ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Μάριος Κοσμίδης: Δεν αρκεί ο HTA, απαιτούνται δομικές αλλαγές στο φάρμακο

Μάριος Κοσμίδης: Δεν αρκεί ο HTA, απαιτούνται δομικές αλλαγές στο φάρμακο

Γράφει η Πόπη Γεωργίου

 

Μία παρέμβαση με πολύ νόημα πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Μάριος Κοσμίδης, μία ημέρα πριν από τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη σύσταση του HTA.

Συγκεκριμένα, απαιτούνται δομικές αλλαγές στην αγορά του Φαρμάκου στη χώρα μας και δεν αρκεί από μόνη της η δημιουργία και η λειτουργία του HTA, τόνισε μεταξύ άλλων χθες το μεσημέρι ο Μάριος Κοσμίδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο «Forum ανταλλαγής απόψεων για την Ψωρίαση και την Ψωριασική Αρθρίτιδα», το οποίο διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «Επιδέρμια», στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, στην Αθήνα.

 

Ο Μάριος Κοσμίδης εξήγησε με σαφήνεια και ευθέως τι ακριβώς εννοεί. Ζήτησε η δημιουργία και η λειτουργία του HTA να συνοδευθούν από την επανασύσταση της επιτροπής διαπραγμάτευσης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και την καθιέρωση της υποχρεωτικότητας της συνταγογράφησης φαρμάκων με βάση τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τα μητρώα ασθενών.

 

Επίσης, ο Μάριος Κοσμίδης ανέφερε ότι το ετήσιο πλαφόν της δημόσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, δηλαδή της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, πρέπει να ανέλθει στα 2,3 δισ. ευρώ, από 1,945 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, καθώς και να εξαιρεθούν, ταυτόχρονα, τα εμβόλια, τα «ορφανά» φάρμακα και οι παράγοντες αίματος από τον υπολογισμό της ετήσιας δημόσιας εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης. 

 

Για να δούμε τι έχουμε να δούμε, λοιπόν, από την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη Τύπου του Ανδρέα Ξανθού, το μεσημέρι της Πέμπτης 30 Νοεμβρίου…