ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Προειδοποιήσεις και ποινές για πλαστά οδοντιατρικά προϊόντα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Προειδοποιήσεις και ποινές για πλαστά οδοντιατρικά προϊόντα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το πρόσφατο συμβάν με πλαστά οδοντιατρικά προϊόντα δεν αποτελεί το μόνο κρούσμα στη Βρετανία, καθώς πάνω από 10.000 περιστατικά πλαστών οδοντιατρικών εργαλείων καταγράφονται σε βρετανικά οδοντιατρεία, κάθε χρόνο.

 

Για το συγκεκριμένο περιστατικό, το Γενικό Οδοντιατρικό Συμβούλιο (General Dental Council - GDC) προειδοποίησε αυστηρά τους επαγγελματίες οδοντιάτρους (και γενικότερα τους επαγγελματίες οδοντιατρικής περίθαλψης) στο Ηνωμένο Βασίλειο να μην αγοράζουν προϊόντα από πηγές που δε συμμορφώνονται με τα ισχύοντα πρότυπα και τους κανονισμούς. Η προειδοποίηση προέκυψε αφότου ένας οδοντίατρος από τη Βορειοδυτική Αγγλία τέθηκε πρόσφατα σε διαθεσιμότητα επειδή αγόρασε πλαστά χειροκίνητα οδοντιατρικά εργαλεία από το διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου, ο 32χρονος οδοντίατρος αγόρασε, τουλάχιστον τρεις φορές, επικίνδυνο εξοπλισμό από ιστότοπο δημοπρασιών στο διαδίκτυο, ο οποίος κατασχέθηκε πριν λίγο καιρό κατά τη διάρκεια επιθεωρήσεων από τον Οργανισμό Φαρμάκων και Υγειονομικών Υπηρεσιών (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency - MHRA), στο Preston στο Lancashire. Μετά την ακρόασή του τον Ιούλιο, του επιβλήθηκε παύση από το επάγγελμά του για τρεις μήνες, δήλωσε η GDC.

«Ο μη κατάλληλος εξοπλισμός θέτει σε κίνδυνο την υγεία τόσο του ασθενούς όσο και εκείνων που τον χρησιμοποιούν και είναι ζωτικής σημασίας να πληροί όλες τις απαιτήσεις ασφαλείας», σχολίασε ο Jonathan Green, Διευθυντής της GDC. «Η υπόθεση αυτή δείχνει τη σημασία της συμμόρφωσης των οδοντιάτρων και των επαγγελματιών οδοντιατρικής περίθαλψης με τα πρότυπα που ισχύουν γύρω από τα οδοντιατρικά μηχανήματα. Όπως ορίζεται στα Πρότυπά μας για τους Οδοντίατρους, όλα τα μέλη της οδοντιατρικής ομάδας πρέπει να κατανοούν και να ακολουθούν τους νόμους και τους κανονισμούς, οι οποίοι αφορούν στην προστασία των ασθενών. Πρέπει πάντοτε να θέτουν πρώτα τα συμφέροντα των ασθενών», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το MHRA, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις ρυθμίσεις και τους κανονισμούς όλων των ιατρικών συσκευών στο Ηνωμένο Βασίλειο, πάνω από 10.000 μεμονωμένα περιστατικά πλαστών οδοντιατρικών εργαλείων παρατηρούνται σε οδοντιατρεία ετησίως. Για να αντιμετωπίσει την ανησυχητική τάση, ο οργανισμός διεξάγει μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με την British Dental Industry Association από το 2014.