ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ ΠΟΕΔΗΝ και διοικητών στα νοσοκομεία...

Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ ΠΟΕΔΗΝ και διοικητών στα νοσοκομεία...

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Καταγγελίες από την μία πλευρά, απαντήσεις με δεικτικά σχόλια από την άλλη...

 

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ: «Μετά τα φίδια, τα πλυντήρια του Νοσοκομείου Κιλκίς που δεν τα συναντάς ούτε σε φυλακές, τώρα κάνουν παρέλαση τα ποντίκια... Κυνηγάνε να τα σκοτώσουν οι εργαζόμενοι. Εκλήθη το Υγειονομικό το οποίο πρότεινε μέτρα προστασίας. Σας κοινοποιούμε την έκθεσή του. Η κατάσταση είναι απερίγραπτη. Είναι ή όχι φορείς μετάδοσης μικροβίων τα ποντίκια, όταν χορεύουν στα εργαστήρια και τους θαλάμους ασθενών;  Η Διοικήτρια κα Βλάχου τι λέει; Που βρίσκεται;».

           

Και συνεχίζει η ΠΟΕΔΗΝ πιάνοντας στο...στόμα της το Νοσοκομείο Καρπενησίου: «Την νύκτα το νοσοκομείο είναι ξέφραγο αμπέλι. Δεν υπάρχει καθόλου φύλαξη το βράδυ. Η Διοίκηση δεν έχει χρήματα στον προϋπολογισμό για να προσλάβει προσωπικό φύλαξης. Έτσι λέει ο Διοικητής. Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών γίνονται φασαρίες από μεθυσμένους, ξυλοδαρμοί σε βάρος Ιατρών και Νοσηλευτών. Βλέπετε το Νοσοκομείο εφημερεύει κάθε ημέρα. Επίσης έχουν καταγραφεί κλοπές σε υλικά του Νοσοκομείου και πορτοφόλια Ασθενών και Προσωπικού. Ξέρετε πως αντιμετωπίζει το θέμα η Διοίκηση; Κλειδαμπαρώνει όλες τις πόρτες εξόδου και εισόδου του Νοσοκομείου, πλην της πόρτας των ΤΕΠ. Σε περίπτωση εκτάκτου συμβάντος που πρέπει να εκκενωθεί γρήγορα το Νοσοκομείο, όπως για παράδειγμα συνέβη με τη φωτιά στο Νοσοκομείο του Άγιου Σάββα, πως θα γίνει η εκκένωση του νοσοκομείου; Θα περιμένουν τον Διοικητή να έρθει από το σπίτι του να ανοίξει τις πόρτες!!! Θα είναι όμως αργά!!! Να χαίρεστε τους εν λόγω Διοικητές κε Πολάκη!!!».


Οι διοικήσεις των νοσοκομείων αυτών σήκωσαν το ...γάντι και απάντησαν εκτενώς στις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ. Χαρακτηριστικά η διοικήτρια του Νοσοκομείου Κιλκίς αναφέρει μεταξύ άλλων: «Με την ανάληψη καθηκόντων ως Διοικήτρια στο νοσοκομείο προχωρήσαμε άμεσα στην υπογραφή σύμβασης με εταιρεία απεντόμωσης, μυοκτονίας και οφιοαπώθησης. Μετά την εμφάνιση τρωκτικού και την αυτοψία της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, έγινε έγγραφο προς την ανάδοχο εταιρεία από την οποία ζητούνται εξηγήσεις για την μη αποτελεσματική αντιμετώπιση του έργου όπως αναφέρεται στην προσφορά της  και ότι θα εξεταστεί από μέρους μας η επιβολή προστίμου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία καθώς θεωρούμε ότι είναι υπεύθυνοι για την καλή εκτέλεση της σύμβασης.

Οι ενέργειες που προβήκαμε ήταν η μυοκτονία και απολύμανση της αποθήκης  της Ορθοπεδικής και τοποθετήθηκαν επιπλέον δολωματικοί σταθμοί από την εταιρεία.

Η επιτροπή λοιμώξεων και η Διοίκηση ήταν σε άμεση τηλεφωνική επικοινωνία με το ΚΕΕΛΠΝΟ από το οποίο  εστάλησαν και οι γραπτές οδηγίες για την σωστή αντιμετώπιση του συμβάντος και τα μέτρα πρόληψης που έπρεπε να ληφθούν για την μετάδοση νοσημάτων από τρωκτικά. Επιπλέον δόθηκε άμεσα εντολή στην Τεχνική Υπηρεσία και το γραφείο Επιστασίας για την υλοποίηση των μέτρων που προτείνονται στην έκθεση αυτοψίας και συγκεκριμένα :

α) Έχει γίνει προμήθεια αεροστόπ πόρτας και η τοποθέτησή τους είναι άμεση.  Έγινε σύσταση στο προσωπικό να παραμένουν οι εξωτερικές θύρες κλειστές και

β)  Έγινε έλεγχος όλων των αγωγών αποχέτευσης εντός και εκτός του Νοσοκομείου και έχουν τοποθετηθεί σχάρες σε πατοσίφωνα μπάνιου.  Παράλληλα έγινε αίτηση για προμήθεια επιπλέον σχαρών για μελλοντική χρήση.

Επισημαίνεται ότι ήδη έχει ορισθεί η διενέργεια Προκαταρτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τυχόν ευθυνών των εμπλεκομένων υπάλληλων για ελλιπή άσκηση καθηκόντων.

  1. Σχετικά με την ρωγμή που παρατηρήθηκε σε σημείο του σπειρώματος του  σωλήνα ατμού των πλυντηρίων, στις 07-09-2017 σύμφωνα με την αναφορά της Τεχνικής Υπηρεσίας και των εργαζομένων στα πλυντήρια, ο πλύντης που εργαζόταν εκείνη την στιγμή έκλεισε άμεσα την βάνα ατμού και η βλάβη επισκευάστηκε από τους τεχνικούς του νοσοκομείου άμεσα και συνεχίστηκε η λειτουργία των πλυντηρίων»...

 

Ενώ από την διοίκηση του νοσοκομείου Καρπενησίου ανέφεραν ότι «Δεν υπάρχει γραπτή ή προφορική αναφορά ή καταγγελία από πολίτη ή ασθενή ή από το προσωπικό για φασαρία, ξυλοδαρμό και δεν έχουν καταγραφεί κλοπές σε υλικά και πορτοφόλια ασθενών. Όλα αυτά είναι συκοφαντίες, φαντασιώσεις και επιζητούμενα των καταγγελλόντων και θα πάρουν την απάντηση τους δια της νομίμου οδού.

Το ότι είναι ξέφραγο αμπέλι τα 30 μέτρα της εξωτερικής πρόσοψης του κτιρίου είναι γεγονός, αφού το 2012 γκρεμίστηκε το θυρωρείο, ο μαντρότοιχος και η πόρτα και μέχρι την αποπεράτωση του νέου κτιρίου τον 1/2015 δεν φρόντισαν οι τότε διοικούντες και κυβερνώντες να το αποκαταστήσουν, όπως το έχουμε προβλέψει και θα το κάνει η τωρινή διοίκηση...».