ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

ΕΟΠΥΥ: Ουδείς διαβητικός αποκλείεται από τα αναλώσιμα υλικά...

ΕΟΠΥΥ: Ουδείς διαβητικός αποκλείεται από τα αναλώσιμα υλικά...

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Ο ΕΟΠΥΥ αποκλείει το 15% των διαβητικών!

 

Γράφει η Πόπη Γεωργίου

 

«Πριν να εκδώσει το απαιτούμενο τροποποιητικό ΦΕΚ και να εντάξει αναλώσιμα υγειονομικά υλικά του Διαβήτη στο ΦΕΚ Β’ 3491/5.10.2017, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται, ενεργοποίησε σήμερα, την 1η Νοεμβρίου το e-DAPY!

 

Με την ενέργεια αυτή απαγορεύει την πρόσβαση ανθρώπων με σακχαρώδη διαβήτη, των οποίων το ποσοστό ανέρχεται στο 15%, στα αναλώσιμα υλικά, τα οποία χρησιμοποιούν κατόπιν ιατρικής σύστασης και για πολλά εξ αυτών έχουν και την έγκριση του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου (ΑΥΣ).

 

Το αποτέλεσμα του αποκλεισμού των ανθρώπων με διαβήτη από την υποστήριξη της υγείας τους είναι αυτονόητο!

 

Επιβάρυνση του πάσχοντα σε κάθε επίπεδο!

 

Έχουμε ήδη ενημερώσει τον ΕΟΠΥΥ με επιστολή μας (Αρ. Πρωτ.: 703/25.10.2017) για το θέμα ζητώντας την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ένταξη των αναλώσιμων προϊόντων που λείπουν από το εν λόγω ΦΕΚ, τη σύγκλιση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης και τη διευθέτηση των στρεβλώσεων αναφορικά με τη χορήγηση του θεραπευτικού διαβητικού υποδήματος».

 

Αυτά ανέφερε με έντονη ανησυχία, αλλά και οργή, πριν από περίπου δύο εβδομάδες σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων – Σωματείων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Αλλά και στο 1ο συνέδριο για τη συμμόρφωση των ασθενών στις θεραπείες τους, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο της Αθήνας Divani Caravel, με διοργανωτή το dailypharmanews.gr, ήταν η ιδανική ευκαιρία, προκειμένου να προσεγγίσουμε σχετικά τον αντιπρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Τάκη Γεωργακόπουλο.

 

Πλησιάσαμε τον Τάκη Γεωργακόπουλο στο περιθώριο του συνεδρίου και τον ρωτήσαμε ευθέως σχετικά με τις αιτιάσεις και το πρόβλημα, το οποίο επισημαίνει στην ως άνω ανακοίνωσή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ. Έχουν έτσι τα πράγματα σχετικά με το 15% των διαβητικών ασθενών, οι οποίοι αποκλείονται από την ασφαλιστική αποζημίωση των αναλωσίμων υλικών τους; Το 15% στο σύνολο των διαβητικών ασθενών της χώρας μας δεν είναι καθόλου μικρός αριθμός, μπορεί να αφορά ακόμη και 150.000 διαβητικούς ασθενείς σε όλη τη χώρα…

 

Ο Τάκης Γεωργακόπουλος ήταν κατηγορηματικός και δεν άφησε περιθώρια για αμφισβητήσεις:

 

«Ούτε έναν διαβητικό ασθενή αποκλείει ο ΕΟΠΥΥ από την ασφαλιστική αποζημίωση των αναλωσίμων υλικών του. Αυτά τα ‘παραμύθια’ τα λένε κάποιοι, όχι οι ασθενείς ή η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, οι οποίοι έχουν εμπορικό συμφέρον να τα πουν, αλλά δεν πρόκειται να τους κάνουμε τη χάρη και εκείνοι να σταματήσουν να βάζουν μπροστά τους ασθενείς για δήθεν προβλήματα τα οποία δημιουργούν οι αποφάσεις μας. Τελεία και παύλα. Να συνεννοηθούμε!».

 

Εμείς τι να πούμε; Καλό θα ήταν να καθίσουν σε ένα τραπέζι ο ΕΟΠΥΥ και η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για να συζητήσουν αναλυτικά το θέμα, το οποίο μας φαίνεται ότι είναι πολύ σοβαρό.

 

Με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη, μία σχετική συζήτηση μεταξύ των δύο μερών μόνο θετικά αποτελέσματα θα έβγαζε!