ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Κατατέθηκε η αίτηση υποψηφιότητας της Αθήνας ως έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Κατατέθηκε η αίτηση υποψηφιότητας της Αθήνας ως έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (European Medicines Agency-ΕΜΑ) ο οποίος έχει ως κύρια αποστολή του τον έλεγχο των φαρμακευτικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην Ε.Ε. εδρεύει στο Λονδίνο αλλά η έδρα του, μετά το Brexit, θα πρέπει να μετακινηθεί σε πόλη κράτους που θα είναι μέλος της ΕΕ, η οποία έχει θέσει αυστηρά κριτήρια για την επιλογή της νέας έδρας. Ανάμεσα στις υποψήφιες προς φιλοξενία του Οργανισμού πόλεις είναι και η Αθήνα η οποία κατέθεσε το φάκελο υποψηφιότητάς της.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος συναντήθηκε με πρέσβεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να παρουσιάσει τον φάκελο της ελληνικής πρωτεύουσας. Σε δηλώσεις του ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως η Ελλάδα θα επιδιώξει τις αναγκαίες διπλωματικές συμμαχίες στο διαγωνισμό, εκτιμώντας ότι η υποψηφιότητα της Αθήνας έχει σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας.

Όλοι οι διεκδικητές της έδρας του ΕΜΑ θα γίνουν γνωστοί μετά τις 31 Ιουλίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή φακέλων. Από πληροφορίες που συζητούνται σχετικά με το θέμα, σοβαρές υποψηφιότητες θεωρούνται εκείνες των κρατών της βόρειας Ευρώπης, όπως της Δανίας και της Σουηδίας, που ήδη φιλοξενούν δραστηριότητες του φαρμακευτικού κλάδου, ενώ σημαντικές ελπίδες συγκεντρώνει και η Βαρκελώνη, που διεκδικούσε την έδρα –αλλά τελικά έχασε από το Λονδίνο– το 1992.

Η τελική απόφαση για τη νέα έδρα του Οργανισμού θα ανακοινωθεί το Νοέμβριο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., όπου ανάδοχος πόλη θα επιλεγεί μέσω μυστικής ψηφοφορίας των εκπροσώπων των κρατών-μελών.

Κριτήρια επιλογής

Η κατάλληλη υποψήφια πόλη θα πρέπει να διαθέτει εγκαταστάσεις για την άμεση επαναλειτουργία του Οργανισμού μετά την απομάκρυνση από το Λονδίνο, να συνδέεται αεροπορικά με την υπόλοιπη Ευρώπη και να διαθέτει καλές αστικές συγκοινωνίες. Να παρέχει ευρωπαϊκού προσανατολισμού σχολικές μονάδες για τα παιδιά των εργαζόμενων, να προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης και περίθαλψη στους συγγενείς των εργαζόμενων, και γενικά να μπορεί να εκπληρώσει άμεσα και τάχιστα τα παραπάνω κριτήρια.

Η Σύνοδος της ΕΕ έκανε λόγο για σενάριο διασποράς των κοινοτικών υπηρεσιών, όπως ο EMA σε πολλές χώρες της Ε.Ε., ώστε να αποφεύγεται η υπερσυγκέντρωση. Σε αυτή την εκδοχή βασίζει τις ελπίδες της η Αθήνα, καθώς δε φιλοξενεί άλλη ευρωπαϊκή υπηρεσία.

 

Πού θα στεγαστούν κεντρικά γραφεία του ΕΜΑ

Η παρουσίαση και η υποστήριξη της πρότασης υπάρχει σε έναν υψηλής αισθητικής ιστότοπο, από τον οποίο δίνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και τα σχετικά επιχειρήματα, το emathens.eu 

Το κτίριο που προτείνεται για να στεγάσει τον Οργανισμό είναι η πρώην καπνοβιομηχανία «Κεράνης» στην οδό Θηβών, στον Πειραιά. Πρόκειται για ένα κτίριο άμεσα διαθέσιμο και έτοιμο για χρήση με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις:

  • Είναι σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο με φυσικό φως σε κάθε αίθουσα
  • Διαθέτει γραφεία, αίθουσες συνεδριάσεων και εκδηλώσεων και αποθήκη
  • Διαθέσιμες υπηρεσίες logistics και εξοπλισμός
  • Ευέλικτος λειτουργικός και εργονομικός σχεδιασμός
  • Υψηλής ποιότητας υποδομή πληροφοριακών συστημάτων
  • Υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας
  • Εύκολα προσβάσιμη και βολική τοποθεσία
  • Ένα εμπνευσμένο επαγγελματικό περιβάλλον.