ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

ΕΛΛΟΚ: «Δεν επικροτούμε την απόφαση της Roche»

ΕΛΛΟΚ: «Δεν επικροτούμε την απόφαση της Roche»

Ποιες άμεσες ενέργειες ζητήθηκαν από τον Υπουργό Υγείας

 

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), το μεγαλύτερο δευτεροβάθμιο όργανο ασθενών με καρκίνο της χώρας, σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, την περασμένη Πέμπτη, με αφορμή το θέμα της απόσυρσης από τη συνταγογράφηση ογκολογικού φαρμάκου της Roche για το μεταστατικό μελάνωμα, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών και πληθυσμιακού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου, σε συνδυασμό με την άμεση δημιουργία Οργανισμού Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας, τα οποία θα έλυναν πολλά από τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

 Τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΛ.Ο.Κ., με σαφήνεια τόνισαν ότι οι ασθενείς επιθυμούν τη συνεργασία με το ΥΥΚΑ και τους φορείς του και ζητούν την καθιέρωση της θεσμικής  τους εκπροσώπησης στις επιτροπές που τους αφορούν και την επίσημη αναγνώριση του ρόλου τους από την πολιτεία.

 «Καταστήσαμε σαφές ότι δεν επιθυμούμε να χρησιμοποιούμαστε ως μοχλός πίεσης σε αδιέξοδα, δεδομένου ότι εμείς και οι οικογένειές μας, είμαστε αυτοί που υφιστάμεθα τις συνέπειες παρομοίων  ενεργειών. Επίσης, τονίσαμε ότι σε καμία περίπτωση δεν επικροτούμε την απόφαση της  εταιρείας, δεδομένου ότι οι Έλληνες ασθενείς με καρκίνο υφίστανται για 2η φορά σε πέντε χρόνια τις επιπτώσεις παρόμοιας πρακτικής, ωστόσο τα τελευταία χρόνια μία σειρά πολιτικών αποφάσεων και επιλογών, φαίνεται πως έχουν συσσωρεύσει πολλά προβλήματα, τα οποία πλέον εκδηλώνονται εκρηκτικά».
  
Οι εκπρόσωποι της ΕΛΛ.Ο.Κ. επισήμαναν ότι «τα τελευταία χρόνια μία σειρά πολιτικών αποφάσεων και επιλογών, φαίνεται πως έχουν συσσωρεύσει πολλά προβλήματα, τα οποία πλέον εκδηλώνονται εκρηκτικά», ενώ εξήγησαν στον κ. Ξανθό ότι με το νόμο 4472/2017, «επιχειρείται μείωση της Φαρμακευτικής Δαπάνης, με ανορθόδοξο κατά την άποψή μας τρόπο, καθώς και σε διατάξεις και  μέτρα αποκλειστικά δημοσιονομικού χαρακτήρα, που μπορούν συνδυαστικά  να έχουν αρνητικό αντίκτυπο για τους ογκολογικούς ασθενείς»
 
Από την πλευρά του ο υπουργός, Ανδρέας Ξανθός,  δεσμεύτηκε στο ΔΣ της Ομοσπνδίας ότι «θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να έχουν οι ασθενείς στη διάθεσή τους όλες τις απαραίτητες για την υγεία τους θεραπείες» ξεκαθάρισε, όμως, ότι  δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί τις «εκβιαστικές πρακτικές» που εφαρμόζει η εταιρεία.
 
Ανέφερε, επίσης, ο υπουργός ότι για το Υπουργείο «προέχει η ασφάλεια των ασθενών και η πλήρης κάλυψή τους φαρμακευτικά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα ικανοποιούνται όλες οι απαιτήσεις της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς προέχει η επιβίωση του συστήματος υγείας, έναντι του ιδιωτικού συμφέροντος». Το υπ. Υγείας, διαβεβαίωσε ο κ. Ξανθός, επιθυμεί τη συνεργασία με τους εκπροσώπους των ασθενών για την αντιμετώπιση του θέματος ενώ πρόθεσή  του «είναι να αναδείξει το θέμα της πρωτοφανούς ενέργειας της εταιρείας σε διεθνές επίπεδο».