ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Pfizer και Novartis μειώνουν στη Βρετανία τις τιμές νέων φαρμάκων τους για τον καρκίνο του μαστού

Pfizer και Novartis μειώνουν στη Βρετανία τις τιμές νέων φαρμάκων τους για τον καρκίνο του μαστού

Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η Pfizer και η Novartis συμφώνησαν να μειώσουν τις τιμές στα ανταγωνιστικά φάρμακά τους με τις δραστικές palbociclib και ribociclib αντίστοιχα- για τον καρκίνο του μαστού για να εξασφαλίσουν ότι θα μπορέσουν να συνταγογραφηθούν συστηματικά από το κρατικό σύστημα Υγείας.

 

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Αριστείας (National Institute for Health and Care Excellence - NICE), ο αρμόδιος φορέας μελέτης οικονομικής αποδοτικότητας της χώρας, δήλωσαν σήμερα, Πέμπτη ότι συνιστούν τα δύο φάρμακα, παρά το ότι δεν υπάρχουν ακόμα επιβεβαιωμένες μελέτες σχετικά με τον ακριβή χρόνο επιμήκυνσης της συνολικής επιβίωσης.

 

Και τα δύο είναι από του στόματος φάρμακα, χορηγούμενα σε συνδυασμό με ορμονικές θεραπείες, που αναστέλλουν δύο πρωτεΐνες που ονομάζονται CDK 4 και 6. Έχουν την ίδια επίσημη τιμή καταλόγου -2.950 λίρες, δηλαδή περίπου 3.882 δολάρια- για ένα κύκλο θεραπείας. Το ακριβές ποσό (ή ποσοστό) της έκπτωσης την οποία συμφώνησαν οι δύο  κατασκευάστριες φαρμακοβιομηχανίες είναι εμπορικά εμπιστευτικό.

 

Ένα τρίτο ανάλογο φάρμακο –επίσης αναστολέας των CDK 4/6– της Eli Lilly έχει λάβει αδειοδότηση στις Ηνωμένες Πολιτείες (FDA) αλλά όχι ακόμη στην Ευρώπη (EMA).

 

Για την ιστορία, η δραστική palbociclib της Pfizer ήταν το πρώτο φάρμακο της κατηγορίας (αναστολέας των CDK 4/6) που έλαβε, ακριβώς πριν ένα χρόνο, το πράσινο φως για να κυκλοφορήσει στην Ευρώπη. Ωστόσο, το NICE αρχικά απέρριψε τη συνταγογράφησή του από το National Health Service (NHS), τον περασμένο Φεβρουάριο, επειδή το κόστος του φαρμάκου ήταν ιδιαίτερα υψηλό.

 

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία υποδέχτηκε θετικά την απόφαση του NICE για ένταξη και αποζημίωση του φαρμάκου στο βρετανικό κρατικό σύστημα Υγείας, αμέσως μετά τη συμφωνία χαμηλής τιμολόγησης, αν και από κορυφαίους βρετανούς ογκολόγους, όπως ο  Craig Eagle, εκφράζονται επιφυλάξεις και η άποψη ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις» για την προσθήκη νέων φαρμάκων για τον καρκίνο σε ασθενείς στη Βρετανία.

 

Στην περίπτωση του άλλου ογκολογικού φαρμάκου, του της Novartis με τη δραστική  ribociclib, η απόφαση του NICE ήταν ασυνήθιστα γρήγορη (δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή έγκριση ήρθε μόλις πριν 3 μήνες, τον Αύγουστο που μας πέρασε) και το φάρμακο αποτελεί την πρώτη θεραπεία καρκίνου που συνιστάται από τον υπεύθυνο φορέα παρακολούθησης του κόστους εντός 90 ημερών από την άδεια κυκλοφορίας του, μέσω μιας ενημερωμένης διαδικασίας αναθεώρησης.