ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Π. Γαργαλιάνος: Εδώ επαφιόμαστε στους φαρμακοποιούς να κάνουν τα πάντα...

Π. Γαργαλιάνος: Εδώ επαφιόμαστε στους φαρμακοποιούς να κάνουν τα πάντα...

Χαράλαμπος Πετρόχειλος

 

 

Σε μία περίοδο που γίνεται μία προσπάθεια από την πολιτεία να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και γίνεται πολλή κουβέντα για το ρόλο που πρέπει να έχει ο κάθε επαγγελματίας υγείας οι φαρμακοποιοί διεκδικούν το ρόλο τους ενώ οι γιατροί καλούν την πολιτεία να είναι προσεκτική στην οριοθέτηση των ευθυνών του κάθε κλάδου.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της  εκστρατείας ενημέρωσης για τον Έρπητα Ζωστήρα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης ο οποίος απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για το πώς βλέπουν οι ιατροί τη συζήτηση για δημιουργία ενός εμβολιαστικού registry στην Ευρώπη, συμφώνησε ότι πρέπει να γίνει, αναρωτήθηκε όμως πως μπορεί να γίνει αυτό «χωρίς να έχεις τους γιατρούς οι οποίοι θα καταγράφουν, θα δίνουν τις συμβουλές; Εδώ φτάνουμε στο σημείο να επαφιόμαστε στους φαρμακοποιούς να κάνουν τα πάντα. Μα δεν είναι έτσι. Βεβαίως σεβόμαστε, υπάρχει κοινωνικός ρόλος των φαρμακοποιών, πρέπει να δίνουν συμβουλές αλλά ρε αδερφέ, για όνομα της Παναγίας, για ιατρική πράξη

Ο κ. Γαργαλιάνος πάντως, αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους οι ενήλικες δεν είναι συνεπείς στους εμβολιασμούς, επεσήμανε ότι υπάρχει πρόβλημα νοοτροπίας και ότι ευθύνη έχει και η πολιτεία και οι ασθενείς αλλά και οι ίδιοι οι γιατροί. «Έχει απόλυτη σημασία η ενημέρωση του επαγγελματία υγείας, του γιατρού της πρωτοβαθμίου περιθάλψεως, όποια είναι αυτή και όποτε γίνει και ο Θεός να βάλει το χέρι του να γίνει σωστά εξαρχής». Και συνέχισε ότι σε όλον τον κόσμο ο γιατρός πρωτοβάθμιας έχει καρτέλα ασθενή, όπως συμβαίνει και με τα παιδιά και με βάση αυτή όταν ο ασθενής πιάσει το ηλικιακό όριο για κάποιον εμβολιασμό, του υπενθυμίζει ότι πρέπει να το κάνει. Για να καταλήξει: «Αυτό είναι πολιτική υγείας. Θέλουμε πολλά να κάνουμε ακόμη. Δυστυχώς δεν μπορούμε να τα κάνουμε. Είναι οι νοοτροπίες. Πρέπει να σπάσουμε νοοτροπίες γιατρών, πρέπει να σπάσουμε νοοτροπίες κεντρικής λήψης αποφάσεων και πρέπει να σπάσουμε νοοτροπίες πληθυσμού».

Το σίγουρο πλέον είναι ότι τα θέματα της πρωτοβάθμιας πρέπει να τεθούν με σοβαρότητα στο τραπέζι και να ληφθούν οι καλύτερες δυνατές αποφάσεις με βάση τις ανάγκες της χώρας, τις διεθνείς πρακτικές και πάνω απ’ όλα την ασφάλεια και ποιοτική εξυπηρέτηση του ασθενή που είναι και τελικός αποδέκτης των παρεχόμενων υπηρεσιών.