ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Μειώθηκαν οι μισθοί των διευθυντών ΕΣΥ -Δικαιώνεται η ΕΙΝΑΠ

Μειώθηκαν οι μισθοί των διευθυντών ΕΣΥ -Δικαιώνεται η ΕΙΝΑΠ

Με το νόμο 4472/2017 (ΦΕΚ Α’74/19.5.2017) τροποποιήθηκε ο νόμος 4387/2016 του τ. υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και με τα άρθρα 138, 139 και 140 του νόμου 4472/2017 θεσπίστηκαν οι ρυθμίσεις του Ειδικού Ιατρικού Μισθολογίου.

Η κυβέρνηση εξέδωσε και συμπληρωματική εγκύκλιο με οδηγίες για την εφαρμογή του με όλους να μιλούν για αυξήσεις στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Εκτός από την ΕΙΝΑΠ που προειδοποιούσε να κρατούν «μικρό καλάθι».

 

Η ΕΙΝΑΠ έλεγε στα τέλη Σεπτεμβρίου:

«Η κυβέρνηση επαίρεται ότι δίνει αύξηση στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Ποια όμως είναι η πραγματικότητα; Δίνει ακαθάριστες αποδοχές από 100€ μέχρι 150€ ανά μήνα περίπου σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια –δηλαδή κάτω από 100€ καθαρά- και την ίδια ώρα έχει αυξήσει κατακόρυφα τη φορολογία εισοδήματος.

Στα εκκαθαριστικά των νοσοκομειακών γιατρών ο φόρος εισοδήματος έχει γίνει από τριπλάσιος έως τετραπλάσιος σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Ποιον κοροϊδεύει η κυβέρνηση;»...

 

Αυτό το οποίο συνέβη είναι ότι αυξήθηκαν οι μισθοί κατά Χ ευρώ αλλά αυξήθηκαν και οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 2Χ. Το αποτέλεσμα είναι μείωση μισθού κατά 150 ευρώ στους διευθυντές ΕΣΥ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα μισθοδοσιών βλέπετε στις φωτογραφίες που δημοσιεύονται μαζί με το άρθρο.

 

Θυμηθείτε τι κατήγγειλε η ΟΕΝΓΕ:

Με την εφαρμογή του νέου ιατρικού μισθολογίου που νομοθετήθηκε πρόσφατα το 2017 με τις διατάξεις του μνημονιακού πολυνομοσχεδίου της «2ης αξιολόγησης», επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις μας για μειώσεις στις καθαρές τακτικές αποδοχές για την πλειοψηφία των γιατρών ΕΣΥ κυρίως στις βαθμίδες επιμελητών Α’ και διευθυντών. Είναι η πολλαπλή μείωση που υφίστανται οι μισθοί μας τα τελευταία χρόνια.

Ταυτόχρονα αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ για την προσφυγή που είχε υποβληθεί από την ΟΕΝΓΕ και από Ενώσεις, για την προηγούμενη περικοπή αποδοχών μας από το ειδικό ιατρικό μισθολόγιο που είχε γίνει από το 2012 έως και σήμερα. Η ενημέρωση που έχουμε ως τώρα είναι ότι η απόφαση δικαιώνει την προσφυγή μας. Σε κάθε περίπτωση δεν κάνουμε βήμα πίσω από το αίτημα για αποκατάσταση των μισθών μας και στην ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών που είχαμε στα επίπεδα προ κρίσης και προ μνημονίων, οι οποίες θα είναι ακόμη μεγαλύτερες με την εφαρμογή του νέου ιατρικού μισθολογίου και την αύξηση της φορολογίας.

Διεκδικούμε την υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας με το διεκδικητικό πλαίσιο που έχουμε αποφασίσει στα προηγούμενα Γ.Σ.».

 

 Μ.Τ.