ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Παρεμβάσεις και αντιδράσεις μετά τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ για τους 13.000 ασθενείς που αποκλείονται από την ακτινοθεραπεία

Παρεμβάσεις και αντιδράσεις μετά τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ για τους 13.000 ασθενείς που αποκλείονται από την ακτινοθεραπεία

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη 

 

Παρέμβαση «για την αποκατάσταση της αλήθειας» έκανε η Διοίκηση του Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας» σχετικά με το χρόνο αναμονής ασθενών για ακτινοθεραπεία, με αφορμή τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σύμφωνα με τα οποία 13.000 ασθενείς αποκλείονται από την ακτινοθεραπεία, κάθε χρόνο στη χώρα.

 

Συγκεκριμένα, με χτεσινή ανακοίνωσή της, η Διοίκηση του Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» ενημερώνει ότι:

«Ο χρόνος αναμονής για ακτινοθεραπεία δεν ξεπερνά σήμερα τους 3 μήνες, από 7 που ήταν τον Ιούνιο του 2016. Υπάρχει πρόνοια και δίνεται προτεραιότητα σε περιστατικά που βιβλιογραφικά απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Για τα περιστατικά αυτά αποφασίζει τριμελής επιτροπή από επιστήμονες της υγείας, που έχει συσταθεί προκειμένου να τηρηθεί η αντικειμενικότητα και η διαφάνεια στην επιλογή. Τα επείγοντα, επίσης, περιστατικά αντιμετωπίζονται αυθημερόν με τις ίδιες διαφανείς διαδικασίες.

 Σε πλήρη λειτουργία από το Σεπτέμβριο 2016 έχουν τεθεί και οι δύο νέοι γραμμικοί επιταχυντές (ο ένας δωρεά της οικογένειας Αγγελόπουλου και ο άλλος μέσω ΕΣΠΑ), τα εγκαίνια των οποίων θα γίνουν πολύ σύντομα.

Με απόφαση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου, τέθηκε εκτός λειτουργίας από την αρχή του έτους το ένα κοβάλτιο παλαιάς τεχνολογίας με πλήρως εξασθενημένη πηγή. Τα περιστατικά όλα καλύφθηκαν από τους νέους γραμμικούς επιταχυντές υψηλής τεχνολογίας οι οποίοι παρέχουν καλύτερη και ποιοτικότερη θεραπεία. Θα ακολουθήσει και η απόσυρση - πολύ σύντομα - ενός ακόμη κοβαλτίου παλαιάς τεχνολογίας.  

 Ταυτόχρονα, η Διοίκηση στα τέλη του 2016, υπέβαλε αίτημα για την προμήθεια ενός νέου γραμμικού επιταχυντή, ο οποίος μαζί με τους ήδη υπάρχοντες θα συμβάλλει σε περεταίρω αποκλιμάκωση της λίστας αναμονής και η διαδικασία έγκρισης ολοκληρώνεται σύντομα.

 Επίσης, ένα ακόμη κοβάλτιο λειτουργεί στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Ν. Κούρκουλος», το οποίο –πέραν των  συμβατικών  θεραπειών-  χρησιμοποιείται και για ολοσωματική θεραπεία στα πλαίσια της διαδικασίας μεταμόσχευσης μυελού, θεραπεία η οποία πραγματοποιείται σε 2 μόνο κέντρα (Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) σε όλη τη χώρα.

 Σε εξέλιξη, επίσης, βρίσκεται προσπάθεια για ανεύρεση πόρων αλλά και για τη μεταφορά αδιάθετου γραμμικού επιταχυντή (η τοποθέτηση μπορεί να γίνει άμεσα αφού και ο χώρος είναι έτοιμος αλλά και το προσωπικό υπάρχει),  ο οποίος θα αντικαταστήσει, το γραμμικό επιταχυντή 25ετίας. Υπογραμμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος γραμμικός επιταχυντής είχε αγοραστεί για το Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισίας αλλά επειδή, υποδομές και προσωπικό δεν υπήρχαν, τοποθετήθηκε τότε στον ΑΓΙΟ ΣΑΒΒΑ.  Επιδίωξή μας, επίσης, είναι στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ» να τοποθετηθεί ένας ακόμη υπερσύγχρονος γραμμικός επιταχυντής.

 

Στην επίτευξη της σημαντικότατης αυτής μείωσης του χρόνου αναμονής, βασικός συντελεστής ήταν το προσωπικό Νοσοκομείου μας (Επιστήμονες υγείας - Διοικητικό -Τεχνικό), στους οποίους αξίζουν συγχαρητήρια. Γίνεται, επίσης, σαφές ότι το προσωπικό του νοσοκομείου λειτουργεί σε δύο βάρδιες (πρωί και απόγευμα) και  είναι πλέον σε θέση να λειτουργήσει οποιοδήποτε νέο μηχάνημα ακτινοθεραπείας και να εφαρμόσει οποιαδήποτε νέα τεχνολογία (IMRT ή άλλη), αφού διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία αλλά και μεγάλη εμπειρία, μετά την πλήρη λειτουργία των νέων γραμμικών επιταχυντών, αλλά και του νέου σύγχρονου εξομοιωτή, ο οποίος έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία και είναι δωρεά ΑΝΩΝΥΜΟΥ.  

Η Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τους επόμενους μήνες, αν όχι τον επόμενο, θα δώσει τη δική της απάντηση με την έγκριση προμήθειας του νέου γραμμικού επιταχυντή, ο οποίος θα αντικαταστήσει τα 2 κοβάλτια παλαιάς τεχνολογίας, τα οποία και θα αποσυρθούν. 

 Τέλος, στο νοσοκομείο μας λειτουργούν δύο σύγχρονες μονάδες διάλυσης φαρμάκων (μια στον κεντρικό κτίριο και μία στο Κ.Η.Ν. «Νίκος Κούρκουλος». Οι διαλύσεις γίνονται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του Νοσοκομείου (Νοσηλευτές, βοηθούς φαρμακείου, παρασκευαστές κ.λ.π.), τηρουμένων των προβλεπόμενων κανόνων ασφάλειας. Την επιστημονική ευθύνη έχουν οι αρμόδιοι επιστήμονες υγείας (Φαρμακοποιοί)». 

 

 

Σκληρή απάντηση από τη Διοίκηση του ΘΕΑΓΕΝΕΙΟΥ

 Ανεβάζοντας τους τόνους στο θέμα, η Διοίκηση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ», απαντά, τονίζοντας ότι «Για άλλη μια φορά, η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ προβαίνει στη δυσφήμιση των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, δίχως ίχνος ντροπής».

 Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΘΕΑΓΕΝΕΙΟΥ αναφέρει:

«Οι προσπάθειες επίλυσης χρόνιων προβλημάτων στο χώρο της δημόσιας υγείας, υπονομεύονται με τον πλέον φανατικό και πρωτόγονο τρόπο.

Αναφορικά με το ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ, ενημερώνουμε τους αδαείς ότι:

1)         Η αναβάθμιση του παρηγορητικού, επιφανειακής δράσης και ξεπερασμένου παγκοσμίως Κοβαλτίου, έχει ήδη δρομολογηθεί, το δε κόστος δεν είναι 70, αλλά 400.000 ευρώ και θα καλυφθεί από κονδύλια του Αντικαρκινικού Εράνου.

2)         Όπως στην Αλεξανδρούπολη, έτσι και στη Θεσσαλονίκη και απανταχού της γης, για να τοποθετήσεις ένα μηχάνημα στη θέση ενός άλλου, πρέπει πρώτα να βγάλεις από τη θέση του το άλλο.

3)         Το ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ έχει την τιμή να είναι το ελληνικό νοσοκομείο στο οποίο εγκαταστάθηκε ο πρώτος υπερσύγχρονος γραμμικός επιταχυντής, από τους 10 της δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Το Νοέμβριο του 2016 αποσύρθηκε ο παλιός και σε χρόνο ρεκόρ εγκαταστάθηκε ο καινούργιος, αναβαθμίστηκε ο περιβάλλον χώρος, εγκαταστάθηκε σύστημα record & verify και σύστημα σχεδιασμού, εκπαιδεύτηκε το προσωπικό και από το Μάιο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, αθόρυβα, χωρίς εγκαίνια εγκατάστασης.

Αυτό που η ΠΟΕΔΗΝ ονομάζει αφασία, εμείς το λέμε προγραμματισμό.

Για το φθινόπωρο, προγραμματίστηκε η εγκατάσταση του δεύτερου γραμμικού επιταχυντή της δωρεάς.

4)         Δεν υπήρξε ποτέ στο νοσοκομείο μας θεραπεία άμεσης έγχυσης χλωριούχου Καισίου. Αν οι πληροφοριοδότες της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ εννοούν την πηγή Καισίου 137 (βραχυθεραπεία), πρόκειται για μηχάνημα παροπλισμένο από το 2013, του οποίου επίσης έχει δρομολογηθεί η αντικατάσταση.

5)         Στο ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ λειτουργεί Κεντρική Μονάδα Διάλυσης Κυτταροστατικών και Βιολογικών Φαρμάκων από το Μάρτιο του 2017, με άνω των 250 χημειοθεραπειών ημερησίως και με εξοικονόμηση 200.762,54 ευρώ το β’ εξάμηνο του ’17.

Η Μονάδα έχει ενταχθεί στην πρόταση του Νέου Οργανισμού του Νοσοκομείου.

6) Η ‘’Υπουργική Απόφαση Πολάκη’’

 (Αρ.Πρωτ. Γ4β/Γ.Π.οικ.61093/4.8.2017), έρχεται για πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες, να θέσει τους όρους λειτουργίας και να αναγνωρίσει ως άκρως απαραίτητη την ανάπτυξη και στελέχωση των Κεντρικών Μονάδων Διάλυσης Κυτταροστατικών και Βιολογικών Φαρμάκων με ευθύνη των Φαρμακείων και Διοικήσεων των Νοσοκομείων, θέμα ταμπού για όλες τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες.

7)         Αυτοί που κόπτονται για αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, ας σταματήσουν τη δυσφήμιση του δημοσίου και ας το πάρουν απόφαση ότι προχωράμε. 

 

 

Τι λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας

Την αντίδραση και του προέδρου της Ελληνικής Εταιρίας ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Γ. Πισσάκα, προκάλεσε η πρόσφατη ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝο οποίος, με δήλωσή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχει υστέρηση στην Ελλάδα σε σχέση με τον αριθμό των ασθενών που κάνουν ακτινοθεραπεία στην ΕΕ, επεσήμανε ότι τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ περιλαμβάνουν πάρα πολλές ανακρίβειες, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ακριβείς αριθμοί και αναρωτήθηκε πού βρήκε η ΠΟΕΔΗΝ το νούμερο των 13.000 ασθενών που, όπως ισχυρίζεται, αποκλείονται από την ακτινοθεραπεία. Τόνισε ότι «με τη δωρεά 10 Γραμμικών Επιταχυντών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, μπαίνουμε σε νέα εποχή» καθώς επίσης και ότι η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας έχει επισημάνει το πρόβλημα των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων αρκετές φορές, καθώς αυτό δεν είναι σημερινό, αλλά «κάθε φορά που έρχεται στη δημοσιότητα, παρατηρείται η ίδια έκπληξη, από τα ΜΜΕ, αλλά και την Πολιτεία, η οποία κρατά τρεις μέρες. Μετά το θέμα ξεχνιέται και ξανά όταν βγει, πάλι η ίδια έκπληξη. Και από το κράτος και από τα μέσα ενημέρωσης λες και ζουν σε χώρα λωτοφάγων».

 

Τι επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Με ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), μετά την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια έχει κατά επανάληψη καταγγείλει «την απαράδεκτη και εγκληματική (ενόψει της φύσης της νόσου) αναμονή, στην οποία υποβάλλονται οι καρκινοπαθείς» προκειμένου να ξεκινήσουν ακτινοθεραπείες και έχει ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να λάβει μέτρα. Ενημερώνει ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα μετά από αναφορά που κατέθεσε ο ΙΣΑ, στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, στις 26 Μαΐου 2016, ζητώντας να διερευνηθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για την τριτοκοσμική αυτή κατάσταση». Αναφερόμενος στο θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε ότι «ο ΙΣΑ έχει εκφράσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια την αγωνία και την αγανάκτησή του, για τις απαράδεκτες αναμονές, στις θεραπείες των ογκολογικών ασθενών. Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, για την υγεία των ασθενών και εξαναγκάζει τις οικογένειές τους να επωμιστούν τεράστια ψυχολογικά και οικονομικά βάρη καθώς το κόστος των ακτινοθεραπειών στον ιδιωτικό τομέα είναι δυσβάσταχτο ειδικά για πολίτες με χαμηλά εισοδήματα». Καταλήγει ο κ. Πατούλης, λέγοντας ότι «η άμεση και έγκαιρη υποβολή των ασθενών στη δέουσα, σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και πρωτόκολλα, ακτινοθεραπεία αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση όλων ιατρών και πολιτείας».