ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας: Η ασφάλεια των ταξιδιωτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας: Η ασφάλεια των ταξιδιωτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Επειδή τα ταξίδια δεν αποτελούν πάντα μία ευχάριστη απόδραση αλλά μπορεί να επιφυλάσσουν και δυσάρεστες εκπλήξεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέβλεψε την πρόσβαση, όσων ταξιδεύουν στην Ευρώπη, στην υγειονομική περίθαλψη που χρειάζονται με την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας.

 

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας

Όπως ενημερώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ιστοσελίδα της, πρόκειται για μια δωρεάν κάρτα που προσφέρει στον ταξιδιώτη της ΕΕ πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία, κρατική περίθαλψη κατά την προσωρινή διαμονή του σε μια από τις 28 χώρες της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος (σε ορισμένες χώρες, δωρεάν) με τους ασφαλισμένους της συγκεκριμένης χώρας.

Οι κάρτες εκδίδονται από τον εθνικό πάροχο ασφάλισης ασθένειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΔΕΝ είναι αρμόδια για την έκδοση καρτών ΕΚΑΑ.

 

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας:

  • δεν υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση.
  • δεν καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη, ούτε δαπάνες όπως το αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής του ταξιδιώτη στη χώρα του σε περίπτωση διακοπής του ταξιδιού ή την απώλεια/κλοπή περιουσιακών στοιχείων.
  • δεν καλύπτει τις δαπάνες του ταξιδιώτη αν ταξιδεύει ειδικά για να λάβει ιατρική περίθαλψη.
  • δεν εγγυάται τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών. Δεδομένου ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης κάθε χώρας διαφέρουν, υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στη χώρα του ταξιδιώτη μπορεί να μην παρέχονται δωρεάν σε μια άλλη.

Επίσης, όταν μεταφέρει κάποιος τη συνήθη κατοικία του σε μια άλλη χώρα, πρέπει να εγγραφεί εκεί μέσω του εντύπου S1 αντί να χρησιμοποιεί την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας για να λαμβάνει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στη χώρα αυτή.

Όσοι το επιθυμούν μπορούν να κάνουν λήψη της εφαρμογής «Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας» στο smartphone τους:

 

Όσοι κατεβάσουν την εφαρμογή στο έξυπνο κινητό τους, θα έχουν πρόσβαση σε έναν οδηγό χρήσης της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας στις 28 χώρες της ΕΕ και στην Ελβετία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, που περιλαμβάνει γενικές πληροφορίες σχετικά με την κάρτα, τηλεφωνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης, καλυπτόμενες θεραπείες και δαπάνες, τους τρόπους διεκδίκησης αποζημιώσεων και τους αρμόδιους επικοινωνίας σε περίπτωση απώλειας της κάρτας, καθώς και λειτουργία υπενθύμισης της ημερομηνίας λήξης της κάρτας. Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι επίσης διαθέσιμες όταν το τηλέφωνο είναι εκτός σύνδεσης. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε 25 γλώσσες, με επιλογή για εύκολη μετάβαση από τη μία γλώσσα στην άλλη.

Η εφαρμογή είναι ένα επιπλέον εύχρηστο εργαλείο. Για τεχνικούς, νομικούς λόγους και λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής, η εφαρμογή ΔΕΝ αντικαθιστά την κάρτα. Δεν είναι δυνατή η παραγωγή ή η λήψη της κάρτας προς χρήση.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας βρίσκετε εδώ