ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

ΠΙΣ προς Μπερσίμη: Να αποσύρετε την «απαράδεκτη» εγκύκλιο

ΠΙΣ προς Μπερσίμη: Να αποσύρετε την «απαράδεκτη» εγκύκλιο

Προειδοποίηση του Συλλόγου για προσφυγή στη δικαιοσύνη, προκειμένου να υπερασπιστεί την ασφαλή και ποιοτική περίθαλψη των πολιτών.

 Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Την έντονη αντίδραση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) προκάλεσε η εγκύκλιος του προέδρου του ΕΟΠΥΥ για τη συνταγογράφηση φαρμάκων με τη δραστική ουσία.

Με επιστολή του ο Σύλλογος προς το Σωτήριο Μπερσίμη, εκτιμά πως υπάρχουν περιθώρια ερμηνειών στον τρόπο χορήγησης.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην επιστολή ότι με το νόμο 4052/02 καθορίστηκε η συνταγογράφηση φαρμάκων βάσει της δραστικής ουσίας, αλλά ο ΠΙΣ προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) κατά των εφαρμοστικών εγκυκλίων.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΠΙΣ, που ελήφθη το 2012, αποφασίστηκε στο πεδίο «σχόλιο» να αναγράφει ο γιατρός το φάρμακο με την εμπορική του ονομασία.

Σύμφωνα με το προεδρείο του ΠΙΣ, αυτό συμβαίνει για να χορηγείται το φάρμακο με το οποίο ρυθμίζεται ο ασθενής και όχι να τίθεται στην ευχέρεια του φαρμακοποιού η χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου με την ίδια δραστική ουσία, καθώς και ότι οποιαδήποτε αλλαγή συνεπάγεται ανάληψη ευθύνης από τον εκτελούντα.

«Έχουμε υπόψη μας και το αναφέραμε και στο Συμβούλιο Επικρατείας, ότι ο κάθε ασθενής, εμπιστευόμενος το θεράποντα ιατρό του, επιθυμεί να λαμβάνει το φάρμακο με το οποίο ρυθμίζεται ή θεραπεύεται η πάθησή του, πληρώνοντας έστω και από τη τσέπη του τη διαφορά, καθόσον είναι στην ευχέρειά του, και ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει βάσει της ασφαλιστικής τιμής.

Χωρίς να κάνετε λοιπόν καθόλου το κόπο, να συζητήσετε αυτό το σοβαρό θέμα μαζί μας, εκδώσατε αυτή την εγκύκλιο, την οποία δεν αποδεχόμαστε βάσει και της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου μας και των προσφυγών μας στο ΣτΕ, θεωρώντας ότι η υγεία είναι κυρίαρχο κοινωνικό αγαθό, το οποίο δεν υπακούει μόνο σε όρους λογιστικών κριτηρίων».

Ο ΠΙΣ καλεί τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να αποσύρει την «απαράδεκτη» αυτή εγκύκλιο και να συζητήσει το σοβαρό αυτό θέμα με τους γιατρούς. «Σε αντίθετη περίπτωση, θα κινηθούμε με όποιον τρόπο θεωρούμε προσφορότερο, ακόμα και δικαστικά, προκειμένου να υπερασπιστούμε την ασφαλή και ποιοτική περίθαλψη των πολιτών και την ιατρική λειτουργία με κανόνες ηθικής και δεοντολογίας», καταλήγει η επιστολή.