ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Λειτουργεί νέο Ρευματολογικό Κέντρο στο «ΣΩΤΗΡΙΑ»

Λειτουργεί νέο Ρευματολογικό Κέντρο στο «ΣΩΤΗΡΙΑ»

Ρούλα Σκουρογιάννη

 

 

Ήδη λειτουργεί ένα νέο δημόσιο Ρευματολογικό Κέντρο, στα πλαίσια της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Διευθυντής Καθηγητής:  Κωνσταντίνος Συρίγος) στο Νοσοκομείο «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», φιλοδοξώντας να καλύψει κενά του δημόσιου τομέα προσφέροντας ολοκληρωμένη φροντίδα στους χιλιάδες ρευματοπαθείς.

Υπεύθυνος του Κέντρου είναι ο Δρ Παναγιώτης Τρόντζας, Ρευματολόγος, Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ). Το Κέντρο στελεχώνεται επίσης από την Ακαδημαϊκή Υπότροφο, Ρευματολόγο, Ευαγγελία Ζαμπέλη, ενώ αναμένεται η προκήρυξη για την πρόσληψης ενός ακόμη ιατρού ρευματολόγου.

Το Κέντρο εξειδικεύεται στις παρακάτω παθήσεις:

  • Ρευματοειδή Αρθρίτιδα
  • Αξονική Σπονδυλαρθρίτιδα
  • Ψωριασική Αρθρίτιδα
  • Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο
  • Οστεοπόρωση

 

Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος του Κέντρου κ. Π. Τρόντζας σε συνέντευξη τύπου με την ευκαιρία έναρξης της λειτουργίας του, οι δραστηριότητες του Κέντρου εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα κλινικών και ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων η εξειδικευμένη ρευματολογική φροντίδα στους νοσηλευόμενους που  πάσχουν από συστηματικά αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα, η αντιμετώπιση των ρευματικών συμπτωμάτων των ασθενών που νοσηλεύονται για άλλες  παθήσεις (ογκολογικές, παθολογικές, χειρουργικές κλπ), η ενδοφλέβια έγχυση βιολογικών θεραπειών ή χημειοθεραπειών σε ρευματοπαθείς στον ειδικό χώρο εγχύσεων της κλινικής. Άμεσος στόχος η δημιουργία αρχείου ασθενών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εγχύσεων.

 

Λειτουργία τακτικού εξωτερικού ρευματολογικού ιατρείου

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του κέντρου είναι η λειτουργία εξωτερικού ρευματολογικού ιατρείου, δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη 09:00-11:00 και Τετάρτη 09:00-12:00), κατόπιν ραντεβού στο 1535 (κωδικός ιατρείου 06581).

 

Εκπαίδευση νέων ιατρών

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΠΕΜΥ, στο πλαίσιο της λειτουργίας του νέου Ρευματολογικού Κέντρου θα οργανωθεί η κλινική εκπαίδευση στις Ρευματικές Παθήσεις στους ειδικευόμενους της Παθολογίας. Επίσης, εκπαίδευση στο νοσηλευτικό προσωπικό για τις ιδιαιτερότητες των ρευματοπαθών αλλά και συμμετοχή στο πρόγραμμα συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης της Κλινικής σε θέματα Ρευματολογίας και Ανοσολογίας, καθώς και συμμετοχή σε συνεδριακές δραστηριότητες της Κλινικής ή Ρευματολογικών Επιστημονικών Φορέων.

Ερευνητικό έργο

Όπως εξήγησε ο κ. Τρόντζας, σημαντικό ερευνητικό έργο σχεδιάζεται στο πλαίσιο της λειτουργίας του νέου Ρευματολογικού Κέντρου:

  • Εκπόνηση ερευνητικών πρωτοκόλλων κυρίως σε θέματα επιδημιολογίας των μυοσκελετικών παθήσεων
  • Ζητήματα οικονομικών της υγείας και της χρήσης ακριβών φαρμάκων
  • Θέματα ποιότητας ζωής των ρευματοπαθών
  • Συμμετοχή στο πρόγραμμα κλινικών μελετών της Κλινικής

 

Κοινωνική ευαισθητοποίηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο κ. Τρόντζας, σε προγραμματισμό από την ΕΠΕΜΥ δράσεων ενημέρωσης δημοσιότητας και πληροφόρησης για τις Ρευματικές Παθήσεις με σύνθημα «Πρώιμη Διάγνωση - Έγκαιρη αντιμετώπιση» και σε συνεργασία με συλλόγους ασθενών υποστήριξη χρονίως πασχόντων ασθενών από Ρευματικές Παθήσεις, αλλά και εθελοντικές δράσεις ιατρικής φροντίδας ρευματοπαθών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως ΑΜΕΑ, ανασφάλιστοι, πρόσφυγες κλπ