ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Μόνον ιδεολογικές εμμονές εξυπηρετούν οι θριαμβολογίες για τις ΤΟΜΥ...

Μόνον ιδεολογικές εμμονές εξυπηρετούν οι θριαμβολογίες για τις ΤΟΜΥ...

Γράφει η Πόπη Γεωργίου

 

«Η ΠΦΥ δεν είναι συμβατή με τη λογική της αγοράς , με το ιατροκεντρικό μοντέλο στο Σύστημα Υγείας , με τις υγειονομικές και κοινωνικές ανισότητες , με τον κοινωνικό αποκλεισμό , τις διακρίσεις κάθε είδους  . Αντίθετα είναι σύμφυτη με την ισότιμη και καθολική κάλυψη , με την τεκμηριωμένη , συνεχή και ποιοτική φροντίδα , με την τομεοποίηση, την εγγύτητα , την εξωστρέφεια του συστήματος , την έμφαση στην πρόληψη και στη Δημόσια Υγεία . Γι’ αυτό μπορεί να υπηρετηθεί μόνο από πολιτικό σχέδιο, πολιτικές δυνάμεις και πολιτικό προσωπικό που έχουν την κουλτούρα της ισότητας  των ανθρώπων και  της κοινωνικής αναδιανομής. Που δεν θεωρούν ότι οι ανισότητες είναι φυσική νομοτέλεια και ότι η ισότητα είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση  . Η ΠΦΥ είναι ένα προοδευτικό-αντινεοφιλελεύθερο πρόταγμα, ένα πρόταγμα ισότητας  και άρα Δημοκρατίας».

Άφωνους μας άφησαν χθες οι ως άνω αβάσιμοι και ακραία ιδεολογικοποιημένοι ισχυρισμοί του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος απηύθυνε ομιλία κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στον Δήμο Παύλου Μελά, στον νομό Θεσσαλονίκης!

  • Εάν «η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δεν είναι συμβατή με τη λογική της αγοράς», τότε, όπως καταλαβαίνετε, δεν θα μπορέσει να στεριώσει το μοντέλο των ΤΟΜΥ στη χώρα μας, όπως δεν θα έπρεπε να είχε στεριώσει σε καμία χώρα του δυτικού ημισφαιρίο.
  • Εάν «η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δεν είναι συμβατή με το ιατροκεντρικό μοντέλο», τότε δεν θα μπορέσει επίσης να στεριώσει στη χώρα μας το ακραία ιατροκεντρικό μοντέλο των ΤΟΜΥ… Να σκεφθεί, μάλιστα, κανείς ότι υπάρχουν χώρες του δυτικού ημισφαιρίου, στις οποίες νοσηλευτές συνταγογραφούν ορισμένα φάρμακα και φυσικοθεραπευτές αποτελούν το σημείο πρώτης επαφής των πολιτών με το σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας! Το μοντέλο των ΤΟΜΥ είναι ακραία ιατροκεντρικό, αφού ο οικογενειακός γιατρός αποτελεί τον αυστηρό gate keeper ολόκληρου του συστήματος…
  • Εάν είναι οι ΤΟΜΥ «η βιβλιογραφικά τεκμηριωμένη απάντηση στην κρίση», τότε γιατί αυτό το μοντέλο δεν κυριαρχεί τουλάχιστον στον νότο της Ε.Ε.;
  • Όσο για τα χρονοδιαγράμματα, κλάφ’ τα Χαράλαμπε! Από τις 239 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος του 2017, φτάσαμε πλέον αισίως και δια της διολισθήσεως στις 100 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα μέχρι τον… Μάϊο του 2018 και σε καμιά δεκαριά σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος του 2017!

Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς νέους ανθρώπους, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να έχουν ιδεολογικοποιήσει τόσο έντονα και τόσο ακραία την οπτική τους για την πραγματικότητα και την πολιτική, την οποία ασκούν, που το πράγμα φθάνει μέχρι την ίδια την παραμόρφωση της πραγματικότητας και τον ασύλληπτο εξωραϊσμό της ασκούμενης πολιτικής…