ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Το νέο σύστημα της ψυχιατρικής εφημερίας του λεκανοπεδίου θα κριθεί στην εφαρμογή του

Το νέο σύστημα της ψυχιατρικής εφημερίας του λεκανοπεδίου θα κριθεί στην εφαρμογή του

Γράφει η Πόπη Γεωργίου

 

Από την ερχόμενη Κυριακή 1 Οκτωβρίου μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2018 θα εφαρμοσθεί πιλοτικά το νέο σύστημα της ψυχιατρικής εφημερίας του λεκανοπεδίου, το οποίο δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ).

 

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις και ενστάσεις για το νέο, πιλοτικό σύστημα, αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων την πλήρη ένταξη της κλινικής οξέων περιστατικών του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Αθήνας «Αιγινήτειο» και της ψυχιατρικής κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Χαϊδαρίου «Αττικόν» στο σύστημα της ψυχιατρικής εφημερίας του λεκανοπεδίου.

 

Την ίδια στιγμή, αναμένεται η πρόσληψη τριακοσίων (300) γιατρών και νοσηλευτών για τις ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων και τα τρία ψυχιατρικά νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας, η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, και μάλιστα για πρώτη φορά από το... 2007!

  

Έτσι, με αναμενόμενη την ενίσχυση της δημόσιας Ψυχικής Υγείας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχωρεί στην άμεση τροποποίηση του συστήματος της πολλαπλώς πάσχουσας ψυχιατρικής εφημερίας του λεκανοπεδίου, στην κατεύθυνση της κυκλικής και μέρας παρά ημέρα εφημέρευσης ομάδας ψυχιατρικών κλινικών γενικών νοσοκομείων του ΕΣΥ του λεκανοπεδίου, εναλλάξ με ένα από τα δύο ψυχιατρικά νοσοκομεία του ΕΣΥ του λεκανοπεδίου.

 

Το σχέδιο του νέου συστήματος ψυχιατρικής εφημερίας του λεκανοπεδίου θα αποτελέσει, στη συνέχεια, τον πυλώνα για την τομεοποίηση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στη χώρα μας, προκειμένου κάθε ψυχικώς πάσχων συνάνθρωπός μας να αντιμετωπίζεται θεραπευτικά σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο όσο το δυνατόν εγγύτερα στο οικείο του περιβάλλον, όπως επιτάσσουν όλες οι σύγχρονες τάσεις της Ψυχιατρικής διεθνώς. 

 

Τέλος, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές αντιδράσεις για το νέο σύστημα, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής οξέων περιστατικών του «Αιγινήτειου» και της ψυχιατρικής κλινικής του «Αττικού» δεν έχουν εκδηλώσει δημοσίως καμία διαμαρτυρία και όλοι φαίνεται ότι αναμένουν να δουν και να εκτιμήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το νέο, πιλοτικό σύστημα στην πράξη.