ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Μόνον με ΤΟΜΥ η δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στα Χανιά...

Μόνον με ΤΟΜΥ η δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στα Χανιά...

Γράφει η Πόπη Γεωργίου

 

 

Στην παροιμία «κάλλιο πέντε και στο χέρι, παρά δέκα και καρτέρι», αλλά και στην άλλην, «κάλλιο αργά παρά ποτέ», φαίνεται ότι υπακούουν οι αντιδράσεις του δήμου Χανίων, μετά την πρόσφατη συνάντηση του δημάρχου Τάσου Βάμβουκα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κατά την οποίαν ο Παύλος Πολάκης ενημέρωσε για τον σχεδιασμό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την ανάπτυξη της νέας δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην πόλη.

 

Μπορεί ο Παύλος Πολάκης να εμφανίσθηκε ενθουσιασμένος, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον δήμαρχο Χανίων, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Παύλος Πολάκης επιβεβαίωσε τον άμεσο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία πέντε Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) στην πόλη των Χανίων, αλλά τα πράγματα είναι λίγο πιο μπερδεμένα και όλα θα κριθούν μόνον στην πράξη...

 

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα ανέφερε ο Παύλος Πολάκης στον δήμαρχο Χανίων, οι δύο από τις πέντε ΤΟΜΥ της πόλης θα εγκατασταθούν σε ήδη έτοιμο κτίριο, στο οποίο είχε εδώ και πολύ καιρό προγραμματισθεί να λειτουργήσει ένα Κέντρο Υγείας αστικού τύπου!

 

Πρόκειται για ένα Κέντρο Υγείας αστικού τύπου, το οποίο ουδέποτε στελεχώθηκε, η δημιουργία του χρονολογείται από την εποχή του Μανόλη Σκουλάκη στη θέση του δημάρχου Χανίων, μία ακατανόητη, ασφαλώς, χρονοτριβή η οποία έχει τελικώς ως αποτέλεσμα η παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να καταλήγει πλέον στο... "ισοδύναμο" των δύο ΤΟΜΥ, γεγονός το οποίο θα αφήσει οριστικά τα Χανιά χωρίς Κέντρο Υγείας αστικού τύπου… Είναι προφανές ότι η στελέχωση και η λειτουργία των δύο δομών (Κέντρο Υγείας - ΤΟΜΥ) κινούνται σε εντελώς διαφορετικές λογικές και κατευθύνσεις.

 

Το θέμα, μάλιστα, είχε φέρει πρόσφατα στη Βουλή ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου, με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό να δίνει μία όχι και τόσο διαυγή απάντηση:

 

«Δεν έχουμε διάθεση να διακινδυνεύσουμε την ολοκλήρωση του έργου ή την επιστροφή πόρων. Βλέποντας την πραγματική δυνατότητα που έχουμε για να καλύψουμε ανάγκες στο σύστημα υγείας, θα αξιοποιήσουμε την κτιριακή υποδομή για να αναπτύξουμε δυο νέες δομές. Άρα το εντάσσουμε στο συνολικό πλάνο αλλαγών στην Α΄ βάθμια φροντίδα. Έχουν δρομολογηθεί δυο προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αξιοποιώντας τον θεσμό και του μόνιμου και του επικουρικού προσωπικού θα προσπαθήσουμε να έχουμε την κρίσιμη μάζα που θα επιτρέπει να μην τεθεί σε αμφισβήτηση ο σκοπός αυτής της επένδυσης, το να υπάρχει δηλαδή ένα Κέντρο Υγείας Αστικού χαρακτήρα, στηρίζοντας όμως και την άλλη δομή το ΠΕΔΥ που και αυτό θα μετονομαστεί σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου. Θα έχουμε δηλαδή δυο Κέντρα Υγείας στα Χανιά».