ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

1 στα 10 παιδιά στον κόσμο δεν έχουν εμβολιαστεί

1 στα 10 παιδιά στον κόσμο δεν έχουν εμβολιαστεί

Περί τα 12,9 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν 1 στα 10 που ζουν στον πλανήτη, δεν έκανε εμβόλια το 2016, σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η UNICEF αναφερόμενοι στα επίπεδα ανοσοποίησης του πληθυσμού παγκοσμίως.

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει από την αδιανόητη αυτή κατάσταση, είναι να προσβάλλονται τα ανεμβολίαστα παιδιά από διφθερίτιδα, τέτανο ή κοκίτη, καθώς δεν έχουν λάβει το εμβόλιο DTP και βέβαια να κινδυνεύει η δική τους ζωή αλλά και η ζωή άλλων παιδιών που τα συναναστρέφονται αλλά και ενήλικες.

 

Στον ΠΟΥ εκτιμούν ότι 6,6 εκατομμύρια παιδιά που έλαβαν την πρώτη δόση του DTP δεν έλαβαν τις επόμενες δύο και αυτό είναι το ίδιο επικίνδυνο με την απουσία εμβολιασμού. Από το 2010, σύμφωνα με τον ΠΟΥ και τη UNICEF, το ποσοστό των παιδιών που έλαβαν όλα τα απαραίτητα συνήθη εμβόλια έχει μείνει σταθερός στο 86% (116,5 εκατομμύρια παιδιά), χωρίς να καταγράφονται σημαντικές διαφορές ανά χώρα ή περιοχή κατά το τελευταίο έτος. Το ποσοστό αυτό υπολείπεται ελαφρώς του παγκόσμιου στόχου ανοσοποίησης (90%).

 

«Τα περισσότερα από τα παιδιά που παραμένουν ανεμβολίαστα είναι αυτά που ξεφεύγουν από το σύστημα υγείας» αναφέρει ο Δρ Jean-Marie Okwo-Bele, Διευθυντής του Τμήματος Ανοσοποίησης, Εμβολίων και Βιολογικών Προϊόντων του ΠΟΥ. «Αυτά τα παιδιά πιθανότατα δεν έχουν λάβει και καμία άλλη βασική υπηρεσία υγείας. Αν σκοπεύουμε να ανεβάσουμε τον πήχη όσον αφορά την παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη, οι υπηρεσίες υγείας πρέπει να φτάσουν τους απρόσιτους. Κάθε επαφή με το σύστημα υγείας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία για ανοσοποίηση» συμπληρώνει.

 

Η ανοσοποίηση εκτιμάται ότι προλαμβάνει κάθε χρόνο 2-3 εκατομμύρια θανάτους από διφθερίτιδα, τέτανο, κοκίτη και ιλαρά. Πρόκειται για μία από τις πλέον επιτυχημένες και οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας.

 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από τα μέσα του 20ου αιώνα και μετά σώθηκαν μέσω των εμβολίων εκατομμύρια παιδιά, ολόκληρες γενεές δηλαδή ανθρώπων οι παππούδες και οι γιαγιάδες των οποίων είχαν στην οικογένεια κάποιον αδελφό πεθαμένο από «παιδική» ασθένεια ή κάποιον συγγενή με μόνιμη αναπηρία επειδή νόσησε σοβαρά σε παιδική ηλικία.

 

Δυστυχώς στις μέρες μας, μετά την αρχική παραπληροφόρηση στις ΗΠΑ, το αντιεμβολιαστικό κίνημα πέρασε και στην Ευρώπη αλλά και στην χώρα μας όπου μητέρες αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους νιώθοντας περήφανες που εκείνες «ξέρουν» ενώ όλες οι υπόλοιπες... αγνοούν! Το αποτέλεσμα θα είναι εξοργιστικά αρνητικό αν τα άτομα αυτά αυξηθούν κι άλλο με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται ανοσοποίηση του πληθυσμού σε ασθένειες που είχαν εξαφανιστεί και τώρα «ξυπνούν» σαν εφιάλτες. Ήδη κράτη όπως είναι η Ιταλία λαμβάνουν σοβαρά μέτρα ώστε να πείθονται οι άνθρωποι αυτοί ότι τα εμβόλια σώζουν με ελάχιστες παρενέργειες ενώ η άγνοια και η αντι-επιστημονική σκέψη απλά... σκοτώνουν. 

 

M.T.