ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Η συσκευή IQOS της Philip Morris δεν έπεισε τον FDA

Η συσκευή IQOS της Philip Morris δεν έπεισε τον FDA

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η εναλλακτική heat-not-burn ηλεκτρονική συσκευή καπνού δε μειώνει τον κίνδυνο για την υγεία αποφάνθηκε μια συμβουλευτική επιτροπή του FDA, η οποία έκρινε ότι η αμερικανική εταιρεία καπνού Philip Morris International (PMI) δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι η νέα συσκευή καπνού iQOS μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα και επομένως δε θα πρέπει να είναι σε θέση να εγείρει απαιτήσεις ανάλογης έγκρισης.

 

Ελαφρύτερο ναι - ασφαλές ή ακίνδυνο όχι

Να υπενθυμίσουμε ότι το iQOS είναι το πολυσυζητημένο προϊόν –που προβλήθηκε ως must have για τους καπνιστές– στο οποίο ο παγκόσμιος κολοσσός έχει επενδύσει μέχρι τώρα περισσότερα από 3 δις δολάρια για να αντιμετωπίσει την πολιτική μείωσης των πωλήσεων καπνού, καθώς οι καταναλωτές, πλέον, έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των κινδύνων του καπνίσματος για την υγεία.

 

Η κομψή συσκευή, κατασκευασμένη για να δελεάσει, είναι ηλεκτρική με αφαιρούμενα ανταλλακτικά κομμάτια που περιέχουν φύλλα καπνού, με τη διαφορά ότι δε γίνεται καύση του καπνού, παρά μόνο θέρμανση και με τον τρόπο αυτό, απαλλάσσει τον καπνιστή από πολλές χημικές ενώσεις της καύσης, και στη βάση αυτή η PMI υποστηρίζει ότι μειώνει τον κίνδυνο βλάβης και θα μπορούσε ενδεχομένως να σώσει ζωές. Όμως, σε καμία περίπτωση δε θεωρείται ασφαλές και ακριβώς αυτό αποφάνθηκε και η συμβουλευτική επιτροπή του FDA, ψηφίζοντας ομόφωνα (εκτός ενός μέλους που ήταν απόν), απορρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι το iQOS είναι λιγότερο επικίνδυνο από τα τσιγάρα.

 

Ωστόσο, συμφώνησε με τον ισχυρισμό ότι η χρήση του προϊόντος εκθέτει τους χρήστες σε λιγότερο επιβλαβή χημικά από αυτά των τσιγάρων.

 

Παρά την αρνητική αυτή απόφαση, οι ψήφοι των μελών της επιτροπής έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου δεν είναι νομικά δεσμευτικές. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το αίτημα της PMI για έγκριση του iQOS από τις ΗΠΑ θα χορηγηθεί τελικά από τη ρυθμιστική αρχή. Το προϊόν χρησιμοποιείται ήδη από περίπου τέσσερα εκατομμύρια άτομα εκτός των ΗΠΑ.

 

Παρόλο που δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη λήψη απόφασης, ο FDA αναμένεται να περάσει μια τελική κρίση σχετικά με το εάν το iQOS μπορεί να πωληθεί στην αμερικανική αγορά τους επόμενους μήνες, ενώ θα αποφασίσει επίσης εάν θα εγκρίνει τις αξιώσεις μειωμένου κινδύνου από τη μεριά της εταιρείας.