ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Πρόταση να προσφερθούν καταλύματα τύπου Airbnb σε ασθενείς του NHS

Πρόταση να προσφερθούν καταλύματα τύπου Airbnb σε ασθενείς του NHS

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ενδεικτικό του πόσο απελπιστική είναι η κατάσταση σχετικά με τη διαθεσιμότητα νοσοκομειακών κρεβατιών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ότι εξετάστηκε από συμβούλιο η εφαρμογή μιας λύσης τύπου AirBnb. Το σχέδιο πρότεινε πολίτες να παρέχουν ένα ελεύθερο δωμάτιο για προσωρινή στέγαση σε άτομα που αναρρώνουν από την παραμονή στο νοσοκομείο.

 Η συγκεκριμένη πρόταση έχει ήδη εγείρει αντιπαράθεση, πριν ακόμη μπει στο πιλοτικό στάδιο, λόγω του γεγονότος ότι η νεοσύστατη εταιρεία, η CareRooms, πίσω από τις (δυνητικές) παρεχόμενες υπηρεσίες διαφημίζει όσους παρέχουν κατάλυμα και στο όλο σχέδιο εμπλέκονται και κερδοσκοπικές παράμετροι. Η start-up CareRooms αποκάλυψε ότι εκείνοι που θα προσφέρουν δωμάτια (προς διευκόλυνση στο NHS) μπορούν να κερδίσουν έως και 50 λίρες στερλίνες ημερησίως και μέγιστο ποσό 1000 λίρες στερλίνες ανά μήνα.

 Σε αντάλλαγμα, οι ιδιοκτήτες του δωματίου θα πρέπει να παρέχουν κάποιες βασικές υπηρεσίες φιλοξενίας και φροντίδας σίτισης, όπως την προσφορά τριών γευμάτων ημερησίως (ζεσταμένων σε φούρνο μικροκυμάτων), αλλά και την παροχή υποστήριξης στους ασθενείς και την επικοινωνία και συζήτηση μαζί τους, καθώς και μια γραμμή βοήθειας για κλήσεις και παροχή οδηγιών.

 Η συγκεκριμένη πρόταση δέχεται από παντού κριτική και αμφισβήτηση, καθώς πολίτες και φορείς δηλώνουν «συγκλονισμένοι» που ο βρετανικός δημόσιος τομέας Υγείας υποστηρίζει μια εταιρεία, που με αντάλλαγμα κρεβάτια σε ιδιωτικές κατοικίες, ανοίγει μία τεράστια πληγή για τη διασφάλιση, διαχείριση και πιθανή οικονομική και συναισθηματική κακοποίηση ανθρώπων στην πιο ευάλωτη στιγμή τους. Τονίζεται από πολλές πλευρές ότι, σχεδόν εβδομαδιαία, γίνονται αναφορές και καταγγελίες για κακομεταχείριση και κακή φροντίδα σε οίκους φροντίδας ηλικιωμένων, ενδεικτικό ότι η παρακολούθηση μίας τέτοιας «φιλοξενίας» σε ιδιωτικά σπίτια θα μπορούσε να αποβεί ένα «δύσκολο και επικίνδυνο έργο».

 Η CareRooms αντέκρουσε τους ισχυρισμούς ότι οι προτάσεις της ενέχουν κίνδυνο και θα μπορούσαν ενδεχομένως να βλάψουν τους ασθενείς, δηλώνοντας ότι θα εφαρμόσει μια αυστηρή διαδικασία ελέγχου, που θα περιλαμβάνει λεπτομερείς συνεντεύξεις, τρεις αναφορές ποιοτικών υπηρεσιών και αυστηρό έλεγχο στις υπηρεσίες και επιβολή ποινών.

 Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς τονίζουν ότι τα σχέδια βρίσκονται ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο, ωστόσο το γεγονός και μόνον ότι εξετάζεται ένα τέτοιο σχέδιο φανερώνει την ακραία κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το βρετανικό κρατικό σύστημα Υγείας.

 Στοιχεία αποκάλυψαν ότι πέρυσι, στην Αγγλία, χάθηκαν 2,2 εκατομμύρια ημερήσιες κλίνες ("bed days"), λόγω καθυστέρησης στις νοσοκομειακές – ξενοδοχειακές υπηρεσίες περίθαλψης. Αποκαλύφθηκε, επίσης, ότι το λεγόμενο "bedblocking" αυξήθηκε κατά 40% κατά το περασμένο έτος, καθώς περίπου 6.000 ασθενείς δέσμευσαν νοσοκομειακές κλίνες για συγκεκριμένες ημέρες, ενώ δε χρειάζονταν θεραπεία.