσει νέα γενιά συμβασιούχων σε ομηρία στα Νοσοκομεία για ψηφοθηρικούς λόγους. Σε πολλά νοσοκομεία συνεχίζουν να είναι εργολάβοι στις υποστηρικτικές υπηρεσίες. Πίνουν το αίμα των εργαζόμενων μη τηρώντας την εργατική νομοθεσία. Πρώην εργολαβικοί εργαζόμενοι που υπηρετούν στα Νοσοκομεία με συμβάσεις έργου είναι απλήρωτοι έξι και επτά μήνες. Πολλά νοσοκομεία προκήρυξαν ή ετοιμάζονται να προκηρύξουν διαγωνισμούς για την σύναψη συμβάσεων εργασίας στις υποστηρικτικές υπηρεσίες. Οι μισοί και πλέον εργαζόμενοι θα βρεθούν απολυμένοι. Διεκδικούμε την εκδίωξη των εργολάβων και μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους», αναφέρουν από την ΠΟΕΔΗΝ.

 

 Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ με την οποία στηρίζει τους εργαζόμενους στην κινητοποίηση αυτή:

 

Η ΕΙΝΑΠ χρόνια τώρα αγωνίζεται για σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους όσοι εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας στα νοσοκομεία.

 

Δεν κάνει διαχωρισμούς ανάμεσα σε επικουρικούς, εργαζόμενους στο ΚΕΕΛΠΝΟ, εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ και εργολαβικούς εργαζόμενους σε καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, τεχνικές υπηρεσίες. Κάθε κινητοποίησή μας έχει ως προμετωπίδα τις μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σύμφωνα με τις ανάγκες. Κάτω από αυτό το σκεπτικό καλύπτουμε όλους τους συναδέλφους που είναι μέλη των τοπικών σωματείων και θέλουν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση στις 12/07/17.

 

 

 Μ.Τ.