ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Γεωργακόπουλος: Ο ΕΟΠΥΥ θα λύσει το θέμα με τις θεραπείες των 70 ασθενών στην Καλαμάτα

Γεωργακόπουλος: Ο ΕΟΠΥΥ θα λύσει το θέμα με τις θεραπείες των 70 ασθενών στην Καλαμάτα

Γράφει η Πόπη Γεωργίου

 

 

Εγκλωβισμένοι στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας φέρονται ότι είναι περίπου εβδομήντα ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα στην περιοχή της  Μεσσηνίας, οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν τα φάρμακά τους γιατί ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) απαγόρευσε να γίνονται οι θεραπείες στο Πρότυπο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας, «Διάπλαση».

 

Παρόλο που στο εν λόγω Κέντρο Αποκατάστασης πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για τις θεραπείες, χρειάζεται να βγει Υπουργική Απόφαση για να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που απαγορεύουν κάτι τέτοιο σε κέντρα αποκατάστασης, ώστε να πάρει η «Διάπλαση» και τη νομότυπη έγκριση.

Ζητήσαμε την τοποθέτηση του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ Τάκη Γεωργακόπουλου για το θέμα, ο οποίος δηλώνει σήμερα τα εξής, σχετικά με τη συνέχιση των θεραπειών των εβδομήντα ασθενών με βαριά αυτοάνοσα νοσήματα από την Καλαμάτα:

 

«Ο ΕΟΠΥΥ δεν απαγορεύει καμία θεραπεία. Αντίθετα θα έλεγα, αποζημιώνει στο 100% θεραπείες και μάλιστα με φάρμακα υψηλού κόστους. 

 

Η ιδιομορφία της Καλαμάτας, να μην διαθέτει καμία κλινική συμβεβλημένη με τον ΕΟΠΥΥ δεν είναι ευθύνη του οργανισμού. Στην πόλη της Καλαμάτας, υπάρχει και δημόσιο Νοσοκομείο στο οποίο μπορούν να απευθύνονται οι ασθενείς με ρευματολογικά νοσήματα. 

 

Οι θεραπείες με φάρμακα κατηγορίας 1Α (αποκλειστικά Νοσοκομειακής χρήσης) διενεργούνται σε δομές που διασφαλίζουν και το ενδεχόμενο επιπλοκών και γι αυτό ζητάμε από όποια δομή διαθέτει τον κατάλληλο χώρο και τους αρμόδιους ειδικούς γιατρούς να μας διαβεβαιώνουν ότι έχουν την δυνατότητα να αντιμετωπίσουν κάθε έκτακτο συμβάν, κάθε ανεπιθύμητη ενέργεια που θα μπορούσε να προκληθεί από την χορήγηση των συγκεκριμένων αντιρευματικών φαρμάκων. 

 

Δεν αντιλαμβανόμαστε τον θόρυβο που αναιτιολόγητα προκαλείται και δεν ευθύνεται ο ΕΟΠΥΥ για όποια καθυστέρηση έχει παρουσιαστεί, αλλά αντίθετα σε συνεργασία με το υπουργείο υγείας προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις σε όφελος και για των ασφάλεια των ασθενών».