ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

ΕΜΑ: And the winner is...Amsterdam

ΕΜΑ: And the winner is...Amsterdam

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Μετά από μια διαδικασία επιλογής που θύμιζε αποκλεισμό με χτύπημα... πέναλτι, το Άμστερνταμ ανακοινώθηκε ως ο νικητής της κούρσας διεκδίκησης της νέας έδρας του European Medicines Agency - EMA, με τελική επιλογή μετά από κλήρωση.

 Η τελική επιλογή παιζόταν μεταξύ του Άμστερνταμ και του Μιλάνου, με το πρώτο να επιλέγεται μετά από κλήρωση από τον Ματίσα Μάασικα, τον Εσθονό υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο οποίος προήδρευε στη συνάντηση.

 Το Άμστερνταμ θεωρήθηκε από την αρχή ως μία από τις αγαπημένες υποψήφιες πόλεις του οργανισμού, παράλληλα με το Μιλάνο, ωστόσο και η πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, θεωρήθηκε επίσης ότι έχει πολλές δυνατότητες να μπει στους επόμενους γύρους της διαδικασίας επιλογής.

 Ο συλλογισμός πίσω από τη συγκεκριμένη διαδικασία επιλογής είναι η συντονισμένη προσπάθεια της ΕΕ να μοιράσει τις έδρες των ευρωπαϊκών οργανισμών σε διάφορες πόλεις σε όλη την Ευρώπη και, ταυτόχρονα, να δώσει προτεραιότητα σε έθνη που δεν φιλοξενούν ήδη κάποια υπηρεσία.

 Ωστόσο, αυτό το σκεπτικό δεν υποστηρίχτηκε, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα που προέκυψε από την αρχική ψηφοφορία και η πρωτεύουσα της Σλοβακίας αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο. Η Μπρατισλάβα έλαβε 15 ψήφους, καταλαμβάνοντας την 4η θέση πίσω από το Άμστερνταμ και την Κοπεγχάγη, που έλαβαν 20 ψήφους, και το Μιλάνο που φαινόταν το φαβορί και είχε το προβάδισμα με 25 ψήφους. Στην πρώτη εκείνη διαδικασία ψηφοφορίας, η Αθήνα κατέλαβε την 7η θέση με 10 ψήφους, εγκαταλείποντας μεν τη διεκδίκηση της έδρας του ΕΜΑ, αλλά συγκεντρώνοντας περισσότερες ψήφους από άλλες σημαντικές πρωτεύουσες, όπως οι Βρυξέλλες, η Βιέννη και η Βόννη, που έλαβαν 5, 4 και 3 ψήφους αντίστοιχα.

 Ο αποκλεισμός της Μπρατισλάβα προκάλεσε μεγάλο θυμό στους εκπροσώπους της Σλοβακίας που αποχώρησαν από τους επόμενους γύρους της ψηφοφορίας, μποϊκοτάροντας της διαδικασία. Ο δεύτερος γύρος ανέδειξε πάλι πρώτο το Μιλάνο με 13 ψήφους, δεύτερο το Άμστερνταμ με 9 ψήφους και τρίτη την Κοπεγχάγη με 5 ψήφους. Ο τρίτος γύρος μεταξύ  Άμστερνταμ και Μιλάνου ανέδειξε τις δύο πόλεις ισόπαλες, με 13 ψήφους, κάτι που δε θα συνέβαινε εάν δεν είχε αποχωρήσει από την ψηφοφορία η  Σλοβακία. Τελικά, η επιλογή έγινε με κλήρωση και νικητής της διαδικασίας-θρίλερ αναδείχτηκε το Άμστερνταμ.

 «Το Άμστερνταμ ανταποκρίνεται σε πολλές από τις ανάγκες μας», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του EMA Guido Rasi. «Προσφέρει εξαιρετική συνδεσιμότητα και ένα κτίριο που μπορεί να διαμορφωθεί σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Είμαι πολύ ευγνώμων που τα κράτη μέλη έλαβαν υπόψη τα προαπαιτούμενα για τη συνέχιση των επιχειρήσεων και έδωσαν προτεραιότητα στην προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων».

 «Οι εσωτερικές έρευνές μας έδειξαν ότι η μεγάλη πλειοψηφία του προσωπικού του EMA θα ήταν διατεθειμένη να μετακινηθεί με τον Οργανισμό στο Άμστερνταμ. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, οι δραστηριότητές μας θα επηρεαστούν και πρέπει να οργανωθούμε έτσι ώστε να αποφύγουμε τη δημιουργία κενών στη γνώση και την εμπειρογνωμοσύνη μας».

 Ο Guido Rasi ανέφερε ότι, από μια έρευνα μεταξύ του προσωπικού του Οργανισμού, προέκυψε ότι ανάλογα με την επιλογή της επόμενης έδρας, ο ΕΜΑ κινδύνευε να χάσει ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων εάν μεταφερόταν σε μη επιθυμητή πρωτεύουσα.

 Για παράδειγμα, εάν επιλεγόταν η Μπρατισλάβα, η έρευνα είχε δείξει ότι μόνο το 30% του προσωπικού του ΕΜΑ ήταν πρόθυμο να μετακομίσει σε αυτήν την πόλη, κάτι που πιθανότατα επηρέασε την ψηφοφορία. Όμως, ποσοστό μεγαλύτερο του 65% δήλωσαν πρόθυμοι να συνεχίσουν να εργάζονται στον οργανισμό εάν μεταφερόταν η έδρα είτε στο Άμστερνταμ είτε στο Μιλάνο.

 Ο ΕΜΑ θα μεταφερθεί στο Άμστερνταμ το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2019, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να εγκαταλείψει την ΕΕ μέχρι τον Απρίλιο του 2019. Αυτό δίνει στον Οργανισμό και στις Κάτω Χώρες μόλις ενάμιση χρόνο για να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση.