ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Η κβαντική φυσική σε πρακτική εφαρμογή στην Ελλάδα: Ζούμε σε δύο παράλληλους κόσμους!

Η κβαντική φυσική σε πρακτική εφαρμογή στην Ελλάδα: Ζούμε σε δύο παράλληλους κόσμους!

Για μια σύμβαση αόριστη, όλο ερωτηματικά για τους γιατρούς, καλούνται να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους και στη συνέχεια ...έχει ο Θεός! Το θέμα έχει προκαλέσει εδώ και δυο μέρες την μήνη των γενικών γιατρών και όχι μόνο, που στέλνουν τη μία επιστολή μετά την άλλη στον ΕΟΠΥΥ ζητώντας τα αυτονόητα! Από την άλλη πλευρά, ο Ανδρέας Ξανθός εγκαινίασε δύο νέες μονάδες ΤΟΜΥ σε Λάρισα και Βόλο, περιχαρής ότι όλα βαίνουν καλώς, ότι γίνονται προσλήψεις και ότι η ανάπτυξη στην Υγεία είναι εδώ...

 

Ωστόσο, η απόγνωση των γιατρών έχει πρόσωπο και συγκεκριμένα ανοιχτά θέματα:

 

Όπως λένε από την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, στις 17/1/2018 λάβαμε γνώση της προκήρυξης εκδήλωσης ενδιαφέροντος σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με οικογενειακούς ιατρούς σε όλη την Επικράτεια, από την επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ. Προκύπτουν εύλογα ερωτήματα για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των οικογενειακών ιατρών:

  1. Αν αφορά αποκλειστικά νέες συμβάσεις.
  2. Τον τρόπο επιλογής από τον πληθυσμό ευθύνης.
  3. Την ύπαρξη ραντεβού ή όχι στον οικογενειακό γιατρό και εφόσον υπάρχει, τον τρόπο ρύθμισης των ραντεβού.
    4. Ποια θα είναι η μορφή της σύμβασης (χρόνος και τρόπος πληρωμής, μπλοκάκι, ποιος πληρώνει τις κρατήσεις υπέρ ΕΦΚΑ, κλπ).

Αυτό που επίσης δημιουργεί προβληματισμό είναι τα αντικειμενικά(;) δεδομένα από τα οποία προέκυψαν οι αναγραφόμενες θέσεις ανά τοπικό δίκτυο υπηρεσιών ΠΦΥ (ΤοΠΦΥ), καθώς οι δομές ΤοΜΥ δεν έχουν καν αναπτυχθεί στο σύνολο της χώρας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ οι συμβάσεις είναι προϊόν διαπραγμάτευσης με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Έτσι οι ιατροί καλούνται με υπεύθυνη δήλωση να καταθέσουν το ενδιαφέρον τους για μια νέα σύμβαση γεμάτη ερωτηματικά. Η ελάχιστη δήλωση συμμετοχής γιατρών στα ΤοΜΥ, παρά τις χρονικές παρατάσεις, δε φαίνεται να πτόησε την ηγεσία Υπουργείου Υγείας και ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι ακολουθούν παρόμοια συνταγή για τις νέες συμβάσεις.

Από την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ σχολιάζουν ότι «οι εμπνευστές της νέας ΠΦΥ οραματίζονται ιατρεία γεμάτα πολίτες με πολυάσχολους φτωχοποιημένους ιατρούς, που θα πρέπει να αναζητήσουν ιδιωτικούς πόρους για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας του ιατρείου και γραμματειακής υποστήριξης. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι αγνοούν βασικά κοστολογικά στοιχεία της λειτουργίας των ιδιωτικών δομών ΠΦΥ και οραματίζονται χίμαιρες και ουτοπίες, που παρασάγγας απέχουν από μία οργανωμένη και άρτια λειτουργία υπηρεσιών υγείας ΠΦΥ».

 

Α. Ξανθός: Υπερδιπλασιάστηκε το ιατρικό προσωπικό στην ΝΑ Αττική

Με τους γιατρούς άνεργους, με συμβάσεις 12μηνες και τα ιατρεία τους κλειστά, από την ηγεσία του ΥΥΚΑ είναι ευχαριστημένοι! Συγκεκριμένα λένε ότι «όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Υγείας κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας Κορωπίου, το 2015 στα Κέντρα Υγείας Καλυβίων,  Καπανδριτίου, Σπάτων, Ραφήνας, Λαυρίου, Μαρκόπουλου, Νέας Μάκρης και Κορωπίου υπηρετούσαν 95 γιατροί ενώ φέτος έχουν φτάσει τους 217 (λόγω προσλήψεων, κυρίως επικουρικών)».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ενώ το 2015 η κίνηση στα παραπάνω Κέντρα Υγείας κυμάνθηκε στις 355.000 επισκέψεις, οι αντίστοιχες επισκέψεις το 2017 έφτασαν τις 460.000.

Ο κ. Ξανθός μετέβη  στο Κ.Υ. Κορωπίου, στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί  σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε όλη τη χώρα. Κι αφού ενημερώθηκε από τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας της ευρύτερης περιοχής και συζήτησε με τους εργαζόμενους , είπε ότι το 2018 είναι το έτος που το υπουργείο έχει θέσει ως στόχο να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες ΠΦΥ δίνοντας έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας και στις δράσεις στην κοινότητα.

Δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Ξανθός:

«Η κοινωνία που έχει επιβαρυνθεί όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, έχει την ανάγκη κοινωνικής ανταποδοτικότητας σε ευαίσθητους τομείς όπως η υγεία. Κινούμαστε πλέον στην κατεύθυνση της επούλωσης πληγών και χαίρομαι που αναγνωρίζεται από τους εργαζόμενους ότι έχουν γίνει φιλότιμες προσπάθειες. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς το προσωπικό. Οι υπουργοί και οι διοικητές των ΥΠΕ έρχονται και παρέρχονται, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, όλο το προσωπικό είναι αυτοί που στηρίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας» ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Εγκαίνια σε ΤΟΜΥ Λάρισας

Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας χθες συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα για την ΠΦΥ, Σταμάτη Βαρδαρό, εγκαινίασε την ΤΟΜΥ Αγίου Γεωργίου στη Λάρισα. Το μεσημέρι μετέβη στο Νοσοκομείου Βόλου όπου επισκέφθηκε το εργαστήριο τοποθέτησης βηματοδοτών, το οποίο ξεκίνησε αυτές τις μέρες τη λειτουργία του, και την ανακαινισμένη μονάδα βραχείας νοσηλείας. Στη συνέχεια πραγματοποίησε ανοιχτή συζήτηση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου με όλους τους εργαζόμενους οι οποίοι εξέθεσαν τα ζητήματα που τους απασχολούν με κυριότερα την έλλειψη μόνιμου προσωπικού και την εφαρμογή του νόμου για το ωράριο.

Ο κ. Βαρδαρός επισκέφθηκε το πρόγραμμα αυτοβοήθειας στη Λάρισα όπου ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο κ. Λαΐνα για τη λειτουργία του προγράμματος και συζήτησε με τους ωφελούμενους. Στη συνέχεια επισκέφθηκε την ΤΟΜΥ στη Ν. Ιωνία Βόλου όπου συνομίλησε με το προσωπικό δίνοντας το στίγμα της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και επισημαίνοντας το ρόλο της διεπιστημονικής ομάδας. Ακολούθησε επίσκεψη στο πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ «ΠΙΛΟΤΟΣ».

Το απόγευμα ο υπουργός Υγείας, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα για την ΠΦΥ, εγκαινίασε και την ΤΟΜΥ στην Αγριά Βόλου.

 

 

Μ.Τ.