ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Clawback και λίγες δόσεις στραγγαλίζουν τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς

Clawback και λίγες δόσεις στραγγαλίζουν τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ και ταμίας του ΙΣΑ, Φώτιος Πατσουράκος για το θέμα του clawback και του συμψηφισμού των χρεών στους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς είναι αποκαλυπτικός λέγοντας ότι το κράτος είναι πάντα πρόθυμο να πάρει αλλά όχι να δώσει αυτά που χρωστάει...

 

 

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατσουράκος, από την ασφαλιστική τιμή που έχει δώσει ο ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις, αφαιρεί ένα 40% rebate, και στη συνέχεια ζητεί ανά νομό και μέσω ενός ...άγνωστου αλγόριθμου στους γιατρούς να πληρώνουν την υπέρβαση από τον κλειστό προϋπολογισμό.

Και ο κλειστός αυτός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 302 εκατ. ευρώ για τις εργαστηριακές εξετάσεις και στα 26,1 εκατ. ευρώ για τις κλινικοεργαστηριακές. Ο κ. Πατσουράκος ανέφερε ότι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το ποσό αυτό θα έπρεπε να μην είναι μικρότερο των 570 εκατ. ευρώ...

Αντί αυτού,  δίνουν λίγα, ζητούν πολλά, δεν λένε με ποιον τρόπο υπολογίζουν το clawback, πότε και πως θα πληρωθούν αυτοί που έχουν να πάρουν επιστροφή, δεν δίνουν τα ληξιπρόθεσμα από το 2010 και ομιλούν για 9 δόσεις την ώρα που οι 120 είναι το ελάχιστο που μπορούν να δεχτούν οι γιατροί αν θέλουν να επιβιώσουν τα ιατρεία και εργαστήριά τους...

Να θυμίσουμε ότι στον ΙΣΑ διεξήχθη ευρεία σύσκεψη φορέων για το θέμα.

Ο ΙΣΑ μάλιστα απέστειλε συγκεκριμένα ερωτήματα στον ΕΟΠΥΥ, που είναι τα ακόλουθα:

 

(1) Πότε και με ποιο ακριβώς τρόπο θα κληθούν να καταβάλουν το υπερβάλλον οι πάροχοι εκείνοι οι οποίοι, μετά τον κατά τον παραπάνω υπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, έχουν οφειλή. Παραμένει ερώτημα ποια θα είναι η αντιμετώπιση του οφειλέτη παρόχου αν αποδεχθεί ή αν δεν αποδεχθεί τον προτεινόμενο συμβιβασμό. Αιτηθήκαμε σε κάθε περίπτωση, οι δόσεις να είναι τουλάχιστον 120, τηρώντας ίσο μέτρο με εκείνο που ισχύει και για τους λοιπούς οφειλέτες του δημοσίου.

 

(2) Ποιες θα είναι οι συγκεκριμένες συνέπειες απόρριψης της προτάσεως συμβιβασμού για τον πάροχο.

 

(3) Πως και πότε θα αποδοθούν τα οφειλόμενα σε εκείνους από τους παρόχους που έχουν να εισπράξουν από τον ΕΟΠΥΥ μετά τον συμψηφισμό .

 

Σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις στα παραπάνω δεν έχουμε λάβει.

 

Οι σχετικές πάντως διατάξεις προβλέπουν είσπραξη με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ, δηλαδή μέσω ΚΕΑΟ) και αναστολή της ισχύος της σύμβασης μέχρι την αποπληρωμή.

 

Στην συζήτηση επίσης αναφέρθηκαν τα ζητήματα τα οποία αφορούν στον υπολογισμό του rebate και clawback σύμφωνα με ποιόν αλγόριθμό υπολογίζεται καθώς επίσης και τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν προβεί κάποιος στον σχετικό συμψηφισμό.

 

Κοινό αίτημα όλων των φορέων είναι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ να είναι βάσει πραγματικών αναγκών, έτσι ώστε κάθε παραπεμπτικό που εκδίδεται να πληρώνεται για να καταργηθούν τα επαίσχυντα μέτρα του clawback και rebate.

 

Επίσης επισημάνθηκε από τους φορείς ότι δεν προκύπτει η προθεσμία κατάθεσης των ενστάσεων.

 

Οι φορείς επίσης ανέδειξαν το ζήτημα ότι η αναδρομικότητα ισχύος του rebate και clawback τους προξενεί τεράστιο πρόβλημα βιοπορισμού και τους θέτει σε δυσμενή θέση εν συγκρίσει με την θέση στην ποια θα βρίσκονταν αν ο συμψηφισμός γινόταν προ τριετίας. Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι είναι ευκολότερο να αποπληρώσει κάποιος το ποσό για έκαστο έτος και όχι συνολικά για τριετία. Με βάση τα ανωτέρω οι φορείς αποφάσισαν ότι η ατομική προσφυγή στην Δικαιοσύνη αποτελεί τον πρόσφορο τρόπο για να αποφευχθεί η καταστροφή των φορέων ΠΦΥ εξαιτίας αυτής της απόφασης.

 

Με αίσθημα ευθύνης και πλήρη επίγνωση ότι καμία περίπτωση δεν είναι όμοια, ο ΙΣΑ δεν θα παροτρύνει και δεν θα προτείνει στα μέλη του να κινηθούν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Πως θα μπορούσε εξάλλου να είναι ενιαία η ορθότερη στάση για εκείνους που με τον συμβιβασμό θα εισπράξουν και για εκείνους που φέρονται να οφείλουν λίγα ή περισσότερα ή πάρα πολλά. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική.

 

Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για την πληρέστερη ενημέρωσή σας προκειμένου να αποφασίσετε έγκυρα και έγκαιρα επί του προτεινόμενου συμψηφισμού, αλλά και για μία ορθολογική και σύμφωνη με τα συναλλακτικά ήθη αντιμετώπιση του κάθε αντισυμβαλλόμενου του ΕΟΠΥΥ παρόχου (ιατρού μέλους μας ή ιατρικής εταιρείας

 

 

 Μ.Τ.