ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Το Facebook επεκτείνει την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για να αποτρέψει τις αυτοκτονίες

Το Facebook επεκτείνει την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για να αποτρέψει τις αυτοκτονίες

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η εταιρεία Facebook Inc, που βρίσκεται πίσω από το μεγαλύτερο δίκτυο κοινωνικών μέσων στον κόσμο, δήλωσε χτες, Δευτέρα, ότι θα επεκτείνει, σε άλλες χώρες, το λογισμικό αναγνώρισης προτύπων για την ανίχνευση χρηστών με αυτοκτονική πρόθεση, μετά από επιτυχημένες δοκιμές στις Η.Π.Α.

 Το Facebook άρχισε να δοκιμάζει το συγκεκριμένο λογισμικό στις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Μάρτιο, όταν η εταιρεία άρχισε να σαρώνει κείμενα αναρτήσεων και σχολίων στο Facebook για φράσεις που θα μπορούσαν να είναι σήματα μιας επικείμενης αυτοκτονίας.

 Το Facebook δεν έχει αποκαλύψει πολλές τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος, αλλά η εταιρεία είπε ότι το λογισμικό του ψάχνει για συγκεκριμένες φράσεις που μπορεί να είναι ενδείξεις, όπως οι ερωτήσεις «Είσαι εντάξει;» και «Μπορώ να βοηθήσω;».

 Αν το λογισμικό εντοπίσει μια πιθανή αυτοκτονία, ειδοποιεί μια ομάδα εργαζομένων στο Facebook που ειδικεύονται στη διαχείριση ανάλογων καταστάσεων. Το σύστημα προτείνει υπηρεσίες στον ίδιο το χρήστη ή σε φίλους του, όπως τηλεφωνική γραμμή βοήθειας. Μερικές φορές, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο Facebook καλούν τις τοπικές αρχές να παρέμβουν.

 Ο Guy Rosen, αντιπρόεδρος της Facebook για τη διαχείριση προϊόντων, δήλωσε ότι η εταιρεία άρχισε να αναπτύσσει το λογισμικό και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, επειδή οι δοκιμές υπήρξαν επιτυχείς.

 Το Facebook δήλωσε ότι προσπαθεί να διαθέτει, οποιαδήποτε ώρα, εξειδικευμένους υπαλλήλους για να καλούν, σε περίπτωση ανάγκης, τις αρχές στην τοπική γλώσσα.

«Η ταχύτητα έχει σημασία. Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους σε πραγματικό χρόνο», δήλωσε ο Rosen.

 Πέρυσι, όταν το Facebook ξεκίνησε τη ζωντανή μετάδοση βίντεο, οι εικόνες από βίαιες πράξεις, όπως αυτοκτονίες και δολοφονίες, θεωρήθηκε ως απειλή για την εικόνα της εταιρείας. Το Μάιο, το Facebook δήλωσε ότι θα προσλάβει 3.000 περισσότερα άτομα για να παρακολουθήσει τα βίντεο και άλλες αναρτήσεις.

Ο Rosen δεν ονόμασε τις χώρες στις οποίες το Facebook είχε αναπτύξει το λογισμικό, αλλά δήλωσε ότι θα χρησιμοποιηθεί τελικά σε όλο τον κόσμο εκτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας κάποιων ευαίσθητων σημείων, τα οποία αρνήθηκε να συζητήσει.

Και άλλες εταιρείες τεχνολογίας προσπαθούν, επίσης, να αποτρέψουν τις αυτοκτονίες, όπως η μηχανή αναζήτησης της Google, που, σε απόκριση ορισμένων αναζητήσεων, εμφανίζει τον αριθμό τηλεφώνου μίας γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης σε άτομα με τάσεις αυτοκτονίας.

 Το Facebook γνωρίζει πολλά για τα 2,1 δισεκατομμύρια χρήστες του -καθώς χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα για στοχευμένη διαφήμιση- αλλά, γενικά, η εταιρεία δεν ήταν προηγουμένως γνωστή για τη συστηματική σάρωση των συνομιλιών των χρηστών της για αναζήτηση προτύπων βλαβερής συμπεριφοράς.

Μια εξαίρεση είναι οι προσπάθειές για εντοπισμό ύποπτων συνομιλιών σεξουαλικού περιεχομένου μεταξύ παιδιών και ενηλίκων. Το Facebook έρχεται μερικές φορές σε επαφή με τις αρχές όταν εντοπίζονται ύποπτες συνομιλίες. Ο Rosen αρνήθηκε, πάντως, να πει εάν το Facebook σκέφτεται να χρησιμοποιήσει το λογισμικό αναγνώρισης προτύπων σε άλλους τομείς, όπως τα εγκλήματα που δε σχετίζονται με το σεξ.