ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Φάρμακο: Νέο αιφνιδιασμό, και πάλι με αναδρομικό χαρακτήρα, μελετούν στο υπουργείο Υγείας...

Φάρμακο: Νέο αιφνιδιασμό, και πάλι με αναδρομικό χαρακτήρα, μελετούν στο υπουργείο Υγείας...

Γράφει η Πόπη Γεωργίου

 

Άλλος ένας ακραίος αιφνιδιασμός, άλλη μία αναδρομική εφαρμογή μέτρου για το φάρμακο, άλλη μία προσπάθεια να «θολώσουν τα νερά» στα «μάτια» των τεχνικών κλιμακίων και των επικεφαλής του κουαρτέτου…

Για άλλη μία φορά πρωταγωνιστεί στα ως άνω τερτίπια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας…

Σύμφωνα με τις έγκυρες πληροφορίες του dailypharmanews.gr, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μελετά ήδη το ιδιαιτέρως ισχυρό ενδεχόμενο να ενοποιήσει την δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, δηλαδή την φαρμακευτική δαπάνη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), με τη δαπάνη για τα ακριβά φάρμακα, αμιγώς νοσοκομειακής χρήσης.

 

Εάν επισυμβεί η ως άνω εξέλιξη, αναμένεται να επιφέρει και ευνοϊκές, αλλά και δυσμενείς αλλαγές στο ύψος του clawback, το οποίο θα καλείται να καταβάλλει κάθε φαρμακευτική εταιρεία.

 

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η συζήτηση για την εν λόγω ενοποίηση των σχετικών δημοσίων δαπανών δεν έλαβε ποτέ χώρα στα πλαίσια της ομάδας εργασίας του υπουργείου Υγείας για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ άγνωστη παραμένει η στάση του κουαρτέτου στο θέμα...  

 

Στα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι η συγκεκριμένη ενοποίηση της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ να εφαρμοσθεί (για άλλη μία φορά)… αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2017, γεγονός το οποίο δείχνει ότι σκοπός της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι η έναντι του κουαρτέτου τεχνική… «συγκάλυψη» της υπέρβασης της δημόσιας δαπάνης για τα ακριβά φάρμακα, αμιγώς νοσοκομειακής χρήσης, υπέρβαση η οποία αναμένεται να φθάσει ακόμη και στο... 100% επί της προϋπολογισθείσας σχετικής δημόσιας δαπάνης για το 2017!