ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Οδοντιατρική κρίση στη Βρετανία: Έκκληση βοήθειας από φιλανθρωπικές οργανώσεις

Οδοντιατρική κρίση στη Βρετανία:  Έκκληση βοήθειας από φιλανθρωπικές οργανώσεις

Το ότι η Βρετανία απευθύνεται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις -που είχαν αρχικά δημιουργηθεί για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες- λόγω έλλειψης ή αδυναμία άμεσης πρόσληψης οδοντιάτρων, αποτελεί σίγουρα είδηση!

 Στο θέμα, αναφέρονται με ανησυχία οι βρετανοί οδοντίατροι, τους ισχυρισμούς των οποίων έρχεται να επιβεβαιώσει και πρόσφατη έρευνα, σύμφωνα με την οποία μία στις έξι περιοχές δεν έχει κανέναν οδοντίατρο που να δέχεται ασθενείς του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS).

 Σε επιστολή τους προς την εφημερίδα Daily Telegraph, Βρετανοί οδοντίατροι δήλωσαν ότι λόγω του όγκου της γραφειοκρατίας καθώς και της έλλειψης χρόνου και πόρων για την πρόληψη των οδοντικών νόσων, φιλανθρωπικές οργανώσεις από το εξωτερικό έχουν κληθεί για βοήθεια.  Προειδοποιούν, μάλιστα, για «εθνική καταστροφή στον τομέα της οδοντιατρικής», που θα πλήξει τον τομέα της πρόληψης  και θα αφήσεις χιλιάδες ασθενείς χωρίς θεραπεία.

 

«Διεθνής ντροπή»

Το σύστημα Υγείας της Βρετανίας έχει καταστεί «διεθνής ντροπή», καταγγέλλουν χαρακτηριστικά, οι οδοντίατροι – επισημαίνοντας το ρόλο των φιλανθρωπικών οργανώσεων που είχαν αρχικά δημιουργηθεί για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και τις προτάσεις των ΗΠΑ για τη δημιουργία δωρεάν φιλανθρωπικών κλινικών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

 

Δωρεάν οδοντριατρικές υπηρεσίες σε ασθενείς με χαμηλό εισόδημα

Η Dentaid, μια φιλανθρωπική οργάνωση που δραστηριοποιείται σε ολόκληρη την Αφρική, την Ασία και την Κεντρική Αμερική, εφάρμοσε το πρώτο της πρόγραμμα για το Ηνωμένο Βασίλειο στο Δυτικό Γιορκσάιρ, πριν από δύο χρόνια.

 Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος και με τη συνεργασία των τοπικών οδοντιάτρων, παρέχονται αφιλοκερδώς υπηρεσίες σε ασθενείς με χαμηλό εισόδημα, οι οποίοι λαμβάνουν δωρεάν φροντίδα ή καλούνται να πληρώσουν ένα συμβολικό ποσό αν μπορούν. Από τότε, η Dentaid έχει επεκταθεί με κινητές μονάδες στις περιοχές του Hampshire, του Cornwall και του Buckinghamshire, προσφέροντας θεραπείες και συμβουλές.

 Τέλος αλλά εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι, η Αμερικανική φιλανθρωπική οργάνωση, Remote Area Medical, κατέθεσε πλάνο δημιουργίας προσωρινών κλινικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, που θα προσφέρουν δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη.