ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Στις 200 επισκέψεις το μήνα παραμένει το πλαφόν για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς

Στις 200 επισκέψεις το μήνα παραμένει το πλαφόν για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς

Γράφει η Πόπη Γεωργίου

 

Σοβαρή σύγχυση έχει προκαλέσει στους ενδιαφερόμενους η νέα οδηγία εκ μέρους της διοίκησης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για τα όρια των επισκέψεων ασφαλισμένων στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς.

 

Η νέα οδηγία παραπέμπει στην προηγούμενη για το θέμα και δεν διευκρινίζει εάν το πλαφόν των μηνιαίων επισκέψεων σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς παραμένει στις 200 επισκέψεις ή φθάνει τις 300 ή διπλασιάζεται στις 400...

 

Συγκεκριμένα, το νέο σύστημα επισκέψεων θα εφαρμοστεί από την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, ενώ από τα προβλεπόμενα εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά.

 

Σύμφωνα με την νέα οδηγία, ο μέσος ημερήσιος αριθμός επισκέψεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς, θα είναι 20 και ο χρόνος της κάθε μίας καθορίζεται, σύμφωνα με τους κανόνες ορθής ιατρικής πρακτικής, στα 15 λεπτά.

Καθορίζεται επίσης ως μέγιστος εβδομαδιαίος αριθμός επισκέψεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς οι 100 επισκέψεις.

Όλοι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί καλούνται να δηλώσουν στο e-ΔΑΠΥ το ωράριο λειτουργίας του ιατρείου τους κατά το οποίο θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι ΕΟΠΥΥ. 

 

Είναι προφανές ότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έκανε πολλά βήματα πίσω.

 

Κι αυτό, επειδή έχουμε την εξαίρεση των επειγόντων περιστατικών από τις ως άνω ρυθμίσεις και όλοι γνωρίζουμε με ποιον τρόπο τακτικά περιστατικά «βαφτίζονται» ως επείγοντα.

 

Σε κάθε περίπτωση, επίσης, εάν η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επιθυμούσε να αυξήσει το πλαφόν των μηνιαίων επισκέψεων στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς, δεν θα είχε παρά να το αναφέρει ρητώς και κατηγορηματικώς, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει.

 

Το εύλογο συμπέρασμα είναι ότι το πλαφόν των μηνιαίων επισκέψεων στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς παραμένει στις 200 και όλα τα  σχετικά ρεπορτάζ τα οποία υποστήριξαν κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι το πλαφόν διπλασιάζεται στις 400 επισκέψεις, ήταν απλώς λάθος, το οποίο οφείλεται στην ασάφεια των διευκρινίσεων και των αλλαγών τις οποίες επέφερε η πιο πρόσφατη ανακοίνωση εκ μέρους της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ.