ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μελέτη αποκαλύπτει δίαιτα ικανή να αντιστρέψει το διαβήτη στους μισούς ασθενείς

Μελέτη αποκαλύπτει δίαιτα ικανή να αντιστρέψει το διαβήτη στους μισούς ασθενείς

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Βασιζόμενη σε προηγούμενες έρευνες που προέκυψαν από το έργο του καθηγητή Roy Taylor στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 45,6% των ατόμων που ζουν με διαβήτη τύπου 2 κατάφεραν να αντιστρέψουν την κατάστασή τους μέσω μιας δίαιτας ελεγχόμενων θερμίδων.

 Στη μελέτη DiRECT συμμετείχαν συνολικά 298 άτομα, τα οποία χωρίστηκαν σε μια τυποποιημένη ομάδα ελέγχου και μια άλλη ομάδα που ακολούθησε ένα πρόγραμμα δίαιτας διαχείρισης βάρους μέσω της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

 Το πρόγραμμα δίαιτας αφορούσε μια υγρή διατροφή, με τέσσερα γεύματα κατά μέσο όρο, με συνολική πρόσληψη μόλις 850 θερμίδων την ημέρα, με κάθε ρευστό γεύμα να είναι διατροφικά ισορροπημένο ώστε να διασφαλίζει ότι δε θα εμφανιστούν δυσμενή συμπτώματα υγείας. Μόλις έχασαν ένα ορισμένο βάρος, οι συμμετέχοντες ακολούθησαν στερεή διατροφή με τη βοήθεια ενός διαιτολόγου.

 Τα αποτελέσματα της δίαιτας ήταν εξαιρετικά θετικά, με το 86% των ατόμων που έχασαν 15 κιλά ή περισσότερο να θέτουν το διαβήτη τύπου 2 σε ύφεση.

 Ακόμη και για όσους δεν έχασαν το ίδιο βάρος, η επίδραση της διατροφής ήταν επίσης σημαντική: Το 57% των ατόμων που έχασαν 10 έως 15 kg βάρους και το 34% των ατόμων που έχασαν 5 έως 10 κιλά πέτυχαν ύφεση των δεικτών του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

 Στην ομάδα ελέγχου, μόνο το 4% πέτυχε ύφεση ενώ, κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες στη συνήθη φροντίδα έχασαν λίγο λιγότερο από 1 κιλό βάρους.

 Ο καθηγητής Taylor, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης DiRECT, δήλωσε: «Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ συναρπαστικά. Θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο διαβήτης τύπου 2. Η μελέτη βασίζεται στην εργασία στην υποκείμενη αιτία της κατάστασης, έτσι ώστε να μπορέσουμε να στοχεύσουμε αποτελεσματικά στη διαχείριση. Η σημαντική απώλεια βάρους έχει ως αποτέλεσμα μειωμένο λίπος στο εσωτερικό του ήπατος και του παγκρέατος, επιτρέποντας σε αυτά τα όργανα να επιστρέψουν στην κανονική λειτουργία. Αυτό που βλέπουμε από τη μελέτη DiRECT είναι ότι η απώλεια βάρους δεν συνδέεται μόνο με την καλύτερη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2: η σημαντική απώλεια βάρους θα μπορούσε στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε διαρκή ύφεση».

 Τα αποτελέσματα που δημοσίευσε ο καθηγητής Taylor αφορούν σε ενδιάμεσο στάδιο μετά από ένα χρόνο μελέτης, ενώ η παρακολούθηση των ατόμων που συμμετείχαν στην DiRECT συνεχίζεται για άλλα τέσσερα χρόνια για να προσδιοριστούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της προσέγγισης.