ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Άρθρο 258: Το ξεροκόμματο του υπουργείου προς τους φαρμακοποιούς... εάν προχωρήσουν οι «απορρυθμίσεις»

Άρθρο 258: Το ξεροκόμματο του υπουργείου προς τους φαρμακοποιούς... εάν προχωρήσουν οι «απορρυθμίσεις»

Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Μπορεί, όπως ήταν φυσικό τα μάτια και το ενδιαφέρον όλων σε ό,τι αφορά τα θέματα των φαρμακοποιών που ρυθμίζονται με το πολυνομοσχέδιο – σκούπα για τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, να στράφηκε στο θέμα του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων –και δικαιολογημένα- υπήρξε όμως και μία ακόμη ρύθμιση που σίγουρα ικανοποίησε τον κλάδο.

Με το άρθρο 258 ρυθμίζεται το θέμα της Χρήσης του Πράσινου Σταυρού και της λέξης «Φαρμακείο» -ουσιαστικά επικαιροποιείται ο σχετικός νόμος του 1932- ενώ επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους δεν τηρούν τα προβλεπόμενα.

Συγκεκριμένα το Άρθρο 258 (Χρήση Πράσινου Σταυρού και Φαρμακείου) αναφέρει τα εξής:

  1. Η καθ’ οιονδήποτε τρόπο χρήση και εμπορική εκμετάλλευση α) της λέξεως «φαρμακείο» (αυτούσια ή των παραγώγων της) σε οποιαδήποτε γλώσσα, και β) του σταυρού πράσινου χρώματος, σε οποιαδήποτε μορφή, επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στα νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία.
  2. Οι παραβάτες της προηγούμενης παραγράφου τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΦ. Οι ανωτέρω ποινές επιβάλλονται σωρευτικά με οποιαδήποτε άλλη προβλεπόμενη ποινή.

Το θέμα μόνο δευτερευούσης σημασίας δεν είναι καθώς στο παρελθόν έχουν υπάρξει περιπτώσεις καταγγελιών για παραπλανητική χρήση του όρου «Φαρμακείο» με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση γνωστής φίρμας καλλυντικών σε κεντρικό κατάστημα της οποίας, στη βιτρίνα υπήρχε η επιγραφή «Cosmetic Pharmacy», με προφανή σκοπό, όπως αναφερόταν σε σχετικό έγγραφο που είχε στείλει η τότε διοίκηση του ΠΦΣ προς την Περιφέρεια Αττικής και τον Ε.Ο.Φ. καταγγέλλοντας το γεγονός, την «παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού».

Στο έγγραφό του ο Π.Φ.Σ. τότε ανέφερε χαρακτηριστικά ότι  «ουδείς πλην των νομίμως λειτουργούντων φαρμακείων δύναται να κάνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο χρήση και εμπορική εκμετάλλευση α) της λέξεως «φαρμακείο» (αυτούσια ή των παραγώγων της) σε οποιαδήποτε γλώσσα, και β) του σταυρού πρασίνου χρώματος, (στο κέντρο του οποίου μπορεί να υπάρχει η απεικόνιση του συμπλέγματος φαρμακευτικού σκεύους και φιδιού), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 43 παρ. 1 του Ν. 5607/1932.

Πράγματι, η Περιφέρεια Αττικής, ενεργώντας και ανταποκρινόμενη άμεσα, με  το με  αριθμό πρωτοκόλλου 18943/06.10.2016 έγγραφό της, απευθυνόμενη προς την εταιρεία με θέμα: «Σχετικά με την χρήση της λέξης «PHARMACY» στην πρόσοψη του καταστήματος» επί της συγκεκριμένης οδού όπου είχε αναρτηθεί την καλεί «όπως διαγράψετε τη λέξη «PHARMACY» (η οποία παραπέμπει στην ελληνική «φαρμακείο»), σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 43 του Ν. 5607/1932».

Το DailyPharmaNews επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωνσταντίνο Λουράντο που είχε ασχοληθεί με την προαναφερόμενη υπόθεση ως ο τότε πρόεδρος του ΠΦΣ ο οποίος αν και δέχτηκε ότι το άρθρο 258 αποτελεί μία ρύθμιση, τη χαρακτήρισε εντάσσοντάς την μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των ρυθμίσεων του υπουργείου Υγείας ως «ένα ξεροκόμματο».

Όπως είπε ο κ. Λουράντος «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο πράσινος σταυρός, το σύμβολο του φαρμακείου παραμένει στα φαρμακεία, όμως αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη των φαρμακείων όπως είναι σήμερα, την ύπαρξη των φαρμακείων της γειτονιάς, των φαρμακείων που γνωρίζει ο Έλληνας πολίτης. Αδιαφορώ πλήρως γι’ αυτούς ωστόσο, όταν θα αντικαταστήσουν τα φαρμακεία με πολυκαταστήματα και με “παγωμένα φαρμακεία” μέσα στα σούπερ μάρκετ, όπου εάν έχει κανείς πληρώνει και εάν δεν έχει , δεν παίρνει φάρμακα, εάν έχει κανείς του παίρνουν την πίεση, εάν δεν έχει δεν του την παίρνουν, εάν έχει λεφτά μπορεί να κάνει το εμβόλιό του, εάν δεν έχει δεν θα το κάνει. Όλα αυτά προϋποθέτουν ένα φαρμακείο υγιές, όπως είναι σήμερα και ένα φαρμακείο προσιτό στον κόσμο. Για τα φαρμακεία μεγάλων συμφερόντων που θα είναι απρόσιτα στον κόσμο, ειλικρινά αδιαφορώ. Εάν εφαρμοστούν όλα αυτά που προωθούν σε ιδιοκτησιακό, ωράριο κτλ. τότε η ρύθμιση του άρθρου 258 δεν έχει κανένα νόημα. Είναι απλώς ένα ξεροκόμματο που μας πέταξαν».