ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Φάρμακο: Συστήνεται επιτροπή HTA και όλα αποφασίζονται από τον...υπουργό Υγείας! Το σχετικό νομοσχέδιο έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο Ανδρέας Ξανθός

Φάρμακο: Συστήνεται επιτροπή HTA και όλα αποφασίζονται από τον...υπουργό Υγείας!  Το σχετικό νομοσχέδιο έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο Ανδρέας Ξανθός

Με μία συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ξεκαθάρισε από χθες ότι στο φάρμακο θα ισχύει εφεξής η ενός ανδρός αρχή, καθώς τα πάντα θα αποφασίζονται από τον ίδιο και τα πάντα θα υπάγονται στον ίδιον!

 

Έτσι, στη διαδικασία της δημοσίας διαβούλευσης βρίσκεται από χθες το απόγευμα το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την δημιουργία της επιτροπής HTA, η οποία αντικαθιστά την επιτροπή της θετικής λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων, η οποία καταργείται, και, σε λειτουργική διασύνδεση με την επιτροπή διαπραγμάτευσης της τιμής ασφαλιστικής αποζημίωσης των νέων καινοτόμων φαρμάκων, υπάγονται πλέον στον ίδιο τον υπουργό Υγείας όλες οι διαδικασίες, οι οποίες έχουν σχέση με την αξιολόγηση, την ασφαλιστική αποζημίωση και την ορθή συνταγογράφηση των φαρμάκων!

 

Πρόκειται για ένα απολύτως υπερσυγκεντρωτικό σύστημα, το οποίο ο Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε χθες το απόγευμα ως... «προσωρινό, εν όψει της δημιουργίας αυτόνομου Οργανισμού HTA». Με άλλα λόγια, ένα σύστημα το οποίο θέτει τον ίδιο τον υπουργό Υγείας ως το μόνο αποφασιστικό όργανο στις διαδικασίες της αξιολόγησης της φαρμακευτικής καινοτομίας, της ασφαλιστικής αποζημίωσης των νέων φαρμάκων και της ορθής συνταγογράφησης βάσει θεραπευτικών πρωτοκόλλων, με αποτέλεσμα να επαπειλείται η... μονιμότητα του παρόντος σχήματος της επιτροπής HTA. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, εάν η επιτροπή HTA επιτύχει στους σκοπούς της, πράγμα καθόλου απίθανο.

 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Ξανθός, η επιτροπή HTA θα αξιολογεί την φαρμακευτική καινοτομία, με βάση το τεκμηριωμένο κλινικό όφελος, τη συγκριτική αξιολόγηση σε σχέση με τις ήδη διαθέσιμες θεραπείες, την αξιοπιστία των κλινικών μελετών, τη θετική σχέση κόστους - οφέλους και την επίπτωση της φαρμακευτικής καινοτομίας στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.

 

Για τον Ανδρέα Ξανθό το νομοσχέδιο επιτρέπει την «εξακρίβωση της πραγματικής καινοτομίας των νέων φαρμάκων» και εισάγει μία «διαρθρωτική και όχι οριζόντια παρέμβαση, για πρώτη φορά», ενώ δίνει επίσης τη δυνατότητα για επαναξιολόγηση των ήδη εγκεκριμένων συνταγογραφουμένων φαρμάκων της θετικής λίστας.

 

Ο Ανδρέας Ξανθός, τέλος, τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι «πρόκειται για το τέλος μιας εποχής για την φαρμακευτική πολιτική της χώρας μας, κατά την οποία δεν υπήρχε αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας, δεν υπήρχε διαπραγμάτευση της τιμής ασφαλιστικής αποζημίωσης των φαρμάκων και δεν υπήρχε ορθολογική συνταγογράφηση». 

 

Κατά τα λοιπά, η επιτροπή HTA θα είναι 11 μελής και τα μέλη της θα διορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό με 3ετή θητεία, ενώ θα εδρεύει στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Τα βασικά κριτήρια για την επιλογή τους θα είναι να διαθέτουν τεχνογνωσία στα εξής επιστημονικά πεδία:

  • Φαρμακολογία
  • Κλινική φαρμακολογία
  • Φαρμακοεπιδημιολογία
  • Αξιολόγηση κλινικών μελετών ή αναλύσεων κόστους αποτελεσματικότητας
  • Κατάρτιση θεραπευτικών πρωτοκόλλων ή μητρώου παθήσεων

Η επιλογή τους θα γίνει μετά από σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος και μετά από γνωμοδότηση άλλης 3μελούς επιτροπής, την οποία απαρτίζουν ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ, ο πρόεδρος του ΕΟΦ και ένας καθηγητής που ορίζει η Σύγκλητος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

  • Η Επιτροπή θα έχει 10 γραμματείς, που διαθέτουν γνώση και εμπειρία στα προαναφερόμενα γνωστικά πεδία. Αυτοί μπορεί να είναι νέες προσλήψεις ή μετακινήσεις υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας
  • Η Επιτροπή θα αξιοποιεί εξωτερικούς εμπειρογνώμονες από ειδικό κατάλογο που τηρείται από τον ΕΟΦ.