ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Τι είπαν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φαρμακοποιών για το ρόλο των φαρμακοποιών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας;

Τι είπαν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φαρμακοποιών για το ρόλο των φαρμακοποιών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας;

Πρόσκληση σε συζήτηση για το ρόλο του φαρμακοποιού στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας απεύθυνε ουσιαστικά ο Βασίλης Οικονόμου, Βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας από το βήμα του 18ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Φαρμακοποιών.  

Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Όπως φαίνεται είτε δεν υπάρχει ακόμη μία σαφής πολιτική για το θέμα, είτε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θέλει αυτή τη στιγμή να αναλάβει πολιτικό κόστος δείχνοντας στις θέσεις ποιου κλάδου-γιατρών ή φαρμακοποιών-  βρίσκεται πιο κοντά.

Ουσιαστικά ο κ. Οικονόμου στην αρχή του χαιρετισμού του θέλησε να δείξει ότι η Νέα Δημοκρατία ως ένα υπεύθυνο κόμμα διαμορφώνει απόψεις και πολιτικές που αποτελούν τη συνισταμένη διαφόρων παραγόντων και ότι «δεν μπορεί η άποψη της Νέας Δημοκρατίας για την υγεία να είναι η άποψη των φαρμακοποιών, ούτε των γιατρών, ούτε των βιομηχάνων. Εμείς προσπαθούμε και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε μία σφαιρική άποψη, η οποία να μπορεί να εκφράσει τη συνισταμένη των διαθέσεων, πολιτικών και ιδεολογικών που θα δώσουν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα».

Σε αυτήν  την προσπάθεια για τη συγκρότηση μίας σφαιρικής άποψης φαίνεται πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μείνει πίσω στο θέμα του ρόλου των φαρμακοποιών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

 Της τοποθέτησης του κ. Οικονόμου προηγήθηκε αυτή του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηλία Γιαννόγλου, Β’ αντιπροέδρου του ΕΟΦ ο οποίος είπε σαφώς πως η κυβέρνηση έδωσε μία ευκαιρία στους φαρμακοποιούς που είναι στο χέρι τους να αξιοποιήσουν. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

«Νομίζω ότι με αυτό το νομοσχέδιο το υπουργείο Υγείας κάνει ένα πρώτο σημαντικό βήμα, να αναγνωριστεί ως φορέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας το φαρμακείο, που θα σημάνει και μία ανακούφιση συνολικά για το δημόσιο σύστημα υγείας. Γιατί ο φαρμακοποιός του φαρμακείου παίζει ένα ρόλο τέτοιο, άτυπα, εδώ και δεκαετίες, γνωστό σε όλους αλλά μη αναγνωρισμένο. Νομίζω ότι αυτό που κάνουμε, εάν και από τη μεριά των φαρμακοποιών υπάρξει η κατάλληλη εκπαίδευση και η διάθεση- που νομίζω ότι υπάρχει εκ μέρους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου να προωθήσει αυτό το κομμάτι- θα δώσει ώθηση, ανακούφιση και ανάσα στο δημόσιο σύστημα υγείας, να αποφύγει κόστη».

Αντίθετα από την πλευρά του κ. Οικονόμου δεν υπήρξε σαφής τοποθέτηση για το ρόλο του φαρμακοποιού στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Ο κ. Οικονόμου μετά την αρχική του αναφορά στο φαρμακείο και τους φαρμακοποιούς, επέστρεψε στο θέμα στο κλείσιμο του χαιρετισμού του. Απευθυνόμενος προσωπικά στον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκο Θεοδοσιάδη, ανέφερε πως η Νέα Δημοκρατία προσεγγίζει το φαρμακείο και τον φαρμακοποιό με μεγάλη σοβαρότητα «παρ’ όλες τις προηγούμενες γκρίνιες και κουβέντες που ειπώθηκαν πολλές φορές δείχνοντας, μία λαθεμένη κατά την άποψή μου εικόνα, του πως η Νέα Δημοκρατία προσεγγίζει το φαρμακείο».

Και συνεχίζοντας για το θέμα της πρωτοβάθμιας ανέφερε τα εξής: «Είμαστε ανοιχτοί για συζήτηση και διάλογο για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την ανάπτυξη του ρόλου του. Πραγματικά ήρθε στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια υγεία, το θέμα του φαρμακείου. Το θέμα όμως είναι εάν είναι και  θεσμοθετημένος σωστά ο ρόλος του φαρμακοποιού.  Ο φαρμακοποιός, ας πούμε, μπορεί να κάνει και ιατρική πράξη;  Ωραία είναι να βάζουμε τον φαρμακοποιό μέσα στην πρωτοβάθμια. Την ένεση την κάνει ο φαρμακοποιός ή ο γιατρός; Εγώ δικηγόρος είμαι, δεν τα ξέρω καλά αυτά τα θέματα αλλά όταν τα ρώτησα στους επαΐοντες και στους ειδικούς μου είπαν πώς θα κάνει ο φαρμακοποιός την ένεση; Άρα λοιπόν πρέπει να δούμε μέχρι που μπορεί να φτάσει ο κάθε κλάδος για να μην μπερδευτούμε. Να μην ερχόμαστε να κάνουμε τους καλούς, να πηγαίνουμε μετά στους γιατρούς να λέμε άλλα και άλλα στους φαρμακοποιούς, γιατί σε τελική ανάλυση είμαστε μικρό χωριό και μαθαίνεται ό,τι λέμε. Πρέπει αυτά που λέμε να είναι σοβαρά, χωρίς ψέματα, χωρίς υπεκφυγές και χωρίς πολλά λόγια. Το φαρμακείο έχει ένα σπουδαίο ρόλο. Με το ωράριο, όπως έχει διαμορφωθεί νομίζω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε πολύ ωφέλιμες και για το φαρμακείο αλλά και για τον πολίτη αποφάσεις και να παίζει ένα ρόλο στην πρωτοβάθμια υγεία. Αλλά να βρούμε τους ρόλους και τα όρια και να μην βολευτούμε, να μην καθόμαστε και λέμε πράγματα που δεν στέκονται, που δεν μπορούν να αποφασιστούν και φαινόμαστε ανακόλουθοι. Έτσι χάνει και ο πολιτικός κόσμος, χάνουμε και εμείς». 

Είναι προφανές ότι η συζήτηση πρέπει να ανοίξει τώρα ώστε να υπάρξει σαφής τοποθέτηση από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας για το τι θα κάνει με αυτό το τόσο σημαντικό για τον κλάδο των φαρμακοποιών ζήτημα, εφόσον κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Κοινό στοιχείο των τοποθετήσεων τόσο του κ. Γιαννόγλου όσο και του κ. Οικονόμου είναι ότι οι φαρμακοποιοί έχουν την ευθύνη να διεκδικήσουν το ρόλο που τους αξίζει στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και αυτό πρέπει να το κάνουν άμεσα.