ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Η θεραπευτική αντιμετώπιση των καρκινοπαθών είναι πολύ σοβαρό θέμα για να αυθαιρετεί κανείς...

Η θεραπευτική αντιμετώπιση των καρκινοπαθών είναι πολύ σοβαρό θέμα για να αυθαιρετεί κανείς...

Γράφει η Πόπη Γεωργίου

 

Μας εντυπωσίασε η χθεσινή ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, καθώς πρόκειται για ένα από τα πλέον ευαίσθητα θέματα, τα οποία ταλανίζουν και τους ασθενείς και το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας μας.

Ιδιαιτέρως, μάλιστα, μας εντυπωσίασε το εξής απόσπασμα της ανακοίνωσης της ΠΟΕΔΗΝ:

«Στην Ελλάδα οι Ασθενείς με καρκίνο είναι περίπου 50.000 ανά έτος. Από αυτούς οι 35.000 Ασθενείς χρειάζονται ακτινοθεραπεία. Ο μεγάλος χρόνος αναμονής για την έναρξη της θεραπείας λόγω έλλειψης ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων και της οικονομικής αδυναμίας προσφυγής στον Ιδιωτικό Τομέα των καρκινοπαθών, συμβάλουν ώστε τελικά να λαμβάνουν ακτινοθεραπεία μόνο 22.000 κατ’ έτος. Τι γίνονται οι υπόλοιποι 13.000 καρκινοπαθείς που δεν στέκονται τυχεροί να λάβουν ακτινοθεραπεία; Δυστυχώς πεθαίνουν και πεθαίνουν με φρικτούς πόνους. Γράφει τη μοίρα τους ο κος Πολάκης».

Τι γίνεται εδώ; Δίνουμε, απλώς, στη δημοσιότητα ένα τυχαίο και αυθαίρετο αριθμητικό στοιχείο σχετικά με τον ετήσιο αριθμό των μη εξυπηρετουμένων από το σύστημα Υγείας της χώρας μας καρκινοπαθών και... ό,τι βρέξει ας κατεβάσει;

 

Ελπίζουμε μόνον να μη σκέφθηκε έτσι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για τον αριθμό των... 13.000 καρκινοπαθών οι οποίοι δεν εξυπηρετούνται κατ' έτος από το σύστημα Υγείας της χώρας μας, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, γιατί, εάν σκέφθηκε με αυτόν τον τρόπο, δεν υπάρχουν λόγια για να χαρακτηρίσει κανείς την κίνηση!

 

Η «σκληρή» πραγματικότητα είναι ότι πάρα πολλοί είναι η μη εξυπηρετούμενοι από το σύστημα Υγείας της χώρας μας καρκινοπαθείς, εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης των αναγκαίων ιατρικών μηχανημάτων, αλλά ακόμη και οι ίδιοι οι σύλλογοι των καρκινοπαθών δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιος είναι ο αριθμός των κατ' έτος μη εξυπηρετουμένων καρκινοπαθών στη χώρα μας.

 

Το dailypharmanews.gr συνομίλησε χθες με τους εκπροσώπους ορισμένων πολύ αξιόπιστων συλλόγων ασθενών, οι οποίοι μας διαβεβαίωσαν ότι, για να γνωρίζει κανείς τον ως άνω αριθμό, θα έπρεπε να έχει γνώση για τον ακριβή ετήσιο αριθμό των σχετικών παραπεμπτικών, αριθμό τον οποίον δύναται να διαθέτει μόνον η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

 

Σύμφωνα με τους ιδίους, όμως, τέτοιον αριθμό η ΗΔΙΚΑ δεν έχει δώσει ποτέ στη δημοσιότητα, ενώ, ακόμη και εάν η ΗΔΙΚΑ έδινε τον ακριβή σχετικό αριθμό, είναι ζήτημα εάν θα κατάφερνε κανείς να υπολογίσει, με περίπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς, τον ακριβή ετήσιο αριθμό των μη εξυπηρετουμένων καρκινοπαθών στη χώρα μας...