ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Περίπου 650.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από αναπνευστικές νόσους που συνδέονται με την εποχιακή γρίπη

Περίπου 650.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από αναπνευστικές νόσους που συνδέονται με την εποχιακή γρίπη

Έως και 650 χιλιάδες θάνατοι ετησίως συνδέονται με αναπνευστικές νόσους από εποχική γρίπη, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (US-CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των παγκόσμιων εταίρων στον τομέα της υγείας.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη 

 

Αυτό σηματοδοτεί αύξηση στην προηγούμενη παγκόσμια εκτίμηση 250 – 500 χιλιάδες, η οποία χρονολογείται περισσότερα από δέκα χρόνια πριν και αφορούσε όλους τους θανάτους που σχετίζονται με τη γρίπη, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων ή του διαβήτη. Τα νέα αριθμητικά στοιχεία που εκτιμούν 290 - 650 χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο βασίζονται σε πιο πρόσφατα στοιχεία από μια μεγαλύτερη, πιο διαφοροποιημένη ομάδα κρατών, συμπεριλαμβανομένων των χωρών χαμηλού μεσαίου εισοδήματος και αποκλείουν τους θανάτους από μη αναπνευστικές ασθένειες.

«Αυτά τα στοιχεία δείχνουν την υψηλή επιβάρυνση της γρίπης και το σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό κόστος για τον κόσμο», δήλωσε ο Δρ Peter Salama, Εκτελεστικός Διευθυντής του Προγράμματος Υγείας Έκτακτης Ανάγκης του ΠΟΥ. «Υπογραμμίζουν τη σημασία της πρόληψης της γρίπης για τις εποχιακές επιδημίες, καθώς και την ετοιμότητα για πανδημίες».

Οι εκτιμήσεις λαμβάνουν υπόψη τα ευρήματα πρόσφατων μελετών αναπνευστικής θνησιμότητας από τη γρίπη, συμπεριλαμβανομένης μελέτης που διεξήχθη από τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (US-CDC) και δημοσιεύτηκε στο The Lancet, χτες, Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το US-CDC, οι περισσότεροι θάνατοι συμβαίνουν μεταξύ ατόμων ηλικίας άνω των 75 ετών και στις φτωχότερες περιοχές του κόσμου. Η υποσαχάρια Αφρική αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας από τη γρίπη στον κόσμο, ακολουθούμενη από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ασία.

«Όλες οι χώρες, πλούσιες και φτωχές, μεγάλες και μικρές, πρέπει να συνεργαστούν για τον έλεγχο των επιδημιών της γρίπης πριν από την άφιξη της επόμενης πανδημίας. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία ικανών μηχανισμών για την ανίχνευση και αντιμετώπιση της εκδήλωσης μίας επικίνδυνης επιδημίας και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας για τη βελτίωση της υγείας των πλέον ευάλωτων και όσων βρίσκονται σε μεγαλύτερο ρίσκο», δήλωσε ο Δρ Salama.

Σχεδόν όλοι οι θάνατοι σε παιδιά κάτω των πέντε ετών με λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος που σχετίζονται με τη γρίπη εμφανίζονται στις αναπτυσσόμενες χώρες, ωστόσο, οι επιπτώσεις των επιδημιών εποχικής γρίπης στις φτωχότερες χώρες του κόσμου δεν είναι πλήρως γνωστές.

Ο ΠΟΥ συνεργάζεται με εταίρους για να αξιολογήσει την παγκόσμια επιβάρυνση της γρίπης, παρέχοντας καθοδήγηση και εμπειρογνωμοσύνη στα κράτη μέλη για τον υπολογισμό της επιβάρυνσης της νόσου της γρίπης και των οικονομικών της συνεπειών.

Περαιτέρω παρακολούθηση και εργαστηριακές μελέτες άλλων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με τη γρίπη, αναμένεται να αποφέρουν σημαντικά υψηλότερες εκτιμήσεις τα επόμενα χρόνια.

Ο ΠΟΥ ενθαρρύνει τις χώρες να δώσουν προτεραιότητα στην πρόληψη της γρίπης και να εξάγουν εθνικές εκτιμήσεις για την ενημέρωση των πολιτικών πρόληψης. Ετήσιος εμβολιασμός κατά της γρίπης συνιστάται για την πρόληψη ασθενειών και επιπλοκών από τη γρίπη. Ο εμβολιασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών και θανάτων από γρίπη, καθώς και για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Η εποχική γρίπη είναι μια οξεία ιογενής λοίμωξη που απλώνεται εύκολα από άτομο σε άτομο και κυκλοφορεί παγκοσμίως. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε μια εβδομάδα χωρίς να χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Οι συνήθεις αναπνευστικές ασθένειες που σχετίζονται με την εποχική γρίπη και μπορεί να προκαλέσουν θάνατο περιλαμβάνουν επιπλοκές όπως πνευμονία και βρογχίτιδα.

Η ομάδα εργασίας του WHO για τη νόσο της Γρίπης περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες από το Ινστιτούτο Ιατρικής Επιστήμης της Ινδίας, το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Νόσων της Νότιας Αφρικής, το CDC των ΗΠΑ, το Universidad del Valle de Guatemala και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.