ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Η προώθηση του Digital Single market στην Ευρώπη σε σχέση με την Υγεία

Η προώθηση του Digital Single market στην Ευρώπη σε σχέση με την Υγεία

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, Φαρμακοποιού

Τις παραμονές της συνόδου κορυφής στο Ταλίν που ονομάστηκε  Ψηφιακή συνοδός κορυφής  (29/9) μεγάλο Ευρωπαϊκό μέσο έγραψε σε κύριο άρθρο του:

«…Η Ευρώπη δεν ήταν στις πρώτες γραμμές της ψηφιακής επανάστασης ως επί το πλείστον. Πολλοί ηγέτες δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να δουν την τεράστια σημασία που είχε η νέα αυτή εποχή για τις οικονομίες τους για τις ταυτοποιήσεις και για την λειτουργία των ίδιων των δημοκρατιών τους. Οι αδυναμίες συμπληρώνονταν από την αδιαφορία. Χωρίς την ύπαρξη ενός στρατιωτικού - βιομηχανικού  ενιαίου μίγματος και χωρίς την ύπαρξη μαζικών  venture capitals να σύρονται πάνω στις πρωτοβουλίες της ψηφιακής εποχής, οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες και οι κυβερνήσεις συνήθως  ξέφευγαν από τα ενδιαφέροντα της Silicon Valley. Αλλά σ’ ένα τομέα αυτής της ψηφιακής εποχής η Ευρώπη έμαθε να αντιδρά και να αντιστέκεται. Είτε  καθοδηγούμενη από αντιζηλίες είτε από τον τρόμο των εξτρεμιστών είτε από υψηλά ιδανικά, η Ευρώπη είναι πλέον ένας ψηφιακός καινοτόμος. Ιδίως όταν φθάνει να συζητάει ρυθμίσεις. Αυτό αρχίζει να συμβαίνει όταν συζητάει για την ασπίδα προστασίας της ιδιωτικότητας (PRIVACY SHIELD) ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ που ρυθμίζει το πώς οι εταιρείες πρέπει να μεταχειρίζονται τα data των πολιτών καθώς αυτά ρέουν προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού…

…Το σχέδιο που εμφανίστηκε από Ευρωπαϊκής πλευράς και υποστηρίχτηκε σφόδρα από την Γαλλία πιέζει τις μεγάλες Tech φίρμες να αρχίσουν να πληρώνουν φόρους για τις αποδόσεις τους σε κάθε χώρα της ΕΕ όπου δραστηριοποιούνται».

Στις 6/9 η Commission είχε στείλει εμπιστευτικό αυστηρό έγγραφο προς τη Μεγάλη Βρετανία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο της διαδικασίας του BREXIT. Συμπεριλαμβάνονταν όλοι οι κανόνες που ρυθμίζουν την προστασία δεδομένων προ-κλινικών κλινικών και τοξικολογικών μελετών όπως και άλλων μελετών που σχετίζονται με το περιβάλλον.

Η σύνοδος του Ταλίν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη λειτουργία της ψηφιακής ενιαίας αγοράς και στις αναγκαίες ρυθμίσεις και ελέγχους που θα μπορούσαν να υπάρξουν. Χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς ήταν τα φάρμακα.

Όταν μιλάμε για την ιδιαίτερη αυτή αγορά, για να δούμε τα μεγέθη της πρέπει να αναλογιστούμε ότι μιλάμε για Google και amazon μέχρι ζώνες ελεύθερου εμπορίου e-shops και μέχρι e-pharmacies και πολυκάναλες ψηφιακές TV.To πιο σημαντικό όμως μέρος ήταν αυτό της τήρησης, της προστασίας των data και των επεξεργασμένων data.

Ακούστηκαν, όπως πάντα, διάφορα περί περιορισμού στην ελεύθερη αγορά και η τελική διακήρυξη παραπέμφθηκε στη σύνοδο υπουργών πoυ έγινε στις 6/10.

 

Οι αρχές που θέτει η σύνοδος του Ταλίν μέσα από την Tallinn declaration, είναι, ανάμεσα στα άλλα:

α)  Να παρέχονται αποτελεσματικές επαρκείς και ασφαλείς δημόσιες υπηρεσίες που θα κάνουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να υπάρχουν πιο άνετα και πιο εύκολα

β) Να διασφαλίζουν υψηλή ποιότητα που επικεντρώνεται στον χρήστη για υπηρεσίες χωρίς σύνορα.

γ) Τόσο συλλογικά όσο και ατομικά να συνεχίζονται οι επενδύσεις που εκσυγχρονίζουν τον δημόσιο τομέα.

δ) Να δοθεί προώθηση στην Τεχνολογία  δημιουργικότητας καινοτομιών (Innovation Creativity Technology-ICT).

ε) Ξεχωριστές αναφορές σε ιδιαίτερες πολιτικές (related policies)

 

Όσον αφορά την φαρμακευτική αγορά, οι ρυθμίσεις υπάρχουν και είναι επαρκέστατες. Μετά την Οδηγία για τα πλαστά φάρμακα και τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, μετά το νέο κανονισμό για την προστασία των data, όπως λέει η Γ.Γ. της PGEU, να αφήσουν την φαρμακευτική αγορά ως έχει.

Το μήνυμα ήδη έχει φτάσει στην επιτροπή περιβάλλοντος (EMVI) του Ευρωκοινοβουλίου.