ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Πασχάλης Αποστολίδης: Ταχεία και αποτελεσματική πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα

Πασχάλης Αποστολίδης: Ταχεία και αποτελεσματική πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα

Στο περιθώριο του 1ου συνεδρίου του Dailypharmanews.gr για τη συμμόρφωση των ασθενών στις θεραπείες τους, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Πασχάλης Αποστολίδης υπογράμμισε τα εξής:

"Σήμερα, οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στη χώρα μας, είναι σημαντικές και μεγάλες. Στο νέο παραγωγικό μοντέλο που χρειάζεται η χώρα για να έχει βιώσιμη ανάπτυξη και να αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, η φαρμακοβιομηχανία έχει αποδείξει πως μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς είναι κατ’ εξοχή κλάδος που βασίζεται στην εξωστρέφεια και την καινοτομία. Η φαρμακευτική καινοτομία μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής των Ελλήνων ασθενών και στην εξοικονόμηση πόρων στο ελληνικό Σύστημα Υγείας. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής για τους καρκινοπαθείς οφείλεται κατά 73% στις νέες καινοτόμες θεραπείες, όπως επίσης και η αύξηση του ποσοστού ίασης κατά 133% για τους ασθενείς με Ηπατίτιδα C.  Ωστόσο, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές εφαρμόστηκαν και σε πολλά ευρωπαϊκά συστήματα Υγείας, ώστε να παρέχεται ταχεία και αποτελεσματική πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα. Τα νέα μέτρα του Υπουργείου Υγείας δυσχεραίνουν και καθυστερούν την πρόσβαση των Ελλήνων πολιτών στις καινοτόμες θεραπείες. Ο ΣΦΕΕ έχει επισημάνει επανειλημμένα την αντίθεση του σε αυτά τα οριζόντια φοροεισπρακτικά μέτρα και του κινδυνους που ενέχουν.

Ο ΣΦΕΕ εχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν την φαρμακευτική πολιτική και τη δαπάνη και πάντοτε με γνώμονα τη διασφάλιση του δικαιώματος όλων των Ελλήνων ασθενών στην απαραίτητη γι’ αυτούς θεραπεία. Και σε αυτόν το στόχο η αμφίδρομη επικοινωνία και η ουσιαστική συμβολή της Πολιτείας είναι κρίσιμη και απαραίτητη για την ευημερία και πρόοδο της κοινωνίας.

 

Βασίλης Βενιζέλος