ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Νίκος Τζαβάρας: Έντονος και ανερχόμενος ο φόβος έναντι των ξένων!

Νίκος Τζαβάρας: Έντονος και ανερχόμενος ο φόβος έναντι των ξένων!

Γράφει η Πόπη Γεωργίου

 

Είναι ασύλληπτα απολαυστικό και αρκούντως διδακτικό, πάντοτε, να παρακολουθεί κανείς τις βαθιάς διανοητικότητας ομιλίες του κορυφαίου Έλληνα καθηγητή Ψυχιατρικής Νίκου Τζαβάρα, ο οποίος είναι ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ)!

Έτσι, δεν χάσαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε, χθες το πρωί, την πολύ χρήσιμη και διαυγέστατη παρέμβαση του στην εξαιρετική ανοιχτή συζήτηση με θέμα τις επιπτώσεις της κρίσης στην ψυχική υγεία, την οποία διοργάνωσε η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία (ΕΨΕ), στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, στο Σύνταγμα.

Είναι πολύ έντονος, αλλά και ανερχόμενος ο φόβος έναντι των ξένων, σημείωσε ο Νίκος Τζαβάρας και έσπευσε να συμπληρώσει με την ορθολογική νηφαλιόητα, η οποία τον διακρίνει: «Ο ανερχόμενος, έντονος αυτός φόβος απαιτεί ορθολογική αντιμετώπιση εκ μέρους της πολιτικής».

Ο Νίκος Τζαβάρας πρότεινε επίσης «να αναπτυχθεί ένας ισχυρός δημόσιος διάλογος στη χώρα μας, ο οποίος θα διαπλέκεται με το ερώτημα περί της κατανόησης του ξένου», ενώ ο ίδιος διαβεβαίωσε με έμφαση ότι  «τον ξένο μπορούμε να τον κατανοήσουμε, αλλά αυτή η δυνατότητα δεν είναι αυτονόητη. Πιο εύκολη, μάλιστα, είναι η αρνητική ή η θετική εξιδανίκευση του ξένου».

Κι όμως, σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα  διεθνή και εθνικά σχετικά επιστημονικά στοιχεία, συνέχισε ο Νίκος Τζαβάρας, «τα ίδια ψυχοπαθολογικά φαινόμενα αναπτύσσονται τόσο στους γηγενείς όσο και στους ξένους πληθυσμούς».

Έτσι, «είναι πολλαπλά χρήσιμο και ωφέλιμο να καταλαβαίνουμε τους ξένους και αυτή η κατανόηση εκ μέρους μας είναι η αφορμή για τον εμπλουτισμό της ιδέας μας, μεταξύ άλλων, περί του τι είναι ο άνθρωπος γενικότερα».

Τέλος, ο Νίκος Τζαβάρας δήλωσε ότι ο ίδιος διακατέχεται από μία έντονη ανησυχία, καθώς βλέπει τα ανερχόμενα εκλογικά ποσοστά του AfD, του γερμανικού κόμματος της ξενοφοβικής και αντιευρωπαϊκής ακροδεξιάς, αλλά και τα πολύ υψηλά ποσοστά του πολύ πιο επικίνδυνου γαλλικού κόμματος της Λεπέν.

Ποιος μπορεί να διαφωνήσει στο αίτημα του Νίκου Τζαβάρα για μία ορθολογική αντιμετώπιση του φόβου, ο οποίος θρέφει την ακροδεξιά, αλλά και όλα εκείνα τα πολιτικά και ψυχοπαθολογικά φαινόμενα, τα οποία τείνουν σταθερά να οδηγήσουν ολόκληρες κατηγορίες πληθυσμού των ευρωπαϊκών κοινωνιών στον βίαιο κοινωνικό αποκλεισμό, υπό την επίκληση του ανερχόμενου φόβου και της εντεινόμενης ανασφάλειας;