ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Ευάγγελος Φιλόπουλος: «Ανάγκη αλλαγής του μοντέλου αντιμετώπισης του καρκίνου»

Ευάγγελος Φιλόπουλος: «Ανάγκη αλλαγής του μοντέλου αντιμετώπισης του καρκίνου»

Ο Πρόεδρος Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και Δ/ντης Κλινικής Μαστού «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, μιλώντας το πρωί της Τρίτης, 19 Σεπτεμβρίου, σε συνέδριο για τις Πολιτικές του Καρκίνου, αναφέρθηκε στην εξέλιξη των ογκολογικών φαρμάκων και στο νέο προσανατολισμό που πρέπει να χαραχθεί όσον αφορά την αντιμετώπιση του καρκίνου, που δεν πρέπει να στοχεύει μόνο στη φαρμακευτική θεραπεία, αλλά να ξεκινά ήδη από το Πανεπιστήμιο. «Πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με την αναμόρφωση των ιατρικών σχολών» δήλωσε ο κ. Φιλόπουλος.

 

Επισημαίνοντας την αποτελεσματικότερη δράση των νεότερων και πιο εξελιγμένων ογκολογικών φαρμάκων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, επεσήμανε ότι «οι παλιότερες θεραπείες δε χτυπούσαν μόνο τα καρκινικά κύτταρα. Τα φάρμακα νέας γενιάς είναι εξειδικευμένα και στοχεύουν κυρίως τα καρκινικά κύτταρα και έτσι έχουν πολύ λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Σημαντικό ρόλο, σήμερα, παίζει η πρόληψη του καρκίνου, που συνδέεται με τον τρόπο ζωής μας».

 

Στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους συλλόγους ασθενών, τονίζοντας ότι: «Οι δε σύλλογοι ασθενών δεν πρέπει να λειτουργούν ως «μεγάφωνα» των φαρμακευτικών εταιρειών».


Δυσβάσταχτο το κόστος των ογκολογικών φαρμάκων

«Επίσης, πρέπει να εξετάσουμε το σημαντικό και δυσβάσταχτο κόστος των ογκολογικών φαρμάκων. Το υψηλό κόστος των καινοτόμων φαρμάκων δεν προκύπτει από τα έξοδα παραγωγής, διάθεσης συν ένα λελογισμένο όφελος» επεσήμανε ο κ. Φιλόπουλος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη αυτοσυγκράτησης των φαρμακευτικών εταιρειών, διότι παρότι είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν κοινωνικό σκοπό.

 

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας για την αλλαγή του μοντέλου αντιμετώπισης του καρκίνου. «Η θεραπεία του καρκίνου δεν είναι μόνο φάρμακα», τόνισε χαρακτηριστικά.