ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Παρακεταμόλη: Συνδέεται η λήψη της στην εγκυμοσύνη με διαταραχή ΔΕΠΥ στο παιδί;

Παρακεταμόλη: Συνδέεται η λήψη της στην εγκυμοσύνη με διαταραχή ΔΕΠΥ στο παιδί;

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Οι γυναίκες που έλαβαν, για αρκετό διάστημα κατά την εγκυμοσύνη τους, το παυσίπονο με τη δραστική παρακεταμόλη -γνωστή και ως ακεταμινοφαίνη- έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν παιδιά με διάσπαση ελλειμματικής  προσοχής και υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) από ό, τι οι γυναίκες που δεν έκαναν χρήση του φαρμάκου, σύμφωνα με νορβηγική μελέτη.

 Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για σχεδόν 113.000 παιδιά και τους γονείς τους, συμπεριλαμβανομένων 2.246 παιδιών που είχαν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ. Σχεδόν οι μισές μητέρες έλαβαν ακεταμινοφαίνη κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αναφέρουν ερευνητές στο Pediatrics.

 Η χρήση του φαρμάκου κατά τη διάρκεια ενός μόνο τριμήνου συνδέθηκε με 7% υψηλότερες πιθανότητες να διαγνωστεί το παιδί με ΔΕΠΥ, ενώ ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 22% για τις γυναίκες που χρησιμοποίησαν ακεταμινοφαίνη σε δύο τρίμηνα και 27% για χρήση και στα τρία τρίμηνα.

 Οι γυναίκες που χρησιμοποίησαν το φάρμακο για την αντιμετώπιση πυρετού ή λοιμώξεων για 22 έως 28 ημέρες είχαν περίπου 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν παιδιά με διαταραχή ΔΕΠΥ από τις μητέρες που απέφυγαν το φάρμακο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η βραχυπρόθεσμη χρήση (για λιγότερο από 8 ημέρες) δε φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για ΔΕΠΥ, σύμφωνα με τη μελέτη.

 Οι διαπιστώσεις της μελέτης κρίνονται σημαντικές, επειδή περισσότερο από το 50% των γυναικών στις δυτικές χώρες χρησιμοποιούν φάρμακα, με παυσίπονη και αντιπυρετική δράση, με ακεταμινοφαίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνολικά, οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου το 4% των παιδιών στη μελέτη θα διαγνωστούν με διαταραχή ΔΕΠΥ γύρω στην ηλικία των 13 ετών.

 Υπήρχαν και περιορισμοί στη μελέτη, όπως η έλλειψη στοιχείων για τους λόγους που οδήγησαν στη μακροχρόνια λήψη της ακεταμινοφαίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή για την ύπαρξη σοβαρότερης ασθένειας ή τραυματισμού στις εγκύους.

 Πάνω σε αυτό το θέμα, μία σημαντική επισήμανση έκανε ο Δρ. Chittaranjan Andrade από το National Institute of Mental Health and Neurosciences, στο Bangalore της Ινδίας, λέγοντας ότι ο αυξημένος κίνδυνος ΔΕΠΥ που συνδέεται με μεγαλύτερη χρήση ακεταμινοφαίνης μπορεί επίσης να οφείλεται στη σοβαρότητα των ιατρικών προβλημάτων που είχαν οι έγκυες και όχι αποκλειστικά στη χρήση της δραστική. Ένας σοβαρός πυρετός ή κάποια λοίμωξη, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο τα μωρά ανέπτυξαν διαταραχή ΔΕΠΥ, και όχι η ακεταμινοφαίνη που πήραν οι μητέρες τους, αναφέρει ο Δρ Andrade.

 Οι γιατροί, γενικά, συμβουλεύουν τις εγκύους να παίρνουν παρακεταμόλη στη μικρότερη δυνατή δόση για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα όταν παρουσιαστεί πυρετός, ενώ άλλες δραστικές, όπως η ιβουπροφαίνη, συνιστάται να μη λαμβάνονται καθόλου κατά την κύηση.