ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Με εξώδικο απάντησε η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ στο Σωτήρη Μπερσίμη

Με εξώδικο απάντησε η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ στο Σωτήρη Μπερσίμη

Την άμεση απόσυρση των οδηγιών που τροποποιήθηκαν με εγκύκλιο (ΔΒ3/ΟΙΚ.35399/22-8-2017 και ΔΒ4Γ/12768) και περιορίζει με πλαφόν τις επισκέψεις σε κάθε γιατρό του ΕΟΠΥΥ στις 200, ζητά η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον η νέα εγκύκλιος προσδιορίζει το χρόνο εξέτασης για κάθε ασθενή ενδεικτικά στα 15 λεπτά. Οι ιατροί κατέθεσαν εξώδικο στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη κατηγορώντας τον οργανισμό για «περιοριστική, λογιστική και οριζόντια αντίληψη στη θέσπιση κανόνων παροχής υπηρεσίας υγείας στους ασφαλισμένους».

Οι ιατροί υποστηρίζουν ότι αυτό το σύστημα αφήνει ακάλυπτους και τους ίδιους απέναντι σε οποιοδήποτε λάθος αλλά και τους ασθενείς οι οποίοι θα αναγκαστούν να απευθυνθούν σε ιδιώτες ιατρούς, ειδικά σε περιοχές της χώρας που δεν διαθέτουν επαρκές δίκτυο συμβεβλημένων ιατρών. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «101ος ασθενής κάθε εβδομάδας θα εξυπηρετείται ιδιωτικά και επ’ αμοιβή» ενώ τονίζουν ότι «ο μέσος ενδεικτικός χρόνος επίσκεψης των 15 λεπτών θεσπίζει αντιεπιστημονικούς και ανισότιμους κανόνες στην άσκηση της ιατρικής με χρονόμετρο και θα δημιουργήσει σημαντικές δυσλειτουργίες στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης θα φορτωθεί από την καταναγκαστική αυξημένη χρήση του και θα δημιουργήσει σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή ιατρική πράξη».

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ ζητά στην εξώδικη διαμαρτυρία που κατέθεσε, την άμεση απόσυρση των συγκεκριμένων οδηγιών. Υπενθυμίζουν δε τις οφειλές του οργανισμού προς τους ιατρούς που τους δίνει το δικαίωμα για άμεση επίσχεση των ιατρικών τους υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ.

Οι ιατροί επιφυλάσσονται σε περίπτωση άρνησης της απόσυρσης των εν λόγω οδηγιών, για κάθε νόμιμη ενέργεια.