ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

73ο Συνέδριο Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας: Ανοδική η επιστημονική πορεία της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής στην Ελλάδα

73ο Συνέδριο Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας: Ανοδική η επιστημονική πορεία της  Ορθοπαιδικής Χειρουργικής στην Ελλάδα

Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Άρχισε χτες, Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, τις εργασίες του το 73ο Συνέδριο  Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 14 Οκτωβρίου. Το Συνέδριο γίνεται στην Αθήνα και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη  Παυλόπουλου.

 

Το 73ο Συνέδριο της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. σηματοδοτεί τη συνέχιση της σημαντικής και ανοδικής επιστημονικής πορείας που η Ορθοπαιδική Εταιρεία έχει διαγράψει τα τελευταία 70 χρόνια.

 

Σημαντικές είναι οι ανακοινώσεις, που αναμένεται να φτάσουν τις 250 μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου, και αφορούν νέες εξελιγμένες τεχνικές που συντελούν στη γρήγορη μυϊκή αποκατάσταση, την αποτελεσματικότερη θεραπεία χόνδρινων κακώσεων, την αποκατάσταση συνδέσμων και μηνίσκων γόνατος, τα νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση του περιεγχειρητικού πόνου, την ορθοπαιδική παίδων και άλλες εξελίξεις στο συγκεκριμένο χειρουργικό τομέα.

 

Ο πρόεδρος της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ., Παντελής Νικολάου, επεσήμανε ότι το φετινό Συνέδριο έχει επετειακή σημασία: 70 χρόνια επιτυχούς επιστημονικής πορείας της Ορθοπαιδικής Εταιρείας από την ίδρυσή της. Στο συνέδριο, συμμετέχουν επιστήμονες από το εξωτερικό, οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι στην αντιμετώπιση των Αθλητικών Κακώσεων, θεματολογία στην οποία επικεντρώνεται το επιστημονικό πρόγραμμα.

 

Ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε και στα προγράμματα επιμόρφωσης ορθοπαιδικών ιατρών στο εξωτερικό (στο πλαίσιο του προγράμματος Απόλλων), που οργανώνει η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής. Φέτος αυτό το «σχολείο» λειτουργεί στην Πορτογαλία (όπως και πέρσι), ενώ το 2019 θα λειτουργήσει στην Ελλάδα. Στο φετινό σχολείο θα εκπαιδευτούν 10 έως 15 νέοι ειδικευόμενοι ορθοπαιδικοί ιατροί.

 

Κρίσιμα θέματα της σύγχρονης εποχής

 

Στο Συνέδριο συμμετέχουν και άλλες επιστημονικές Εταιρείες όπως: η Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, η Ελληνική Αθλητιατρική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα Υγείας, η Ορθοπαιδική Τραυματολογική Εταιρεία Μακεδονίας-Θράκης και η Ελληνική Εταιρεία Μυοσκελετικής Ακτινολογίας.

 

Να επισημάνουμε εδώ ότι στο συνέδριο συμμετέχει και η Κυπριακή Ορθοπαιδική Εταιρεία, ενώ με στόχο να αναδειχθεί η επιστημονική γνώση των απόδημων επιστημόνων μας, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με συμμετέχοντες Έλληνες και Κύπριους επιστήμονες από τη Βεστφαλία.

 

Πολυτραυματίες από τρομοκρατικές επιθέσεις και τροχαία ατυχήματα

 

Την εξειδικευμένη και σύγχρονη θεματολογία του Συνεδρίου υπογράμμισε  περσινός πρόεδρος της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ., Παναγιώτης Ευσταθίου. Η διαχείριση πολυτραυματία μετά από τρομοκρατική επίθεση, τραύματα από πυροβόλο όπλο και εκρηκτικούς μηχανισμούς και τροχαία ατυχήματα είναι θέματα, τα οποία αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο Συνέδριο και αποτελούν κρίσιμα θέματα της σύγχρονης εποχής. Αξίζει να σημειωθεί πως το ορθοπαιδικό τραύμα είναι πάνω από 65% στα τροχαία ατυχήματα.

 

Ιδιαίτερο βάρος στο προφίλ ενός νεαρού αθλητή υψηλού επιπέδου

 

Τέλος, ο καθηγητής Παναγιώτης Παπαγγελόπουλος, Αντιπρόεδρος Ε.Ε.Χ.Ο.Τ., αναφέρθηκε στο υψηλό επιστημονικό επίπεδο τόσο των Ελλήνων Ορθοπαιδικών, όσο και των επιστημονικών συνεδρίων, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην εξέλιξη της αθλητιατρικής και στο προφίλ ενός νεαρού αθλητή υψηλού επιπέδου.  Η πρόληψη των κακώσεων για τους νεαρούς (και όχι μόνο) αθλητές είναι ένα πεδίο με το οποίο θα ασχοληθεί το συνέδριο.